[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
170 Like 5 Dislike
人哋補小學生呀!個靚媽三十樓下。。
你好
唔關個故事,純粹無聊一問
諗緊改唔改名做:念念筆忘(紙言),定jessie(IG),統一返個名,定大家睇慣咗keep返做失戀天后算,歡迎大家提供意見

1.念念筆忘
2.jessie
3.失戀天后
原本個個名幾好
你鐘意就ok啦
不過個人建議失戀天后大家易啲搵
我估kay見到,話唔開心又喊(水炮車咩,成撚日喊)
James就block 咗Jessie
題外話,James媽媽應該會唔鐘意隻bitch
因為佢當Jessie係女咁錫
應該接受唔到自己個仔咁hurt佢(如果佢知咩事)
呢個可能性都好大
然後得番jessie演獨腳戲
我以為d阿媽唔會理
唔知呢篇故比出軌既佢睇到佢會唔會有感受呢
Keep返呢個名啦,睇慣左
最緊要唔係真係成日做失戀天后就得啦

Otherwise 第一個名都幾好,有writer feel
會架,當時James媽媽都有搵Jessie,但依Part唔知寫唔寫好,寫埋好似有D多
好!咁我就唔改了
https://www.youtube.com/watch?v=AmVxtzQPurY&loop=10
第十五章(1)

「掉進海的眼淚 淹浸我於心裡
沉重內疚不敢移除
沉落絕望 甚麼也失去」
〈掉進海的眼淚〉

下課後,James和Kay來到德福廣場的一間越南餐廳吃晚飯。

「食咩呀?」James看著餐牌問道。

「無所謂呀。」Kay看著手機說。

「咁,幫你嗌個依到嘅招牌綜合河?」

「我唔想食河粉。」Kay說道。

「咁要個雞翼撈檬?」James又問道。

「UM……我唔想食雞翼。」

James的內心開始有點不耐煩,可還是繼續問道:「咁香茅豬扒撈檬?」

「是旦啦。」Kay其實沒有思考過James的提議便回答了。

飢腸漉漉的James沒有細思,馬上便向侍應招手。

「要一碗牛丸粉同香茅豬扒撈檬呀,唔該。」James說。

下單後,James見Kay在滑手機,於是也拿出手機,打開Instagram裏各人的Story來看。

James百無聊賴地滑著,突然屏幕出現了一條長長的深溝,吸引了他的注意力。

照片裏的女生穿著一條低胸衣服,旁邊還站著兩位女生,夜店的燈光打在三人臉上,但還是無掩她們姣好的妝容,三人正對著鏡頭舉起酒杯。

那是Jessie,James從沒見過這樣濃妝艷沫的Jessie,也是James第一次看見Jessie去夜店。

又去飲酒⋯⋯James看著屏幕嘆了口氣。

「你地嗌嘅牛丸粉同香茅豬扒撈檬。」這時,食物送到了,打斷了James的思緒,才緩緩放下手機,拿起筷子。

「D野食到咗啦,快D食啦。」說著,James把筷子遞到坐在對面的Kay的手上。

Kay的手雖然接過筷子,可視線還沒離開過手機,James沒有理會她,開始自顧自地吃起了眼前的牛丸粉。

「不如我地去日本睇櫻花囉!」Kay的視線終於脫離那四方框,雀躍地看著James說。
------------------------
今晚會po多part
btw如果多D人follow我IG(@jessie_lannn)就好啦,
想打咗嘅短文都可以多D人睇
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
一入嚟就有文
睇到好想食雞翼撈檬
可能因為合眼緣覺得個男/女朋友相處得好
想食椒鹽雞翼
我都想食,仲要係香茅雞翼嗰隻
樓主形容緊個間應該係藍店
下次食第2間啦
上次去食已經1年前了,依家都無去食過,但都多謝你嘅提醒
抵啦James!
kay好快飛起佢
如果可以嘅話,寫少少啦
我反而覺得會係調返轉, James 會飛 Kay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞