[VAPE/Vaping】-電子煙友埋嚟傾啦-6

1001 回覆
24 Like 38 Dislike
請教下點樣計歐姆
例如我打算用0.4mm既ni80線 圈徑30mm 密繞 dual coil
假設我目標係0.15ohm既 我應該繞幾圈
係咪有數計 我唔識用e-formulas條link

首先你食嘅唔係ohm數,你食嘅係幾多圈,個圈有幾大,條線有幾粗,ohm數係完全無意義嘅,watt數先係你想知道嘅數值。我都寫緊一篇關於計watt數嘅文,不如寫好之後巴打你睇下可唔可以有用吖

但我唔係用機械都要理Watt數?
因為我追求緊低ohm數

用機械桿,個過程就更複雜。其實你點解想低ohm數?
請教下點樣計歐姆
例如我打算用0.4mm既ni80線 圈徑30mm 密繞 dual coil

首先你食嘅唔係ohm數,你食嘅係幾多圈,個圈有幾大,條線有幾粗,ohm數係完全無意義嘅,watt數先係你想知道嘅數值。我都寫緊一篇關於計watt數嘅文,不如寫好之後巴打你睇下可唔可以有用吖

因為我追求緊低ohm數

大煙D
請教下點樣計歐姆

因為我追求緊低ohm數

大煙D

咁你追求嘅係大煙,你應該用粗線,多圈,大圈徑,都係唔需要理幾多ohm。
當然如果你打算上到200W,你就要考慮下ohm數,因為有D機在太大ohm數之下係出唔足watt,我見過有D機出唔到6V以上,用0.2ohm嘅芯係推唔到200W,你就要並繞去做低個ohm數。
請教下點樣計歐姆

因為我追求緊低ohm數

大煙D

咁你追求嘅係大煙,你應該用粗線,多圈,大圈徑,都係唔需要理幾多ohm。
當然如果你打算上到200W,你就要考慮下ohm數,因為有D機在太大ohm數之下係出唔足watt,我見過有D機出唔到6V以上,用0.2ohm嘅芯係推唔到200W,你就要並繞去做低個ohm數。

原來呢d都有關係
0.4mm既線算唔算粗 多圈係咪即係8-10圈 大圈徑又大約幾大到
sorry好無慨念
請教下點樣計歐姆

因為我追求緊低ohm數

大煙D

原來呢d都有關係
0.4mm既線算唔算粗 多圈係咪即係8-10圈 大圈徑又大約幾大到
sorry好無慨念

首先你係用咩霧化器先?
請教下點樣計歐姆

因為我追求緊低ohm數

大煙D

原來呢d都有關係
sorry好無慨念

首先你係用咩霧化器先?

ijoy COMBO RDTA
依家打算用0.4mm Ni80 30mm圈徑 雙線並繞6圈 dual coil
觀念應該無錯
佢地有online store ... 本地免運費,我買咗枝smok al85等到貨

我最尾去左淘寶 平成百
有無巴打報下價 pico
我搵到$5xx

淘寶220人仔,鬼佬350港幣

唔該晒
我搵到$5xx

唔該晒

到底al85同pico邊個好d

上面巴打推薦al85
我搵到$5xx

唔該晒

上面巴打推薦al85

AL85啦,雖然Pico都有佢嘅好處(例如可以玩bypass),但係AL85可以用到25mm霧化器就係最大賣點。
新手入坑想買tarot nano kit
請問呢部機如何 貪夠細部同靚仔
請教下點樣計歐姆

因為我追求緊低ohm數

大煙D

原來呢d都有關係
sorry好無慨念

首先你係用咩霧化器先?

依家打算用0.4mm Ni80 30mm圈徑 雙線並繞6圈 dual coil
觀念應該無錯

其實唔洗並繞,單繞都係一樣,電阻暫時唔係問題
用26G線就唔夠大煙,起碼都用24G(0.5mm)
ijoy COMBO RDTA 25mm咁大個倉,估計24G線9.5圈3.5mm都裝得落
假設你用24G 雙發 單繞9.5圈 3.5mm,可以用70W去試推,如果你打算推大過170W先需要考慮並繞,不過呢個settings用170W都熱死你。
新手入坑想買tarot nano kit
請問呢部機如何 貪夠細部同靚仔

tarot nano外形真係幾靚仔,不過唔可以換電,無電就要等充好電先食得,如果舊電死咗,都唔知邊道有得換,要SEND番大陸廠換就死得
無電唔好諗住插尿袋食,係唔得架,尿袋輸出唔夠電子煙用
個tank都無聽過咩大問題,不過果D陶瓷芯我個人就覺得唔好用,要補充嘅話最好用番普通棉花芯。
屌,新手第一次買油
本身想買呢隻:

但佢俾咗呢隻我:

我食咗兩倉先知 如果唔係打算上來換都唔會發覺

btw呢啲糖水真係唔啱我 我想要擊喉!薄荷!有冇人肯同可憐嘅新仔換
屌,新手第一次買油
本身想買呢隻:

但佢俾咗呢隻我:

btw呢啲糖水真係唔啱我 我想要擊喉!薄荷!有冇人肯同可憐嘅新仔換

來自美國加州的一款煙油采用最好的原料創造出最好的口味

The PALE WHALE白鯨煙油的創始人
是對味覺有著豐富經驗且對電子煙產業充滿激情的電子煙專家
白鯨煙油高質量的標准是結合多年以來對電子煙市場每個口味的測試結果
致力於創造並分享最好的電子煙經驗給廣大玩家.

Vixen's Kiss維克思之吻:覆盆子、微量草莓和藍莓制成的果醬讓人興奮的酸甜果醬刺激你的味蕾。
屌,新手第一次買油
本身想買呢隻:

但佢俾咗呢隻我:

來自美國加州的一款煙油采用最好的原料創造出最好的口味

The PALE WHALE白鯨煙油的創始人
是對味覺有著豐富經驗且對電子煙產業充滿激情的電子煙專家
白鯨煙油高質量的標准是結合多年以來對電子煙市場每個口味的測試結果
致力於創造並分享最好的電子煙經驗給廣大玩家.

Vixen's Kiss維克思之吻:覆盆子、微量草莓和藍莓制成的果醬讓人興奮的酸甜果醬刺激你的味蕾。

望到幅圖 笑左
我搵到$5xx

唔該晒

上面巴打推薦al85

未到手 新手入坑 價錢先決
請教下點樣計歐姆

因為我追求緊低ohm數

大煙D

原來呢d都有關係
sorry好無慨念

首先你係用咩霧化器先?

觀念應該無錯

ijoy COMBO RDTA 25mm咁大個倉,估計24G線9.5圈3.5mm都裝得落
假設你用24G 雙發 單繞9.5圈 3.5mm,可以用70W去試推,如果你打算推大過170W先需要考慮並繞,不過呢個settings用170W都熱死你。

話時話,你其實一般用咩settings?
我唔多玩大煙,都會整雙發24mm 7圈半 3mm嘅settings普通咁玩,大煙D果個settings就簡單D整夠4發
請教下點樣計歐姆

因為我追求緊低ohm數

大煙D

原來呢d都有關係
sorry好無慨念

首先你係用咩霧化器先?

觀念應該無錯

話時話,你其實一般用咩settings?
我唔多玩大煙,都會整雙發24G 7圈半 3mm嘅settings普通咁玩,大煙D果個settings就簡單D整夠4發
我搵到$5xx

唔該晒

上面巴打推薦al85

都岩

但係大約諗住玩一年先再換機呢兩部夠唔夠
我搵到$5xx

唔該晒

上面巴打推薦al85

都岩

但係大約諗住玩一年先再換機呢兩部夠唔夠

同你講丫 玩玩下愈睇愈多 你就唔會一年先換機
不過以上兩部都夠玩一年 除非你真係覺得vaping 完全唔岩自己

我都係呢套入坑,符合基本要求,又平,又無漏油

業巴我本身都諗住轉食電子煙,見你話呢套係你入坑,咁應該買你推介既AL85定k呢一套?
講下自己d背景先,食左3年煙左右,食開藍莓五, 一日半包至一包左右,但放假係屋企又可以全日只係食一枝甚至完全唔食都得 宜家開始覺得身體差左,想轉食電子煙

我入坑果陣無AL85,我又想要細機,就只有揀Pico(其實唔係我揀,係sales佬推,仲要貴撚到呢
宜家有AL85就最好揀AL85啦,不過AL85套裝個霧化器TFV8 baby本身比較大煙,耗油量比較高,口感比較差(煙比較淡),有人話會易漏油添(我未試過),我自己DIY就解決哂呢D問題,但係新手都用得過TFV8嘅。至於煙油,可以買藍莓爆珠(INNEVAPE),薄荷加藍莓味我長期食緊,唔知香港有無得賣呢!食真煙身體真係差架,痰又多,轉咗vape身體好咗好多,祝你好似我咁戒煙成功

巴打真係好有心 多謝業巴,我會努力戒甩
如果我無乜特別既budget,係咪第一部都係先入手AL85?
如果我到時玩左排AL85覺得好似你咁講口感較差又應該要直接升level換機定淨換霧化器?仲有d保養問題同DIY野到時有排煩住你 btw 買完一定post上黎支持呢個岾 希望你唔好介意我咁多問題問,因為真係有心想轉電子煙同介,諗住如果係既話就一次過俾貴d買機一勞永逸唔洗再轉機

都係買AL85啦,其實最平係學DIY,買個TFV8 DIY嘅芯(大約40幾人民幣),自己做發熱圈同上棉,平平地加埋百零蚊人民幣可以玩幾年都得,就算買貴D嘅絲同棉都係200幾。如果買TFV8成品芯替換,兩個禮拜一個芯,25人民幣一個,一年就已經650人民幣。當然你可以考慮買一個細煙唔易漏嘅霧化器,例如鸚鵡螺X,大概140人民幣,每個芯大約15蚊。有無發覺我講價錢都係人民幣呢?因為我嘅嘢都係淘寶買,香港買嘢太貴啦,唔止貴,仲無得賣先衰。
我唔介意你煩住嘅,我都希望多D人玩交流多D意見,我都係新手來架,呢道大把人玩得耐過我

唔該巴打!今日收工就去鬼佬到買先,淨係買機同電就ok?洗唔洗買一枝油先?其他野今日淘寶埋先
第一次淘油返黎就奶野,全部都係假煙黎

我都係呢套入坑,符合基本要求,又平,又無漏油

業巴我本身都諗住轉食電子煙,見你話呢套係你入坑,咁應該買你推介既AL85定k呢一套?
講下自己d背景先,食左3年煙左右,食開藍莓五, 一日半包至一包左右,但放假係屋企又可以全日只係食一枝甚至完全唔食都得 宜家開始覺得身體差左,想轉食電子煙

我入坑果陣無AL85,我又想要細機,就只有揀Pico(其實唔係我揀,係sales佬推,仲要貴撚到呢
宜家有AL85就最好揀AL85啦,不過AL85套裝個霧化器TFV8 baby本身比較大煙,耗油量比較高,口感比較差(煙比較淡),有人話會易漏油添(我未試過),我自己DIY就解決哂呢D問題,但係新手都用得過TFV8嘅。至於煙油,可以買藍莓爆珠(INNEVAPE),薄荷加藍莓味我長期食緊,唔知香港有無得賣呢!食真煙身體真係差架,痰又多,轉咗vape身體好咗好多,祝你好似我咁戒煙成功

巴打真係好有心 多謝業巴,我會努力戒甩
如果我無乜特別既budget,係咪第一部都係先入手AL85?
如果我到時玩左排AL85覺得好似你咁講口感較差又應該要直接升level換機定淨換霧化器?仲有d保養問題同DIY野到時有排煩住你 btw 買完一定post上黎支持呢個岾 希望你唔好介意我咁多問題問,因為真係有心想轉電子煙同介,諗住如果係既話就一次過俾貴d買機一勞永逸唔洗再轉機

都係買AL85啦,其實最平係學DIY,買個TFV8 DIY嘅芯(大約40幾人民幣),自己做發熱圈同上棉,平平地加埋百零蚊人民幣可以玩幾年都得,就算買貴D嘅絲同棉都係200幾。如果買TFV8成品芯替換,兩個禮拜一個芯,25人民幣一個,一年就已經650人民幣。當然你可以考慮買一個細煙唔易漏嘅霧化器,例如鸚鵡螺X,大概140人民幣,每個芯大約15蚊。有無發覺我講價錢都係人民幣呢?因為我嘅嘢都係淘寶買,香港買嘢太貴啦,唔止貴,仲無得賣先衰。
我唔介意你煩住嘅,我都希望多D人玩交流多D意見,我都係新手來架,呢道大把人玩得耐過我

唔該巴打!今日收工就去鬼佬到買先,淨係買機同電就ok?洗唔洗買一枝油先?其他野今日淘寶埋先

既然買開機同電,不如去試盡D油,睇下有無一支啱食。淘寶買油,最好都係幫襯大鋪(多人關注,貨品種類多),不過好多鋪頭都唔直送香港,你要學埋“淘寶集運”啦!如果唔知邊鋪信得過,可以上來再問,我唔直接叫你去邊間買,費事比D仆街話打手。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞