[VAPE/Vaping】-電子煙友埋嚟傾啦-6

1001 回覆
24 Like 38 Dislike
al85其實幾錢先算正常價

聽講鬼佬套裝賣大約420,算OK架,我在網上買齋主機連運費都要320

睇淘寶套裝都要450 未計運費

鬼佬個IG

呢部好似好多人話ok
新手有咩要注意

入電,滴濕個芯(睇youtube “prime coil”),入油,等15分鐘,開50W就食得。
要注意:
1. 鬆激發掣之後先停吸,吸埋D餘煙
2. 入咗油唔好打開個油倉,直到食剩少少油先打開加油,加完油要快手關番個油倉,否則好易漏油
3. 放落袋記住lock機(+-掣一齊撳)

鬼佬鋪上網買係咪信得過

聽講鬼佬套裝賣大約420,算OK架,我在網上買齋主機連運費都要320

鬼佬個IG

呢部好似好多人話ok
新手有咩要注意

入電,滴濕個芯(睇youtube “prime coil”),入油,等15分鐘,開50W就食得。
要注意:
2. 入咗油唔好打開個油倉,直到食剩少少油先打開加油,加完油要快手關番個油倉,否則好易漏油

鬼佬鋪上網買係咪信得過

WhatsApp問佢有無貨有無顏色,然後直接去買啦,順便去試埋油,之前有巴打等咗幾日先收到貨有D唔耐煩。

鬼佬個IG

呢部好似好多人話ok
新手有咩要注意

要注意:

鬼佬鋪上網買係咪信得過

WhatsApp問佢有無貨有無顏色,然後直接去買啦,順便去試埋油,之前有巴打等咗幾日先收到貨有D唔耐煩。

英文差驚去到溝通唔到

鬼佬個IG

呢部好似好多人話ok
新手有咩要注意

要注意:

鬼佬鋪上網買係咪信得過

英文差驚去到溝通唔到

呢樣幫你唔到,不過有巴打話自己英文唔掂都溝通到

鬼佬個IG

呢部好似好多人話ok
新手有咩要注意

要注意:

鬼佬鋪上網買係咪信得過

英文差驚去到溝通唔到

講句英文唔洗咁驚既
又冇人會笑你

佢笑你未屌柒佢囉(用英文)

鬼佬個IG

呢部好似好多人話ok
新手有咩要注意

要注意:

鬼佬鋪上網買係咪信得過

英文差驚去到溝通唔到

講句英文唔洗咁驚既
又冇人會笑你

佢笑你未屌柒佢囉(用英文)

過兩日去探險先
搵到間淘仔店可以直寄過來
25蚊運費

又買左兩支

25蚊,係咪寄EMS果間?

求淘仔直寄店

25蚊運費

又買左兩支

求淘仔直寄店

有冇巴打幫襯過
ok嗎
25蚊運費

又買左兩支

求淘仔直寄店

有冇巴打幫襯過
ok嗎

之前有巴打話啲野係得
但有個巴打話 有時無貨唔講
送到黎先知無 轉左其他野
要問先講
但貨嘅質量係得 正品就真係正品咁
25蚊運費

又買左兩支

求淘仔直寄店

有冇巴打幫襯過
ok嗎

之前有巴打話啲野係得
要問先講

期待送來
25蚊運費

又買左兩支

求淘仔直寄店

有冇巴打幫襯過
ok嗎

之前有巴打話啲野係得
要問先講

咁都記得,真係勤力追posts
利申:唔係我講,不過都係我嘅經歷,呢間都係大鋪來嘅
去過深圳展嘅vaper友知唔知依隻油係咩咪? 個藏密筒好吸引, 唔知味道點.

鬼佬個IG

呢部好似好多人話ok
新手有咩要注意

要注意:
1. 鬆激發掣之後先至停吸,吸埋D餘煙

網上落單頭先去西環舖頭攞,入油嗰陣記得關油倉下面個入氣倉,否則呢頭入嗰頭漏。原來smok係撳五下掣開機,撳五下lock機,至於熄機係要另外入menu熄power掣,呢樣有啲唔慣不過鬼仔店員話佢從來都只係lock機唔熄機
去過深圳展嘅vaper友知唔知依隻油係咩咪? 個藏密筒好吸引, 唔知味道點.

有無拎contact
DIY嘅發熱圈應該開幾多WATT去推

好多新手自己整咗個發熱線,都唔知應該用幾多watt去推,然後有D人就教用電阻來計watt數,以P=V²/R去揾口感(V~3.7-4.2),例如呢道咁講(http://www.vpbus.com/news/42906.html),其實關電阻咩事呢?我想講下點可以決定用幾多watt去試推,你就可以用呢個數值加加減減揾一個自己鍾意個嘅watt數。

首先你要決定嘅係用幾粗嘅線(粗線適合大煙,幼線無咁嘥油),整幾大個圈(細圈味會濃D,大圈可以儲多D油),幾多個圈(越多圈越大煙,但係太多圈,圈中間可能上唔切油燶棉),同時要諗下自己個霧化器應該適合咩settings,個絲台夠唔夠大,例如5子棋霧化器我就會用26-28G,而Griffin 25就用起碼24G或者更粗嘅線。

假設你決定用Ni80 26G做雙發3.0mm 6.5圈 5mm線腳,燒完絲上完棉之後個電阻就應該係0.35ohm(如果差少少無問題),你就將以下資料輸入下面個網頁:
http://www.e-formulas.com/coil/
(Ni80, 26AWG, 雙線圈,0.35ohm, 3mm內徑,5mm線腳)

然後在熱通量果格嘗試輸入一個W數值,等到個熱通量大概係160mW/mm²左右(例如我用34W,得出嘅熱通量係162),咁34W就係可以用來試推,再加加減減揾一個自己鍾意嘅watt數,因為一個自己鍾意嘅watt數仲要配合其他因素,例如吸氣力量、吸氣時間、入氣口開幾大。其實呢個計法都唔係完美,因為無計算到個coil本身食咗幾多能量,但係起碼都係一個比較科學化嘅計算方法,好過以P=V²/R去揾口感(V~3.7-4.2)

如果係成品花絲圈就比較簡單,因為一般成品花絲圈都係預咗用來上桿。假設你用0.36ohm嘅Tiger coil做雙發,燒完絲上完棉之後個電阻係0.18ohm,我自己就用4V做一個起點,輸入以下網頁:
http://www.e-formulas.com/ohm/
(0.18ohm, 4V)

得出來嘅watt數大約係89W,咁就可以用呢個數去試下推,再加加減減揾一個自己鍾意嘅watt數。

如果係你自己整嘅花絲就唔好問我啦,小弟能力有限,唔識點計。

寫呢個出來都係交流下意見,有乜唔啱希望大家巴絲指教下

有無拎contact

冇contact呀, 因為我冇去到個展, 我淨係cake vapors官方ig見到話係新產品, 深圳煙展有展出,所以想問下有冇巴絲試過味.

得個名 CRYPT EXOTICA 同 RUSTICA

鬼佬個IG

呢部好似好多人話ok
新手有咩要注意

要注意:

網上落單頭先去西環舖頭攞,入油嗰陣記得關油倉下面個入氣倉,否則呢頭入嗰頭漏。原來smok係撳五下掣開機,撳五下lock機,至於熄機係要另外入menu熄power掣,呢樣有啲唔慣不過鬼仔店員話佢從來都只係lock機唔熄機

有得上網落單去鋪頭拎咁好

鬼佬個IG

呢部好似好多人話ok
新手有咩要注意

要注意:

有得上網落單去鋪頭拎咁好

可以㨂送去你地址或者到舖頭攞。我就特別啲,星期三落單但到星期五佢地都未寄,咁我就send個email同佢地話唔駛寄啦,我星期六自己去攞。
業巴 小弟有野問
可能要靠你計下數

2600mah滿電上杆
行0.22ohm

有無得計下用到幾耐?
一下 禁一至兩秒

有無拎contact

冇contact呀, 因為我冇去到個展, 我淨係cake vapors官方ig見到話係新產品, 深圳煙展有展出,所以想問下有冇巴絲試過味.

見到呢間有 講左個主味 無講確實

有無拎contact

唔好講呢隻呀,煙展入面95%油我都未見過,香港都冇得賣,所以香港煙油市場又昆水魚,又比人地落後好多,去一去真係大開眼界,香港賣緊舊幾兩舊既油,果度一舊人仔內買到

有無拎contact

見到呢間有 講左個主味 無講確實

講起呢間 我d野終於到了
25蚊運費

又買左兩支

求淘仔直寄店

正常,EMS出名慢,CT字頭單黎到香港再判比啲司機送,煙油一定係CT單,冇自取,住宅區必收你20蚊送貨費,又唔知佢幾時送黎,件貨係邊又冇得查,查都係投遞失敗,日日係屋企等佢送,咁岩唔係附近就再約時間送,早排咁岩復活節,4-5日先送黎,所以駁集運好過,EMS係香港分公司係 廣州速遞有很公司,效率簡直冇得彈
業巴 小弟有野問
可能要靠你計下數

2600mah滿電上杆
行0.22ohm

有無得計下用到幾耐?
一下 禁一至兩秒

數學上來講,一舊18650 3.7V 2600mAh嘅電嘅總能量係 3.7 x 2.6 = 9.62Wh,而根據P=V²/R,個coil耗電量係62W,所以可以用幾耐係 9.62 x 3600 / 62 = 558.6秒
不過實際上有太多因素令到呢個計法唔正確,例如:
1. 舊電嘅電壓係由4.2V一直drop,唔係恆常3.7V輸出,而且個voltage drop亦唔係linear,所以唔容易用公式計得準確。
2. 舊電嘅容量亦都唔係2600mAh咁簡單,唔同discharge current出來嘅電量都唔同,假設2600mAh可能係用1A discharge test出來,如果用10A discharge test,舊電可能得2400mAh都唔定。
3. 你一定唔會用哂舊電就停,通常都係覺得無乜煙就換電(例如3.5V),所以實際可用嘅時間會比計算短。

哈哈!呢個真係幾有趣嘅問題,希望我D中學physics知識無乜錯啦

鬼佬個IG

呢部好似好多人話ok
新手有咩要注意

要注意:

其實+-掣一齊撳都可以lock機同unlock,我都好似鬼佬咁講,從來唔熄機,不過換電一定要熄,否則settings會reset哂。
至於入油關入氣口,作用係防止入油嘅時候氣壓從入氣口漏,不過。。。氣壓其實都可以從食煙位漏,所以我都無理呢樣嘢咯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞