[VAPE/Vaping】-電子煙友埋嚟傾啦-6

1001 回覆
24 Like 38 Dislike
業巴 小弟有野問
可能要靠你計下數

2600mah滿電上杆
行0.22ohm

有無得計下用到幾耐?
一下 禁一至兩秒

數學上來講,一舊18650 3.7V 2600mAh嘅電嘅總能量係 3.7 x 2.6 = 9.62Wh,而根據P=V²/R,個coil耗電量係62W,所以可以用幾耐係 9.62 x 3600 / 62 = 558.6秒
不過實際上有太多因素令到呢個計法唔正確,例如:
1. 舊電嘅電壓係由4.2V一直drop,唔係恆常3.7V輸出,而且個voltage drop亦唔係linear,所以唔容易用公式計得準確。
2. 舊電嘅容量亦都唔係2600mAh咁簡單,唔同discharge current出來嘅電量都唔同,假設2600mAh可能係用1A discharge test出來,如果用10A discharge test,舊電可能得2400mAh都唔定。
3. 你一定唔會用哂舊電就停,通常都係覺得無乜煙就換電(例如3.5V),所以實際可用嘅時間會比計算短。

哈哈!呢個真係幾有趣嘅問題,希望我D中學physics知識無乜錯啦

唔該巴打

我岩岩玩桿無耐
食唔岀真係無電個感覺

但就用 I2 默認嘅模式叉滿電
之後上杆
感覺頭幾下比力之外
之後就弱左少少
我自己估就頭幾下足電 4.2v岀
之後就落返3.7

但又驚係無電 驚過低輸岀
之後炸手
加上 係花絲
又睇完你之前幾篇野
會唔會比用A1 耗電更快
所以咁

如果根據返你所講 成五百幾秒
我每次玩十零分鐘
仲要係練圈 噴到無先再吸
所以唔係猛吸
加埋未必有五十下
當我兩秒 五百幾除二 都有二百五十
理論上係五轉先玩哂

咁我玩埋第三次
第四次先換電都仲可以喎
又唔會下下用哂電

我自己暫時可能咁樣先
請教下點樣計歐姆
例如我打算用0.4mm既ni80線 圈徑30mm 密繞 dual coil
假設我目標係0.15ohm既 我應該繞幾圈
係咪有數計 我唔識用e-formulas條link

首先你食嘅唔係ohm數,你食嘅係幾多圈,個圈有幾大,條線有幾粗,ohm數係完全無意義嘅,watt數先係你想知道嘅數值。我都寫緊一篇關於計watt數嘅文,不如寫好之後巴打你睇下可唔可以有用吖

但我唔係用機械都要理Watt數?
因為我追求緊低ohm數

用機械桿,個過程就更複雜。其實你點解想低ohm數?

大煙D

咁你追求嘅係大煙,你應該用粗線,多圈,大圈徑,都係唔需要理幾多ohm。
當然如果你打算上到200W,你就要考慮下ohm數,因為有D機在太大ohm數之下係出唔足watt,我見過有D機出唔到6V以上,用0.2ohm嘅芯係推唔到200W,你就要並繞去做低個ohm數。

原來呢d都有關係
0.4mm既線算唔算粗 多圈係咪即係8-10圈 大圈徑又大約幾大到
sorry好無慨念

首先你係用咩霧化器先?

ijoy COMBO RDTA
依家打算用0.4mm Ni80 30mm圈徑 雙線並繞6圈 dual coil
觀念應該無錯

其實唔洗並繞,單繞都係一樣,電阻暫時唔係問題
用26G線就唔夠大煙,起碼都用24G(0.5mm)
ijoy COMBO RDTA 25mm咁大個倉,估計24G線9.5圈3.5mm都裝得落
假設你用24G 雙發 單繞9.5圈 3.5mm,可以用70W去試推,如果你打算推大過170W先需要考慮並繞,不過呢個settings用170W都熱死你。

明白 但點繞半圈

在數學上,其實線頭同線尾係出同一個方向叫半圈,出相反方向先係一圈,所以你個霧化器用嘅發熱圈全部都係半圈上嘅。我講嘅9.5圈(或者可以叫10/9),即係在個coil一邊你數到10條線,另一邊數到9條線。

明白哂 學到野 唔該哂巴打
業巴 小弟有野問
可能要靠你計下數

2600mah滿電上杆
行0.22ohm

有無得計下用到幾耐?
一下 禁一至兩秒

數學上來講,一舊18650 3.7V 2600mAh嘅電嘅總能量係 3.7 x 2.6 = 9.62Wh,而根據P=V²/R,個coil耗電量係62W,所以可以用幾耐係 9.62 x 3600 / 62 = 558.6秒
1. 舊電嘅電壓係由4.2V一直drop,唔係恆常3.7V輸出,而且個voltage drop亦唔係linear,所以唔容易用公式計得準確。
2. 舊電嘅容量亦都唔係2600mAh咁簡單,唔同discharge current出來嘅電量都唔同,假設2600mAh可能係用1A discharge test出來,如果用10A discharge test,舊電可能得2400mAh都唔定。
3. 你一定唔會用哂舊電就停,通常都係覺得無乜煙就換電(例如3.5V),所以實際可用嘅時間會比計算短。

哈哈!呢個真係幾有趣嘅問題,希望我D中學physics知識無乜錯啦

唔該巴打

我岩岩玩桿無耐
食唔岀真係無電個感覺

之後上杆
感覺頭幾下比力之外
之後就弱左少少
之後就落返3.7

之後炸手
加上 係花絲
又睇完你之前幾篇野
所以咁

我每次玩十零分鐘
所以唔係猛吸
加埋未必有五十下
理論上係五轉先玩哂

咁我玩埋第三次
第四次先換電都仲可以喎
又唔會下下用哂電

我自己暫時可能咁樣先

有一樣你可以放心,係太低輸出唔會爆炸,亦都唔會整壞舊電。要整壞舊電,你要將舊電drain到2.5V以下,正如我所講,你可能玩到3.5V就已經覺得無乜煙要換電,所以你可以放心。
不過其實你玩桿,知唔知有咩安全措施要注意?唔知嘅話真係會爆炸,唔係講笑
有冇人用緊wotofo岀既the troll rta(淘寶叫笑臉)
我用22g線6圈密繞0.17ohm,之後岀黎個味勁怪,幾隻油都係咁,似係還原啲香精太勁,會食到想嘔
但我以前用griffin 都一直係用開呢個build,有冇人可以解答下我應該點搞

有冇巴打答下 我應該點build好
新手轆左入黎,爬左文,但唔鐘意pico同al85個款

睇中tarot nano同rx mini,內置電我無所謂,睇過鬼佬度兩部一樣價錢,巴打點睇?邊部好啲?

唔會玩大煙,最好同香煙一樣煙量,鸚鵡螺x係咪不二之選?

爬左幾日文想入坑,今日先申請做會員

睇中tarot nano同rx mini,內置電我無所謂,睇過鬼佬度兩部一樣價錢,巴打點睇?邊部好啲?

rx mini個510頭有問題
利申 : 中伏者

有乜問題?
業巴 小弟有野問
可能要靠你計下數

2600mah滿電上杆
行0.22ohm

有無得計下用到幾耐?
一下 禁一至兩秒

唔該巴打

我岩岩玩桿無耐
食唔岀真係無電個感覺

之後上杆
感覺頭幾下比力之外
之後就弱左少少
之後就落返3.7

之後炸手
加上 係花絲
又睇完你之前幾篇野
所以咁

我每次玩十零分鐘
所以唔係猛吸
加埋未必有五十下
理論上係五轉先玩哂

咁我玩埋第三次
第四次先換電都仲可以喎
又唔會下下用哂電

我自己暫時可能咁樣先

有一樣你可以放心,係太低輸出唔會爆炸,亦都唔會整壞舊電。要整壞舊電,你要將舊電drain到2.5V以下,正如我所講,你可能玩到3.5V就已經覺得無乜煙要換電,所以你可以放心。
不過其實你玩桿,知唔知有咩安全措施要注意?唔知嘅話真係會爆炸,唔係講笑

安全措施指咩?
我自己會檢查電池有無破皮
正負極有無凹 呢個我順便睇埋 有排都未凹
霧化器 發熱絲有無掂到個蓋
電極係夠凸嘅
上個霧化器先
之後先上電池
底蓋負極無黑點

枝杆入面本身有絕緣層
底蓋又有給絕緣彈簧
開關扭唔夠會接唔到電
扭太岀 又會有個絕緣彈簧卡住接唔到電
所以都完全岩第一枝杆

我自己就咁樣
用先上電池 用完會即刻拎返放入電池盒
大概兩三個鐘先去用一次
所以會真係會檢查電池

電池峰值40A
就算0.15都仲可以
加上先0.22 所以我都仲定

如果有漏請講
生命緊要
唔想殘廢住
有冇人用緊wotofo岀既the troll rta(淘寶叫笑臉)
我用22g線6圈密繞0.17ohm,之後岀黎個味勁怪,幾隻油都係咁,似係還原啲香精太勁,會食到想嘔
但我以前用griffin 都一直係用開呢個build,有冇人可以解答下我應該點搞

有冇巴打答下 我應該點build好

其實你開幾大W去食?
我無呢隻霧化器,不過我建議你試下A1 24g 3.0 6/5圈 雙發 (0.27ohm)開40W食睇下會唔會好D?
呢個網有好多tank / mod既貼紙
http://www.mightyskins.com/e-cigs-vapes/
有無人買過
業巴 小弟有野問
可能要靠你計下數

2600mah滿電上杆
行0.22ohm

有無得計下用到幾耐?
一下 禁一至兩秒

唔該巴打

我岩岩玩桿無耐
食唔岀真係無電個感覺

之後上杆
感覺頭幾下比力之外
之後就弱左少少
之後就落返3.7

之後炸手
加上 係花絲
又睇完你之前幾篇野
所以咁

我每次玩十零分鐘
所以唔係猛吸
加埋未必有五十下
理論上係五轉先玩哂

咁我玩埋第三次
第四次先換電都仲可以喎
又唔會下下用哂電

我自己暫時可能咁樣先

安全措施指咩?
電極係夠凸嘅
上個霧化器先
之後先上電池
底蓋負極無黑點

枝杆入面本身有絕緣層
底蓋又有給絕緣彈簧
開關扭唔夠會接唔到電
所以都完全岩第一枝杆

我自己就咁樣
大概兩三個鐘先去用一次
所以會真係會檢查電池

電池峰值40A
就算0.15都仲可以

如果有漏請講
生命緊要
唔想殘廢住

巴打你知道咁多,寫專業安全守則都得啦
不過都可以有兩點補充下:
- 唔好用桿燒絲,用機燒完絲上完棉入埋油,再check ohm睇下有無問題先裝個霧化器上桿
- 如果支桿受過猛烈撞擊(例如跌落地下),最好拆個霧化器check ohm睇下有無問題先再用
- 唔好用有正極嘅散熱片隔住個霧化器同支桿,呢道結衣巴賴過嘢
業巴 小弟有野問
可能要靠你計下數

2600mah滿電上杆
行0.22ohm

有無得計下用到幾耐?
一下 禁一至兩秒

唔該巴打

我岩岩玩桿無耐
食唔岀真係無電個感覺

之後上杆
感覺頭幾下比力之外
之後就弱左少少
之後就落返3.7

之後炸手
加上 係花絲
又睇完你之前幾篇野
所以咁

我每次玩十零分鐘
所以唔係猛吸
加埋未必有五十下
理論上係五轉先玩哂

咁我玩埋第三次
第四次先換電都仲可以喎
又唔會下下用哂電

我自己暫時可能咁樣先

安全措施指咩?
電極係夠凸嘅
上個霧化器先
之後先上電池
底蓋負極無黑點

枝杆入面本身有絕緣層
底蓋又有給絕緣彈簧
開關扭唔夠會接唔到電
所以都完全岩第一枝杆

我自己就咁樣
大概兩三個鐘先去用一次
所以會真係會檢查電池

電池峰值40A
就算0.15都仲可以

如果有漏請講
生命緊要
唔想殘廢住

巴打你知道咁多,寫專業安全守則都得啦
不過都可以有3點補充下:
- 唔好用桿燒絲,用機燒完絲上完棉入埋油,再check ohm睇下有無問題先裝個霧化器上桿
- 如果支桿受過猛烈撞擊(例如跌落地下),最好拆個霧化器check ohm睇下有無問題先再用
- 唔好用有正極嘅散熱片隔住個霧化器同支桿,呢道結衣巴賴過嘢

前日先同人拗WISMEC呢個系列嘅510頭有問題,有人屌我亂UP喎,只係RX200先有問題
呢個係WISMEC對於RX200 510問題嘅response:
“It is better to use Wismec atomizers, as some atomizer threads on the market are too long to thread on. If you thread these atomizers on the device for a long use, it will damage the 510 thread of our device. Our warranty will be invalid for this situation, as the problem is caused by the third-party products. If the 510 pin is stuck down, you could try to make it up with a screwdriver or a nipper.”
睇完唔知你仲敢唔敢買?

業巴麻煩哂
多謝解答

廢事影響其他巴打睇post
唔引用上面

好食到hihi

好食到hihi

我有支香蕉奶 頭幾淡覺得好過癮之後覺得太濃

前日先同人拗WISMEC呢個系列嘅510頭有問題,有人屌我亂UP喎,只係RX200先有問題
呢個係WISMEC對於RX200 510問題嘅response:
“It is better to use Wismec atomizers, as some atomizer threads on the market are too long to thread on. If you thread these atomizers on the device for a long use, it will damage the 510 thread of our device. Our warranty will be invalid for this situation, as the problem is caused by the third-party products. If the 510 pin is stuck down, you could try to make it up with a screwdriver or a nipper.”
睇完唔知你仲敢唔敢買?

我上網都見過rx200嘅510有事,但rx2/3又好似無乜事,但我想小巧啲,所以先諗rx mini。依家你咁講,我唔搏了

除咗鸚鵡螺x,你都可以考慮下鸚鵡螺mini,仲細煙,不過比較高身。另外新出咗鸚鵡螺2,我未用過,估計同鸚鵡螺mini煙量差不多,不過無咁高身,淘寶賣150人仔。

有乜問題?

會唔會考慮下Dagger 80W
兩邊磁石貼可以換
推完個fd入坑佢買左呢隻 我覺得唔差

睇完唔知你仲敢唔敢買?

我上網都見過rx200嘅510有事,但rx2/3又好似無乜事,但我想小巧啲,所以先諗rx mini。依家你咁講,我唔搏了

睇埋新出嘅tarot mini啦,可以換電,比tarot nano高身,不過新到仲未上市要等下
想問問新手想買,有無平平地既電子煙淘寶推薦,
你地個d講得太專業,完全唔明白,暫時只想要基本既平價,方便,同安全。

食左煙好耐,但其實無咩癮,主要係想要個種吸同呼既感覺,同埋無聊時浪費幾分鐘既思考時間
你地個d講得太專業,完全唔明白,暫時只想要基本既平價,方便,同安全。

食左煙好耐,但其實無咩癮,主要係想要個種吸同呼既感覺,同埋無聊時浪費幾分鐘既思考時間

求其搵套新手套裝再上黎問意見

除咗鸚鵡螺x,你都可以考慮下鸚鵡螺mini,仲細煙,不過比較高身。另外新出咗鸚鵡螺2,我未用過,估計同鸚鵡螺mini煙量差不多,不過無咁高身,淘寶賣150人仔。

鸚鵡螺2個進氣係下方,驚驚地漏油,都係等多啲人試左先

求其搵套新手套裝再上黎問意見

買既時候仲有得選正品定仿

鸚鵡螺2個進氣係下方,驚驚地漏油,都係等多啲人試左先

漏油嘅情況一般都係個芯設計太上油,而鸚鵡螺個芯嘅設計係上油慢,所以應該比較難漏,我用咗兩隻鸚鵡螺tank4個月,半滴都無漏過,鸚鵡螺2同鸚鵡螺用同一個芯,應該唔易漏。不過我隻鸚鵡螺X同我去完10幾日旅行周圍擺都同樣無漏,係好信得過嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞