[VAPE/Vaping】-電子煙友埋嚟傾啦-6

1001 回覆
24 Like 38 Dislike
有人同我講話不鏽鋼係一直沿用嘅煮食工具,所以相對上比較安全,所以我一直都係用SS,我都知道係好唔科放學,所以有錯勿插

屌你,我想講果句都講埋,你呢個想法係好正確,醫療器具都係用SS316做,而且都要經過高溫消毒程序(不過好似只係百幾度C),釋放有毒物質機會相對係低D
不過用電阻越低嘅material整發熱圈,能量流失嘅程度就越高,因為P=I²R,要輸出同樣嘅power,SS線要用更大嘅電流,而當電流流過架機嘅circuit同霧化器正負極嘅時候,就會被circuit同霧化器正負極嘅微量電阻消耗咗,不過佢地嘅電阻應該唔太大,流失嘅影響應該係輕微嘅。
整番個業巴電子煙教程先:

好多自己整發熱圈嘅人都有個錯誤觀念,認為Ni80比Kanthal A1熱得快,而SS316比Ni80熱得更快。如果講發熱效率,首先要睇番呢D線嘅heat capacity:

Kanthal A1: 0.11 Btu/lb°F
Ni80: 0.11 Btu/lb °F
SS316: 0.12 Btu/lb °F

即係話用0.11Btu能量就可以將A1或者Ni80升高1°F,而要0.12Btu能量可以將SS316升高1°F,所以實際上SS316嘅發熱效率係最差嘅,而A1同Ni80就差唔多。

咁點解有呢個錯誤觀念呢?因為以前D人用機械桿,輸出嘅係一個特定電壓,而同一個大小嘅發熱圈,SS316電阻最細,Ni80嘅電阻大D,而A1嘅電阻就最大,根據方程式P= V²/R,SS316個發熱圈會令到舊電輸出嘅功率最大,而A1嘅功率就最小。。。DLLM,功率大就梗係熱得快啦仆街。

但係宜家嘅人好多都玩box mod有得較功率(Watt),無得較電壓(Voltage),如果你將3個分別用A1 / Ni80 / SS316同樣大小嘅線圈用同一個功率去推,發熱速度其實差唔多。咁用呢3隻線嘅分別係乜?有人話有D有鐵味有D無,有人就話“口感”喎,我只係知道A1嘅發熱圈會比Ni80耐用,SS就可以玩溫控。

利申:玩咗電子煙唔夠5個月,都算係新手。

唔係喎
發熱速度係同電阻有關
如果各種絲直徑一樣
相同功率下
Ni80係快過A1好多

https://www.youtube.com/watch?v=2ByH7GcRt38

首先,邊條線快紅D,並唔代表邊條線係熱D,因為根本係兩種唔同嘅material,佢地變紅嘅溫度都會唔同,而且Ni80 melting point比A1低,所以快D紅都唔出奇,其實想知邊條線熱D,應該用溫度計度而唔係眼睇。
其次,跟據conservation of energy (Energy can neither be created nor destroyed; rather, it transforms from one form to another.),同樣出13W落兩個coils度,兩個coils輸出嘅熱量應該係一樣。
最後,我揾唔到科學根據,話一隻material嘅發熱效能同佢嘅電阻係有關係,發熱效能同電阻係兩樣唔同嘅physical properties,youtube條肥仔肯定無乜讀過physics,讀過根本唔敢做一個咁嘅結論,因為諗落都唔會make sense。

利申:我HK A-level同GCE A-level physics都係攞A嘅

你係啱嘅
不過我地本來係討論緊發熱速度唔係溫度...

發熱速度嘅定義係每秒鐘升高幾多度,咁咪係同溫度成正比咯。假設Ni80能夠在1秒鐘可以比A1線熱D,即係在同一段時間Ni80能夠釋放更多熱能,果D多出嘅熱能係邊道轉化出來,大家都係得13W喎。

好多自己整發熱圈嘅人都有個錯誤觀念,認為Ni80比Kanthal A1熱得快,而SS316比Ni80熱得更快。如果講發熱效率,首先要睇番呢D線嘅heat capacity:

即係話用0.11Btu能量就可以將A1或者Ni80升高1°F,而要0.12Btu能量可以將SS316升高1°F,所以實際上SS316嘅發熱效率係最差嘅,而A1同Ni80就差唔多。

咁點解有呢個錯誤觀念呢?因為以前D人用機械桿,輸出嘅係一個特定電壓,而同一個大小嘅發熱圈,SS316電阻最細,Ni80嘅電阻大D,而A1嘅電阻就最大,根據方程式P= V²/R,SS316個發熱圈會令到舊電輸出嘅功率最大,而A1嘅功率就最小。。。DLLM,功率大就梗係熱得快啦仆街。

但係宜家嘅人好多都玩box mod有得較功率(Watt),無得較電壓(Voltage),如果你將3個分別用A1 / Ni80 / SS316同樣大小嘅線圈用同一個功率去推,發熱速度其實差唔多。咁用呢3隻線嘅分別係乜?有人話有D有鐵味有D無,有人就話“口感”喎,我只係知道A1嘅發熱圈會比Ni80耐用,SS就可以玩溫控。

睇番原來有樣嘢我都搞錯咗,係heat capacity嘅單位,所以A1嘅發熱能力比Ni80係更好。我搞錯邊道,唔知有無人睇到呢?
有無巴打報下價 pico
我搵到$5xx
有無巴打報下價 pico
我搵到$5xx

淘寶220人仔,鬼佬350港幣
有樣野想問下係咪正常
Medusa 用緊dual alien clapton 大約0.21 ohm
50-60w推 部機有少少微熱/暖是咪正常
有樣野想問下係咪正常
Medusa 用緊dual alien clapton 大約0.21 ohm

正常都會暖啦下話?
有樣野想問下係咪正常

正常都會暖啦下話?

其實自己嚇自己 自從睇完爆炸個單新聞 炸爛面又甩牙
有樣野想問下係咪正常

正常都會暖啦下話?

我相信爆炸嘅應該都係用緊機械桿同保護裝置有問題嘅電池,機械桿專炸戇鳩仔,你玩機唔洗咁驚。
我自己就試過上桿short咗粒vtc6電,保護裝置發揮作用,粒電幾秒鐘就自己自殺咗無炸死我
又係我 想問問各位
target pro 原裝tank
去到呢步 仲可唔可以拆埋落去

淨返幾少先要加油?
唔加係咪會燒
奶野了,買煙油
用ems,
而家狀態係出門投遞

唔知今日送唔送到
一陣聽日先送來就死

屋企冇人

而家人不在港

今日送來都有姐姐開門丫
淨返幾少先要加油?
唔加係咪會燒

最好油位降到juice flow位仲浸到少少油先加,太早加會容易漏油,食乾哂先加可能會燒。
有樣野想問下係咪正常

正常都會暖啦下話?

我相信爆炸嘅應該都係用緊機械桿同保護裝置有問題嘅電池,機械桿專炸戇鳩仔,你玩機唔洗咁驚。
我自己就試過上桿short咗粒vtc6電,保護裝置發揮作用,粒電幾秒鐘就自己自殺咗無炸死我

桿都有保護裝置 咁好彩? 業巴可唔可以講多少少
又係我 想問問各位

就咁望應該仲有
成品點都要扑多層先換到芯
有樣野想問下係咪正常

正常都會暖啦下話?

桿都有保護裝置 咁好彩? 業巴可唔可以講多少少

係舊電本身有保護裝置,短路會自己燒fuse,以後唔用得
又係我 想問問各位

就咁望應該仲有

應該無得再拆啦,夾硬來可能嵌唔番埋,其實拆到呢個樣已經可以換芯,如果要洗倉可以用熱水浸,o-ring可以抵抗90度嘅熱水。
又係我 想問問各位

就咁望應該仲有

個芯拆左出黎放埋左一邊
又係我 想問問各位

就咁望應該仲有

應該無得再拆啦,夾硬來可能嵌唔番埋,其實拆到呢個樣已經可以換芯,如果要洗倉可以用熱水浸,o-ring可以抵抗90度嘅熱水。

我用左凍水沖 但因為仲有水係入面
所以想再拆 但最後我用風筒吹乾左

睇番原來有樣嘢我都搞錯咗,係heat capacity嘅單位,所以A1嘅發熱能力比Ni80係更好。我搞錯邊道,唔知有無人睇到呢?

我想再問一下
如果兩條繞法一樣嘅芯
一條20Ga A1
另一條30Ga A1
一樣輸入13W
佢地嘅發熱速度係咪一樣?
如果速度唔一樣,咁佢地有乜野分別?

我想再問一下
如果兩條繞法一樣嘅芯
一條20Ga A1
另一條30Ga A1
一樣輸入13W

發熱速度主要同表面積同體積有關
一個30G 3mm 6圈 5mm線腳嘅coil,佢嘅表面積係57.03mm²,體積係3.64mm³
一個20G 3mm 6圈 5mm線腳嘅coil,佢嘅表面積係235.49mm²,體積係47.8mm³
在一個ideal無heat loss嘅情況下,20G嘅coil需要156.13mJ嘅能量去升高1度,而30G果個只需要11.87mJ就可以升高1度,相差係10幾倍速度。
當然數學唔會咁簡單,因為在電子煙應用上,能量除咗用在升高個coil本身溫度,亦都會流失在coil嘅表面,將煙油蒸發同加熱附近嘅空氣,呢個流失就同coil嘅表面積有關;coil表面積越大,每一個mm²所流失嘅能量就越低,所產生嘅熱量就會越低,所以如果輸入相同power,大表面積嘅coil會慢熱個細表面積嘅coil。
我一般都會用表面積計算方法教人去試用幾多watt去食,而唔會用P=4.2x4.2/R呢D毫無科學根據嘅formula,我唔需要問人個coil係幾多ohm,因為幾多ohm同較幾多watt在大多數情況下都無關係。
下次整個post教下新手點計用幾多watt去推先

我想再問一下
如果兩條繞法一樣嘅芯
一條20Ga A1
另一條30Ga A1
一樣輸入13W

發熱速度主要同表面積同體積有關
一個30G 3mm 6圈 5mm線腳嘅coil,佢嘅表面積係57.03mm²,體積係3.64mm³
一個20G 3mm 6圈 5mm線腳嘅coil,佢嘅表面積係235.49mm²,體積係47.8mm³
在一個ideal無heat loss嘅情況下,20G嘅coil需要156.13mJ嘅能量去升高1度,而30G果個只需要11.87mJ就可以升高1度,相差係10幾倍速度。
當然數學唔會咁簡單,因為在電子煙應用上,能量除咗用在升高個coil本身溫度,亦都會流失在coil嘅表面,將煙油蒸發同加熱附近嘅空氣,呢個流失就同coil嘅表面積有關;coil表面積越大,每一個mm²所流失嘅能量就越低,所產生嘅熱量就會越低,所以如果輸入相同power,大表面積嘅coil會慢熱個細表面積嘅coil。
我一般都會用表面積計算方法教人去試用幾多watt去食,而唔會用P=4.2x4.2/R呢D毫無科學根據嘅formula,我唔需要問人個coil係幾多ohm,因為幾多ohm同較幾多watt在大多數情況下都無關係。
下次整個post教下新手點計用幾多watt去推先

今日到

補充番我衰咩啦,就係heat capacity睇錯左“lb"做單位,而Ni80嘅density比A1高,所以同樣一個coil,用Ni80做係會比A1重,就會慢熱咗。如果用3種唔同線做一個26G 6圈 3.0 5mm線腳嘅coil,佢地分別嘅heat capacity係:
Kanthal A1: 54.18mJ/K
Ni80: 61.62mJ/K
SS316: 66.35mJ/K
Kanthal A1係需要最少能量就能升高一度,所以如果用同一個watt去推,Kanthal A1會係最快熱嘅絲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞