[殭屍/鬼怪/打鬥]《噬魂》我由古惑仔變左做現代道士

1001 回覆
81 Like 6 Dislike
不要強求
sd左cv比人 可能返舊公司
「我地唔係應該係二樓咋咩......」啊武問

化學室是位於學校的五樓,我們剛剛頂多跑了兩層,怎麼我們會在五樓....

「真係咁邪?」理性的啊烈都被嚇到了

「唔好理啦,跑啦!」我推他們跑走

但無論我們往上往下跑多少層樓梯,依然停留在五樓,離不開這一層

「喂....玩啲咁嘅野」啊烈坐在樓梯說

「咁跑法,唔係辦法喎...」我也坐下

「屌!我地入去啦」啊武說

「入去?」我被啊武的提議嚇到了

「你都話係火場同醫院見過佢,你依家咪又係冇穿冇爛企係到,可能佢冇惡意㗎呢」啊武的話好像很有道理

「咁...返轉頭?」我問

「嗯,一齊行啦」啊烈認同啊武的話

我們站起來,走近化學室

到了門前

「準備好未?」啊烈用手捉著門柄

我跟啊武點頭

啊烈推門進去,我們緊隨其後

化學課的景象令我們三人看得目瞪口呆

內裏的畫面不是化學室,是一間木屋,屋內設備十分簡陋,只有一張木摺枱,一張木椅,一張帆布床,床上躺著一個瘦弱的男人,應該是長期病人

而屋內正被猛烈的火焚燒著,彷似煉獄一樣,那男人身上有多處都已經被燒至焦黑

門外不停傳來嘈吵聲和腳步聲,應該是逃跑聲

「啊!!救...命啊!!」他力竭聲嘶的叫著,應該是他最後的力氣了

啊武想衝上前,被我和啊烈攔住了

「你做咩啊?」啊烈問他

「救人囉!」啊武繼續想衝,但依然被我們攔坐住

「你唔好咁衝動住先,幻象嚟㗎!依到係學校化學室,唔會有木屋」我理性的跟他說

啊武聽到後才慢慢停下來

「依個應該係佢生前嘅景像」啊烈推斷

「應該就係啦...」我點頭

慢慢那男人全身都被火吞噬了,呼叫聲由響亮變得淒厲再漸漸變得虛弱,直至...停了

身體亦沒有像剛剛的抖動,烈火將他的身軀變成焦炭

「活生生燒死.....」啊武不忍直視,低下了頭

「你有野想同我地講?係咪有野要我地幫?」我大聲的問

瞬間眼前的幻象變回化學室的模樣,是火災過後的化學室,殘破不堪, 被燒黑的椅桌散落周地,都處都是水漬,是消防員救火的證明

那焦黑的男人突然從牆內走出來

把我們三人嚇得後退幾步

「hello~」又是這一句....上次在醫院把我嚇到半死

「hel...lo 」啊武口震震的說

「你地唔洗咁驚嘅~我唔會害你地,我係有事想你地幫我」那男人說

「你....我地有咩可以幫你?」啊烈也有點口窒

感覺已被他嚇了很多次,開始沒那麼恐怖了

「我想你地幫我去地牢,唔該你地啊」男人懇求我們

「地牢?去地牢做咩?」啊烈疑惑地問他

「我副骨仲係你地嘅學校下面,當年政府啲人將我副骨隨便咁埋咗,搞到我一直投唔到胎,難得有人見到我,所以我咪搵你地幫手囉」那男人慨嘆地說

「佢咁慘,咁我地幫下佢啦」啊武說

「唔驚啦咩?頭先跳得最遠係你」啊烈挖苦啊武

「咁...咩姐!係人都驚鬼㗎啦!」啊武大聲的說

「仲話最好打,咁膽細到咁」啊烈沒有停止挖苦啊武

「好打唔可以驚㗎咩?!」啊武回嘴

「好啦,唔好嘈啦,又話幫人」我阻止了他們的對話

「係,返重點先」啊烈說

「咁你想我地依家幫你去學校地牢挖返副骨出嚟?」我問男人

「嗯!唔該你地啊!」男人合十雙手

「好!咁我地依家行啦!」啊武拉著我們走出化學室

「慢慢行啦,行咁急一陣比啲啊sir miss捉住我地就麻煩」啊烈說

「你又有道理喎」啊武認同啊烈的說法
下,咁你咪蝕雙糧?
就不痛苦
我覺得好可疑
會唔會係惡靈d fd
上年又係11月入職都係咁
點解會可以跟到出醫院
盲腸一地都係
佢係鬼可以隨意出現係其他地方㗎
咁架咩 點解唔自己去搵自己d骨
樓主online緊
出多篇啦
要儲文啊成日返工打唔到文
我們在校園內慢慢行,裝作沒事的,一層一層的由五樓落到地下,一直都相安無事,但正想再多下一層時,突然被人叫住了

「喂!你地三個落去做咩啊?」叫停我們的是學校校工——堂叔

「堂叔...我地漏咗野係下面啊!」

這樣的藉口...當然是由啊武說出來的

我跟啊烈都用無奈的眼神看著他,但啊武好像沒意識自己的話有什麼問題

「漏咗野?地牢唔開放比學生㗎喎!你地點會漏野係下面啊!快啲返上嚟」堂叔一語中的,地牢是不開放給學生的....我們怎會有機會把東西漏在下面...

「呃....我地」啊烈正想為啊武的藉口打圓場時,堂叔的背後傳來一句

「堂叔,校長請嗰個客人就到啦!快啲拖一拖個門口,要整潔啲」是副校長的聲音

「好啊!依家去拖!.....咁你地三個快啲拎返啲野就好返上去上堂啦!」堂叔在接副副校長的任務後,沒有空閒理會我們

「呼....好彩..」我額頭都冒汗了

「好彩!好彩我諗到咁好嘅藉口咋!」啊武認為堂叔會行開是因為他的藉口...

「烈,你有冇後悔?」我望向啊烈

「有,絕對有」啊烈絕望的點頭

「唉....」我跟啊烈同時嘆氣

「後悔咩啊?後悔幫隻鬼?」啊武問我們

我們沒有回答,繼續前往地牢

「我地掘野咁大聲,一定會比人發現㗎喎」我提出問題

「我可以幫你地,做咗咁多年鬼,點都有啲法力嘅」那男人說

「姐係出面啲人會聽唔到依到啲聲」我問

「一段短時間係啦」男人點頭

「其實我地應該點叫你?」啊武問他

「我叫黃永成」男人說出自己名字

「成哥,咁我地開始掘啦」看來啊武真的很熱心幫助他

於是我們就開始在地牢尋找工具,需要一些大鎚仔、鐵鏟等等的工具

「嗰邊個間房有工具㗎!」成哥指著角落的一間房

我們打開門後,果真有一些工具在這裏

「成哥你又會知依到有工具嘅?」啊武問

「我都係依個地方停留咗咁多年,點會唔知邊到有啲咩啊」成哥笑著說

「咁又好似係喎」啊武點頭

這間房應該是雜物房,放著不同的東西,板車、手推車、毛墊等等,最後我們在雜物房內的角落找到兩個鐵鎚和一個鐵鏟

而我們的計劃是由啊武和啊烈先用鐵鎚打爛表面那層磚和石屎,然後我再用鐵鏟掘骨

所以現在是啊武和啊烈的主場

趁著空閑,我決定問成哥一個問題

「成哥啊,我知咁問有啲怪,但我想問前兩日場火關唔關你事?」我問成哥

「唔關!係啲學生自己做實驗唔小心咋!」成哥極大反應的否認,我也沒追問下去

嘭!!

啊武和啊烈成功打碎了表面的磚

「啲磚爛咗啦」啊武興奮的說

「等陣!」啊烈突然大叫,而且擺出一臉疑惑的樣子看著成哥

「咩事啊?」啊武問

「你地記唔記得成哥點死㗎?」啊烈問的時候,眼神沒離開過成哥

「下?咪比火燒死囉,我地啱啱先睇完」啊武回應啊烈

我馬上思考著啊烈的話

被火燒死..被火燒,焦黑...

「我諗我知你講咩啦」我先看著啊烈,再轉向望著成哥

「點解...我唔係好明,成哥係燒死嘅同我地要掘佢副骨有咩關係?」啊武還未明白

「你認真啲諗下,佢係比火燒到變灰㗎,又點會仲有副骨淨啊」啊烈解釋

「呃...係喎!」啊武這才明白

「哈~唔錯啊,你兩個比我想像中仲要聰明好多啊」成哥奸笑起來

「但我嘅目標唔係你地!!!」
繼續
努力打緊文
成哥衝前,一手叉在啊武的頸上

成哥將啊武扯起,令啊武雙腳離地

啊武嘗試反抗,但力氣不如他,反被捉得更緊

我們也衝上前,想幫啊武解圍,但成哥手一揮便把我們撞開了,我單膝跪在地上,啊烈則後退幾步

正當我跟啊烈想再次衝上時,成哥的手燃燒起了火,令我們停住了腳步,不敢亂來

但啊武的臉開始變得紅紅紫紫,開始缺氧了

「喂,要快啦」啊烈也留意到

「我知啊,但可以點」我問

「一人一邊啦」啊烈說完即衝前

我也緊隨其後

但成哥只是揮了一拳就把我打暈了,然後就在地上畫出一個火圈,把啊烈圍住了

啊烈先是嚇一跳,再看我一眼

「哈,睇嚟今日都應該走唔到,點解要害我地」啊烈冷笑一下,再問他

「我要殺足九十九個陽氣重嘅人,先至可以搵替身,只要搵到替身我就可以重新生活!你同佢就係九十八、九十九」成哥指著我和啊烈

「而我以後就會用佢嘅身份生活落去!!哈哈哈」成哥大笑起來

「咁點解要揀啊武?」啊烈問他

「佢?佢係身體質素好,後生!簡直係完美!」成哥放下啊武

啊武掉到地上,不斷的咳嗽

成哥走近啊烈

「我就殺你,如果唔係你咁聰明,發現有問題,可能我都會同你地玩多陣」成哥一步一步逼近啊烈,啊烈被火圈圍著,無路可逃

成哥捉住啊烈,把他推到牆邊,然後張開嘴巴吸食啊烈的陽氣,啊烈不斷反抗,用腳踢成哥,但成哥完全沒反應,反而吸食得更快,啊烈的臉色亦開始變得蒼白

「你...係火..鬼!」啊烈靈光一閃

「係又點啊」成哥問他

「係...就得啦! 」啊烈用手把消防感應弄響,天花的灑水系統馬上開啟了

水灑在成哥身上馬上會被揮發冒煙,他擺出痛苦的表情,手鬆開了,啊烈掉到地上

「果然...火係怕水」啊烈坐在地上笑說

「你....啊!!!」成哥將整個身都燃燒起來,衝向啊烈

突然一身影飛來!

一腳把成哥踢開了

「區區烈鬼,搞風搞雨」一臉冷酷的一個大叔,身穿唐裝,留著八字鬚,綁著一條小辮

「關你咩事啊?!」成哥大叫

「有人請我嚟收你,咁你話關唔關我事?」大叔在工具袋拿出木製的劍

「死道士!多管閒事!」成哥撲向大叔

卻被大叔跳起一腳踢向牆上

「小鬼一隻,以為自己好惡?」大叔一劍刺心臟

「你....」成哥好快就化為灰燼

大叔轉身望向我們三人,扶起了啊武,然後在啊烈身上貼了一道符紙

「你比佢吸咗唔少陽氣, 依張符可以暫時幫你回復陽氣,依排你要曬多啲太陽,早啲休息」大叔跟啊烈說

最後他走到我身邊,檢查我的情況,這時我也醒來,但視線卻十分朦朧,只看到面前有個人,但連五官都看不清

「你都冇咩事,比人打暈姐,休息一兩日冇事」說完後他就離開了地牢

他去到校長室門外

叩!叩!

「已經處理」大叔打開門,並坐下來

「咁就好啦....終於搞掂啦」校長說上支票給大叔

「終於?」大叔疑惑的看著校長

「係咁嘅,其實我知有依隻野好耐㗎啦,係上一任校長話我知,個陣我仲係訓導主任,佢話學校嘅董事唔想被家長知學校有鬼,驚影響校譽,寧願當咩事都冇.....今次都係我私下搵你嚟驅鬼」

「......」

「咁多年嚟死咗幾多學生?」大叔問校長

「十幾個㗎啦....」校長低下頭說

大叔起身,一拳打在校長身上

「啊.....你做咩啊?」校長從電腦椅上掉下

「依一拳係為死咗個十幾個學生打,不過你會搵我捉鬼都仲算有啲人性」大叔轉頭離開
好撚賤
依家世界大把咁嘅人
一出就睇曬?!咁快手
希望多返啲出文快嘅樓主啦
我都覺得自己慢啊
咁出文啦好耐冇追文啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞