[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
170 Like 5 Dislike
follow咗ig
終於追晒 之前嗰啲有啲睇到我喊
雖然自己冇親身經歷
但依家同女朋友確實有呢種距離感
希望樓主快啲更新
Btw想問下各位巴絲打有冇類似題材嘅電影可以介紹下?
bb你喺邊
唔一定讀書架,出到社會都大把,睇你好唔好彩
咁就會失晒真
笑死可能佢唔係真係咁經常喊,只係我聽親都係同喊有關
真係睇得起我雖然依個係我細個嘅夢想,我細個仲寫過幾篇未PO過嘅文,文筆仲好過依家十倍真係失禮晒
我見到,好開心!平時通常都係一至兩更,為答謝大家我今晚會三更!只係今日比較忙依家先得閒打,大家比D時間我
多謝你
就分手嘅距離感?《初戀500天》啱唔啱?唔知題材啱唔啱你,但我見好似都幾好睇
準備出文了!
好開心咁多人係IG鼓勵我,同我傾下計都OK架,我都會覆大家!
為答謝IG破100Followers,今晚會三更,只係我仲打緊,比D時間我
--------------------------------
第十五章(3)

「掉進海的眼淚 淹浸我於心裡
沉重內疚不敢移除
沉落絕望 甚麼也失去」
〈掉進海的眼淚〉

「有咩問題,你同你Ex嘅相夠仲係IG啦。」James放下手機,淡淡地說。

「都唔同,我對佢已經無晒Feel、斷晒聯繫,但你同佢⋯⋯上星期仲訓埋一齊。」Kay看著眼前的撈檬,愈說聲音愈小。

「你放心啦,我同佢分咗手,佢唔會再搵我架啦,我依家愛嘅人係你,嗰D只係過咗去嘅野,你唔好咁啦好無?」James試圖說服她。

「你仲Keep住佢D相,姐係你仲掛住佢啦?」可是Kay完全沒有聽進去。

「如果Keep相代表掛住,咁你都無Delete啦,咁係咪代表你都仲掛住你個Ex?」James的語氣開始變得強硬。

「明明係你講野唔算數,點解你要講到好似我錯咁?」Kay一雙水汪汪的眼睛看著James,委屈地說道。

看到這樣的Kay,James再次軟化了。

「我唔係咁嘅意思,我知上次係我唔啱,但我依家都為咗你同佢同分咗手啦,我剩係愛你、掛住你架咋,我最在乎嗰個係你。我同佢只係過去式,相片都係死物,你何必同佢地過意唔去?」James抓緊Kay放在桌上的手,嘗試讓她感到自己有多在乎她。

Kay沒有說話,只默默地縮開了她放在桌上的手,低下頭。

James嘆了口氣,頓時沒有了胃口。

相比起和Jessie那些充滿煙硝味的吵架,與Kay吵架更像還未開戰就直接進入冷戰狀況,更讓James感到苦惱。

其實他知道只要他馬上拿起手機,把裏面有關Jessie的照片都刪除,便能化解這場即將來臨的冷戰。

James也知道這是他對Kay承諾過要做的事,可是,他也不知道為甚麼,但他就是不想刪,即使只是一張也不想。

就這樣,James和Kay也沒再動過桌上的兩碗面,James拿起手機來滑,而Kay則是默默地低著頭。

過了好一段時間,直到James的IG再沒東西好看,他才終於忍不住拿起背包去結帳,Kay見狀也拿起手袋站了起來,離開了餐廳。

James付錢後,連忙追上Kay的步伐,送她回家。

回家的途中,James嘗試牽著Kay的手,這次Kay沒有再甩開他,像是在等待James說些甚麼,可是James一直都沒有開口,倒是拿起手機來看漫畫,Kay也只好轉過頭看著窗外的風景。期間,二人都沒有再說過一句話。

點解你唔肯刪,你係咪仲掛住佢?Kay看著窗外不斷往後退的夜色,內心充滿了不安,就像以前和前度快要分手時的感覺。
-----------------
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
咁更加要Post 上嚟俾大家研究下
分手分手分手 !
分手分手分手
仆街啦kay
搶人男朋友仲理直氣壯
係ig見到出文
即到
係囉
你格硬搶過嚟嘅係咁架啦
人哋好明顯對Jessie未忘情啦
分手啦
分手分手分手
分手分手分手
分手分手分手
第十五章(4)

終於,把Kay送到回家門口。

James準備離開的時候,Kay從後抱住了他。

「你可唔可以留係到陪我?」Kay的頭貼在James的背,低聲地問道。

看著Kay緊緊環抱自己的手,還有她的聲音,James轉過身,把Kay擁入懷裏,摸著她的頭髮說:「傻嘅,只要你想,我幾時都可以陪係你身邊,唔好唔開心啦好無?」

Kay在James的懷裏,感受著他的溫度,點點頭。

這夜Kay的父親去了上夜班,母親則去了打通宵麻雀,家裏只有Kay和James。

這已經不是James第一次送Kay回家,但這是他第一次踏進這家門。

脫下鞋後,Kay馬上跑到自己的房間,關起門,急忙執拾裏面隨處可見的雜物和衣服。

「我入得黎未呀?」James站在門外等了約五分鐘,忍不住問道。

「就得架啦,你等多一陣,」Kay對門外的James喊道,「得啦!」
Kay終於打開房間,把James拉進房間。

身為獨生女的Kay擁有專屬於自己的房間,空間雖然不大,但卻五臟俱全。這是一個長方形的房間,裏面放了一張三尺單人床,上面鋪著粉紅色的Hello Kitty床鋪,床尾放了一個純白色的大衣櫃,床頭則是她的木色書桌。

雖然地上有少許粉紅色的髮絲,床鋪也沒有摺好,但看起來還勉強算是整齊。

James走到因於衣服太多,而無法關緊的衣櫃前,笑著問道:「你頭先搞咁耐,就係為咗塞D衫入去?」

「下,唔係呀,我唔知你講咩喎,」Kay連忙擋衣櫃前,深怕James會打開她那凌亂不堪的衣櫃,提議說:「不如你陪我煲劇囉?」

「煲劇?煲咩劇?」James問道。

「嗰套韓劇呀,IU做嗰套呢!」

「咩《月之戀人》,嗰套呀?」James猜道。

「你點知架?好好睇架,啱啱更咗新一集,黎啦,陪我睇啦。」Kay從床邊拿出一張圓摺凳,放到電腦椅前,然後把James按在圓摺凳上。

乜女人都咁鍾意睇依D劇⋯⋯James想起Jessie不久前也在追這套韓劇。

看著看著,來到劇情的中段,男主角開始親吻起女主角來。

「哇,好靚仔呀⋯⋯」Kay花痴地看著李準基飾演的角色,讚嘆地說道,眼神裏滿是紅心。

「有乜可能個個男人都鍾意依個女人架?韓劇真係⋯⋯」James指著畫面質疑道。

「話時話,自從我地一齊之後,你好似都無主動錫過我,計埋之前,我地錫過嘅次數,五隻手指都數得晒。」Kay突然按下暫停鍵,看著James說道。

「吓,係咩?」James漫不經心地反問Kay。

「嗯!你係唔係唔愛我啦?」Kay突然認真地問道。

「邊係呢?」James連忙把嘴巴貼上Kay的雙唇,用力地吻了她一下,說:「我最愛就係你啦!」

「咁點解你又唔肯鏟相,又唔肯同我去日本?」豈料Kay竟繼續狙擊James。

「我邊有話唔肯呢,我係話食咗野先再諗。係喎,你仲未食野,你唔肚餓架?不如我地去煮野食,食咗野先再傾啦。」James準備踏出房間去廚房之際,Kay拉住了他的手。

「唔滯,你應承咗我先,我先再食。」Kay說道。

向來不熱衷去旅行的James,其實不太捨得一次過花一大筆錢,就是為了去一個地方玩幾天。

看到James猶䂊不決,Kay續說:「你揀Del相定同我去日本?」
------------------------
係你會點揀?有人揀即PO埋下Part!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞