[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
170 Like 5 Dislike
首歌好聽
可惜歌手好似紅唔到咁
dum舊錢就當賠償?用你舊錢去會旅行開心啲?
Exactly係真事
雖然前面話James唔捨得用咁多錢去旅行都俾錢Jessie好難得
不過成件事…
其實收到嗰陣無大家諗咁反感,我諗佢嘅用意係想補償Jessie,睇黎要補筆交代下
會唔會係想補返旅行個約定
俾6000請Jessie去旅行
其實係咁
睇返原來係$6000,所以我改咗個數字
-------------------
第十六章(2)

Jessie再次點開WhatsApp,發現自己昨晚發了幾則語音信息給James,逐則點開來聽:

「點解,點解你要同佢去日本?你明明應承咗我同我去架!」

「你話過努力返工都係為咗帶我去日本,你話過今年嘅生日禮物係日本之旅,你話過要帶我食最好味嘅壽司⋯⋯」

「你可唔可以兌現你嘅承諾,同我去完日本先分手?」

⋯⋯

聽到這裏,Jessie很想殺死昨晚的自己,明明答應過自己不再找他,明明要找回自己的尊嚴,可是酒後還是見真章,原來她還是愛得那樣沒底線。

努力掩埋的情感,三杯兩盞烈酒後,還是敵不過對他的思念,就像抑壓多時的火山,爆發出來的瞬間很爽快,過後卻滿目瘡夷,更添兩分蒼涼。

Jessie不敢相信自己昨夜竟發了這麼多則信息給James。

「睇咩睇到咁專心唔應我?」Angel看着呆呆的Jessie問道。

「琴晚我見到James同嗰個人買咗機票,準備去旅行,忍唔住Send好多條Voice Message比佢,但我完全無印象。然後,我啱啱先見到,原來James琴晚打咗幾次黎,仲過咗6000蚊比我,叫我搵埋Joey去旅行⋯⋯你覺得係咩意思?」

「吓?六千蚊都唔少架喎,佢傻咗呀?」Angel也驚訝得瞪大眼睛。

「可能係怕我繼續煩住佢,哈。」Jessie冷笑了一聲。

「驚你煩Block咗你就得啦,洗乜比錢你。佢係咪內疚咋?佢明明應承過同你去,所以依家比錢你去,諗住咁樣就可以減輕自己罪疚感咋?」Angel說。

自那天James變了個樣對自己,Jessie已不再懷疑James已變了心這個事實,所以她很快就接受了Angel的解釋。

「咁我如果接受咗,佢咪無咁內疚?咁我咪應該比返,等佢繼續內疚落去?」Jessie問道。

Jessie覺得,既然已無法令James繼續愛自己,那麼讓他時刻保持着這份罪疚感,或許就不會忘記自己了。

「我唔知你呀,但你地都分咗手啦,就算你咁做可以令佢更加罪疚,但咁又點?」Angel的話道出了事情的重點。

即使讓James更加罪疚,那又如何?難道這樣他就會回到自己身邊了嗎?Jessie突然覺得自己很可笑,明明知道James已變了心,為何還會抱着一絲希望,覺得他還會回來?

可是,Jessie雖然知道,Joey當時沒有把James的實話說出來,並不是有意欺瞞她甚麼,只是為了她好,可是知道了事實之後,還是不禁對Joey產生了芥蒂。加上James還特意叫她要找Joey去,像是有反叛心理似的,她更不想找Joey去。

Jessie賭氣地對James發出一則信息:「咁我同Raymond去。」
------------------
今日得閒少少,可以打多篇,照舊如果多人睇緊就今日出埋佢,唔係就留返聽晚啦留言/正評/IG話我知你睇緊啦

同Raymond 去
不過Jessie 應該答
多謝你,不過我唔想同Joey去,我會同Raymond 去架啦
就同raymond去
G持同Raymond去啦
Raymond
我估..
Jessie 自己一個去旅行散心
冇去日本,去咗歐洲
話就話同raymond去 只係為咗激下james
到最後一係就自己去 一係就james同返佢去
加速
去啦,raymond
可能偷偷地跟佢去日本呢
其實仲有3個月先去旅行,中間仲有大把劇情
終於多人睇返啦,咁就出文啦
-----------------------
第十六章(3)

等了良久,仍舊是雙灰剔。

唔通佢忙住拍拖,唔得閒理我?Jessie腦海裏浮現了James摟着Kay的畫面,心頓時涼了半截。

「鈴!」手機鈴聲打斷了Jessie的思緒,是Jessie的母親。

Jessie深呼吸了一口氣,終於鼓起勇氣接起了電話。

「喂,寶貝你琴晚去咗邊呀?做咩唔聽電話?」Jessie的母親溫柔地問道。

Jessie的母親是那種會把所有情感表露無遺的人,包括對女兒的關愛,但自小便慣了獨處的Jessie卻更像她那深藏不露的父親,總是受不了這樣嬌嗲的母親。

雖然自小母親已經常是這樣,可Jessie還是忍不住打了個冷顫,回答道:「無呀,係Hall囉,做咩咁問?」

「琴晚Alan打比我問我你返到屋企未,我都好奇怪,你唔係係Hall架咩?跟住打比你呀爸佢話你唔係屋企,打比你又無人聽,我幾驚你有事呀,琴晚我訓都無訓過咁滯,嚇死媽咪啦。」Jessie母親擔心地說道。

Alan其實是Jessie母親朋友的兒子,而且經常上Jessie家補習,所以很自然就有Jessie母親的電話。

「無呀,我無事喎,放心啦。」Jessie不敢告訴母親她失戀了,因為她不想被母親看扁。

自他們第一天在一起,Jessie母親已非常反對,因為他家境一般,成績亦如是,現在還讀不成大學,Jessie母親恨不得他們馬上分手。

可是,Jessie還是不顧母親的閒言閒語,堅持和James一起。

「咁你今晚返黎食飯啦。」Jessie母親對Jessie的話半信半疑,而且早已好一段時間不見Jessie的踪影。

「吓,但我今日⋯⋯」

「Alan同我講咗啦,你今日要上佢到同佢補習,你唔係經過屋企門口都唔返屋企,咁唔想見到我吓嘛?你唔掛住我啦?嗚嗚⋯⋯」Jessie母親又開始撒嬌了。

雖然Jessie的母親已搬了出去住,可是也許正因為這樣,和Jessie父親相見的時間少了,反而相處得好了,就像是老朋友一樣,所以Jessie母親偶爾都會出現在家裏,尤其是Jessie在家的時候,Jessie的母親還會特意回家煮飯給Jessie吃。

「好好好,我今晚返黎食。」Jessie實在受不了她母親的嬌嗲。

「咁我煲定湯,買定餸等你啦,你都好快D出門啦,就夠鐘補習架啦,順便問下Alan得唔得閒落黎食飯啦。」Jessie母親說道。

「得啦得啦,我準備出門啦,拜拜。」Jessie終於找到了機會掛線。

掛線後,看一看鐘,原來已經下午兩時了。

「哇,我補習就遲到啦,我要起身啦。」Jessie馬上彈了起來。

「你唔食埋早餐先去呀?」Angel爬起來問道。

「唔食啦,遲到啦,幫我多謝Raymond啦。」Jessie拿起牙刷、面巾,衝了去洗手間。

「叮噹!」Jessie按響了Alan的門鈴。

「Miss,你次次都遲到嘅,去蒲到好夜呀?」Alan邊開門邊問道。
-------------------
聽日會係微微甜情節,希望可以盡快破百正評啦,會加更架,多謝大家支持,聽日見
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
多佢個頭,佢咁衰!
Alan真係一個豬隊友
Miss醉咗就由佢喺條街
依家仲要爆響口
hi樓主
最後Jessie有冇比翻六千蚊James
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞