[VAPE/Vaping】-電子煙友埋嚟傾啦-6

1001 回覆
24 Like 38 Dislike
新手上路
而家出緊西營盤買
買咩好?
睇完個pdf都一頭煙咁
本身食開成煙

頭一頁我有推薦,3部西營盤都應該有得賣

見到
諗住到時睇價錢再揀
想問下有咩味油推介?
本身roll就食開奶茶同vanilla
電子煙有冇?

係有奶茶同香草味煙油嘅,不過唔知香港D舖頭有無得賣

巴打呢支玩唔玩得過
個鬼佬推呢支

對呢D單支無乜評價,如果要300蚊不如買Pico

新手唔識
幾時要大火 細火
[off topic]
業餘巴打
岩岩睇左你隔離男人樽鹽個post
家陣唔洗再受氣又free
再係屋企大大啖vape
係未好爽呢 haha!!

同你一樣覺得溝女都煩
自己free 下仲好

巴打呢支玩唔玩得過
個鬼佬推呢支

新手唔識
幾時要大火 細火

識人初頭玩呢枝,唔夠幾日就買左個盒
有心玩不如直上盒,呢枝野好快滿足唔到你
買咗pico 發現AL85 好靚

巴打呢支玩唔玩得過
個鬼佬推呢支

新手唔識
幾時要大火 細火

識人初頭玩呢枝,唔夠幾日就買左個盒
有心玩不如直上盒,呢枝野好快滿足唔到你

已經買咗 試下先
係鬼佬買咗milk coffee好正
Joyetech CUBOID 150w有無伏
或者有咩雙電主機推薦下
或者有咩雙電主機推薦下

之前有部,up完firmware之後成日lock機,其實部部都差唔多,不如買新出嘅雙電機啦。
或者有咩雙電主機推薦下

之前有部,up完firmware之後成日lock機,其實部部都差唔多,不如買新出嘅雙電機啦。

最近有d乜野新出既
或者有咩雙電主機推薦下

最近有d乜野新出既

sigelei kaos
wismec predator
smok alien 220
或者有咩雙電主機推薦下

最近有d乜野新出既

如果唔係想買部輕便嘅單電,我覺得predator靚仔
佢地有online store ... 本地免運費,我買咗枝smok al85等到貨

識貨,我覺得呢隻暫時係單電機最好嘅

其實之前想買lavabox 75 不過唔知香港邊度有得賣
香港有咩鋪賣正品機械捍
或者有咩雙電主機推薦下

最近有d乜野新出既

如果唔係想買部輕便嘅單電,我覺得predator靚仔

Predator夠沉實
我覺得Smok啲機外觀唔太得
買咗pico 發現AL85 好靚

遲早再買
[off topic]
業餘巴打
岩岩睇左你隔離男人樽鹽個post
家陣唔洗再受氣又free
再係屋企大大啖vape
係未好爽呢 haha!!

同你一樣覺得溝女都煩
自己free 下仲好

係呀!同FD出來HEA下好爽,絕對無興趣再媾女,佢地要你送個幾皮嘢嘅袋幾皮嘢嘅錶,幾皮嘢夠我玩電子煙+單車+耳機+GOLF,宜家真係好FREE
屋企大大啖vape,個FD上來話聞唔到煙味,個身都無煙味
或者有咩雙電主機推薦下

最近有d乜野新出既

想買smok alien 220再痴貼紙
但部野有無d乜野先天性疾病
或者有咩雙電主機推薦下

最近有d乜野新出既

想買smok alien 220再痴貼紙
但部野有無d乜野先天性疾病

最大嘅問題係甩油,網上話有人用佢去叉電會HANG機要拆電,不過我從來唔咁做,所以對我無影響
整番個業巴電子煙教程先:

好多自己整發熱圈嘅人都有個錯誤觀念,認為Ni80比Kanthal A1熱得快,而SS316比Ni80熱得更快。如果講發熱效率,首先要睇番呢D線嘅heat capacity:

Kanthal A1: 0.11 Btu/lb°F
Ni80: 0.11 Btu/lb °F
SS316: 0.12 Btu/lb °F

即係話用0.11Btu能量就可以將A1或者Ni80升高1°F,而要0.12Btu能量可以將SS316升高1°F,所以實際上SS316嘅發熱效率係最差嘅,而A1同Ni80就差唔多。

咁點解有呢個錯誤觀念呢?因為以前D人用機械桿,輸出嘅係一個特定電壓,而同一個大小嘅發熱圈,SS316電阻最細,Ni80嘅電阻大D,而A1嘅電阻就最大,根據方程式P= V²/R,SS316個發熱圈會令到舊電輸出嘅功率最大,而A1嘅功率就最小。。。DLLM,功率大就梗係熱得快啦仆街。

但係宜家嘅人好多都玩box mod有得較功率(Watt),無得較電壓(Voltage),如果你將3個分別用A1 / Ni80 / SS316同樣大小嘅線圈用同一個功率去推,發熱速度其實差唔多。咁用呢3隻線嘅分別係乜?有人話有D有鐵味有D無,有人就話“口感”喎,我只係知道A1嘅發熱圈會比Ni80耐用,SS就可以玩溫控。

利申:玩咗電子煙唔夠5個月,都算係新手。
香港有咩鋪賣正品機械捍

旺角最大間個間
尖沙咀有一間
觀塘有兩間 都有賣

價錢就自己格下價
一定貴過自己買 但人地會教
Pro 唔pro就見人見智

好多自己整發熱圈嘅人都有個錯誤觀念,認為Ni80比Kanthal A1熱得快,而SS316比Ni80熱得更快。如果講發熱效率,首先要睇番呢D線嘅heat capacity:

即係話用0.11Btu能量就可以將A1或者Ni80升高1°F,而要0.12Btu能量可以將SS316升高1°F,所以實際上SS316嘅發熱效率係最差嘅,而A1同Ni80就差唔多。

咁點解有呢個錯誤觀念呢?因為以前D人用機械桿,輸出嘅係一個特定電壓,而同一個大小嘅發熱圈,SS316電阻最細,Ni80嘅電阻大D,而A1嘅電阻就最大,根據方程式P= V²/R,SS316個發熱圈會令到舊電輸出嘅功率最大,而A1嘅功率就最小。。。DLLM,功率大就梗係熱得快啦仆街。

但係宜家嘅人好多都玩box mod有得較功率(Watt),無得較電壓(Voltage),如果你將3個分別用A1 / Ni80 / SS316同樣大小嘅線圈用同一個功率去推,發熱速度其實差唔多。咁用呢3隻線嘅分別係乜?有人話有D有鐵味有D無,有人就話“口感”喎,我只係知道A1嘅發熱圈會比Ni80耐用,SS就可以玩溫控。

唔係喎
發熱速度係同電阻有關
如果各種絲直徑一樣
相同功率下
Ni80係快過A1好多

https://www.youtube.com/watch?v=2ByH7GcRt38

唔係喎
發熱速度係同電阻有關
如果各種絲直徑一樣
相同功率下
Ni80係快過A1好多

https://www.youtube.com/watch?v=2ByH7GcRt38

首先,邊條線快紅D,並唔代表邊條線係熱D,因為根本係兩種唔同嘅material,佢地變紅嘅溫度都會唔同,而且Ni80 melting point比A1低,所以快D紅都唔出奇,其實想知邊條線熱D,應該用溫度計度而唔係眼睇。
其次,跟據conservation of energy (Energy can neither be created nor destroyed; rather, it transforms from one form to another.),同樣出13W落兩個coils度,兩個coils輸出嘅熱量應該係一樣。
最後,我揾唔到科學根據,話一隻material嘅發熱效能同佢嘅電阻係有關係,發熱效能同電阻係兩樣唔同嘅physical properties,youtube條肥仔肯定無乜讀過physics,讀過根本唔敢做一個咁嘅結論,因為諗落都唔會make sense。

利申:我HK A-level同GCE A-level physics都係攞A嘅

唔係喎
發熱速度係同電阻有關
如果各種絲直徑一樣
相同功率下
Ni80係快過A1好多

首先,邊條線快紅D,並唔代表邊條線係熱D,因為根本係兩種唔同嘅material,佢地變紅嘅溫度都會唔同,而且Ni80 melting point比A1低,所以快D紅都唔出奇,其實想知邊條線熱D,應該用溫度計度而唔係眼睇。
其次,跟據conservation of energy (Energy can neither be created nor destroyed; rather, it transforms from one form to another.),同樣出13W落兩個coils度,兩個coils輸出嘅熱量應該係一樣。
最後,我揾唔到科學根據,話一隻material嘅發熱效能同佢嘅電阻係有關係,發熱效能同電阻係兩樣唔同嘅physical properties,youtube條肥仔肯定無乜讀過physics,讀過根本唔敢做一個咁嘅結論,因為諗落都唔會make sense。

利申:我HK A-level同GCE A-level physics都係攞A嘅

學術台
有人同我講話不鏽鋼係一直沿用嘅煮食工具,所以相對上比較安全,所以我一直都係用SS,我都知道係好唔科放學,所以有錯勿插

唔係喎
發熱速度係同電阻有關
如果各種絲直徑一樣
相同功率下
Ni80係快過A1好多

你係啱嘅
不過我地本來係討論緊發熱速度唔係溫度...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞