[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
170 Like 5 Dislike
好多人貪新忘舊完又念念不忘
做人好矛盾
除咗Joey之外可能仲有
之前Angel知道咗啲嘢佢都仲未講
不過James真係唔配擁有Jessie
但人總係犯賤 Jessie
其實我都幾鍾意Jessie同Raymond呢對
認真大膽估

Kay 起身,啱啱撞到 James 聽緊Jessie過voicemail, 一怒之下掟爛咗部電話, 鬧交...之後James 良心發現,ditched Kay 去蘭桂坊搵Jessie

(有少少CCTVB成份...)
其實james真係好温柔
但佢對個撚個都温柔
可唔可以同返jessie一齊
KAY玩下就算啦
jessie先係老婆呀
推下
覆合喇! 屌! 我就快掉爛部電話
Jessie最睇唔慣D人食唔肥
歡迎新讀者
依個故最啱就半夜睇
所以話佢係一部好好嘅中央空調
夠愛對方就唔會發生,唔夠愛,我寫到緊幸福都假
開心有人幫手推文
反話咁講
多謝大家咁比反應!晏D 更多Part,等大家繼續Sad落去
上一篇應該去到(8)先啱,我打錯咗所以依篇應該係(9)
--------------------
https://www.youtube.com/watch?v=AmVxtzQPurY
第十五章(9)

看到這裏,James不知道為甚麼,他的眼眶都是淚水。

睇完又可以點?我同佢都已經分咗手⋯⋯James扔下手機,脫去眼鏡,用手背印了印淚水。

當James打算閉起眼放空一下凌亂的思緒時,閉起眼的瞬間,腦海全都是Jessie的樣子。

唔好再諗啦!James努力告訴自己,他和Jessie的故事已寫下句號,他不配陪她譜寫故事的續集。

「叮!」手機突然傳來信息的聲音,James再次從沙發拿起手機點開來看。

是Jessie的語音信息。

「點解,點解你要同佢去日本?你明明應承咗我同我去架!」聽著手機裏Jessie帶著醉意的哭喊聲,James竟有種心痛的感覺。

James想起,他曾經承諾過要在Jessie生日的時候,帶她去日本,和她吃全日本最好吃的壽司,和她穿最好看的和服,和她看最燦爛的櫻花⋯⋯
可惜,這一切都換了對象。

心底裏那股揮之不去的內疚感把James推進了無底深淵,恨不得自己能馬上消失在這世界。

James知道自己已失去關心Jessie的資格,他的出現只會使她永遠無法走出他的陰影,他唯一可以做的,是放手。

James拿起手機,打開聯絡人,搜索了半天,最終按進了K哥的電話號碼。可是,當要撥出這電話的時候,James卻猶䂊了。

自從他沒聽K哥的話,和Kay糾纏不清後,K哥便沒有再找過James打機,甚至沒有說過一句話,就差在沒有Block了James的電話。

Lemon問過K哥為甚麼他要這麼決絕,有原則的K哥說他不屑和James這種人做朋友。

James覺得自己已沒面子找他。

可是,Lemon忙著陪女朋友,除了永恆單身狗K哥,James實在想不透可以找誰幫忙,最終還是撥通了他的電話。

「做咩?」K哥有點驚訝James竟然還會打給自己。

「你可唔可以幫我做樣野?」James問道。

「你想我幫咩?」

「幫我去搵Jessie。」James頓了頓,續說:「佢係蘭桂坊,好似飲咗好多酒,仲WhatsApp我,我擔心佢好似上次咁飲到醉晒,但今次係蘭桂坊,我驚佢會比人執屍。」

「OK,佢係蘭桂坊邊間Bar或者Club?」一如James所料,K哥爽快地答應了。

「errr……啱啱就係Levels嘅,」James想起Jessie在IG裏的Location Tag,「我唔知佢有無走到,我去佢IG睇下,搵到話你知。」

「好,我見到佢話你知。」K哥馬上掛了線,換了件衣服便出了去。
------------------
依章好長,仲未完,可以估下仲有咩好寫。
Jessie因為咁
就中意咗K哥
真係估唔到
咁會好亂
我覺得會調返轉
K會鍾意 Jessie
佢曾經好着緊Jessie嘅feelings, 我覺得你有嘢
你=佢
其實我完全無呢啲經歷
但睇到個人好代入
成日都覺得老蘭執屁係d南亞佬多, Jessie bb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞