[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
170 Like 5 Dislike
希望真係好似你講嘅咁啦
根據投票結果,出咗Raymond同Jessie先
---------------------
第十七章(1)

「你是個好人 好到慢性殺死我
我被你溫柔 傷到未能走出最初」
〈殺死我的溫柔〉

自那天起Alan就經常WhatsApp Jessie,有時是問功課,有時僅是閒聊。即使Jessie不怎麼回覆,Alan還是會鍥而不捨地找新話題。

Jessie記得James當初追自己的時候也是這樣,只不過當年還沒有WhatsApp,只有MSN。

每當Jessie上線的時候,James都會主動找Jessie聊天,有時說些生活瑣事,有時談談音樂。起初時,Jessie總覺得James很煩人,明明兩人不熟,有甚麼好聊?所以Jessie經常遲遲都不回覆James,這時,James就會用MSN獨有的震動功能,逼Jessie回覆自己。

時間久了,Jessie也就習慣了,倒是哪天James沒找自己反而有些不習慣。

想到這裏,Jessie忍不住點開了James漆黑一片的WhatsApp頭像,滑到二人分手前的日常對話,一遍又一遍地細閱:

早安寶貝。

早安,在做甚麼?

在想你。

你嘴巴真甜。

因為被你親過呀。

今天遲了起床,猜我到哪了?

我感覺你在我心裏。

認真點啦!

如果可以返番去,如果我無揭穿佢就好啦⋯⋯Jessie心想。

Jessie巴不得可以回到過去,即時有Kay的存在,至少她還可以看到James,享受James的溫柔。

然而,儘管Jessie再想回到過去,日子還是一樣要過,世界不會為傷心的Jessie而停止轉動。對於這一切,她都只能逆來順受,她漸漸明白,很多事都不是努力就有成果的,而她唯一可以做的,是學習放下,放下才可擁有更多,才可能揭開新的一頁。

這些Jessie統統都知道,可是她卻甘願沉溺在過去,而不願展開新一頁。她覺得只要她不放手,只要她還有他們愛過的痕跡,那他們的愛情就不算真的逝去。

「確確!」想到這裏,突然有人敲響Jessie的房門,打斷了Jessie的思緒。

Jessie放下手機,走去開門,是Raymond。

「我地今晚去練波,你去唔去呀?」Raymond問道。

「練波?練咩波呀?」Jessie疑惑地問道。

「遲D我地Hall之間會有競技盃,會有好多唔同嘅運動比賽架,例如籃球、足球、羽毛球之類,仲有D你諗都諗唔到嘅UNO、層層疊、包剪揼都有架!咁啱今晚係女籃訓練,一齊去玩下呀!」Raymond雀躍地邀請Jessie。

「唔啦,我好耐無打,一陣累到大家輸波就唔好啦。」Jessie卻婉拒了Raymond。

「唔緊要架,我地都唔志在贏波,一齊玩下咋嘛。」

「唔啦。」Jessie還是微笑地搖搖頭。

Raymond見狀,便靠在Angel耳邊細聲地說道:「其實女籃就Angel負責嘅,佢係下面等緊一齊出發去練習,點知等咗好耐都得幾丁友,如果到時唔夠人出賽嘅話,到年尾諮會嘅時候,Angel就會比人針到一棟都無⋯⋯Angel平時對你咁好,你都唔想架?」

「佢無同我講過嘅?」

「Angel知你心情唔好,咪無同你講囉,我係你就即刻仆落去撐佢場啦。」Raymond說。

Jessie想起Angel平日對自己的好,又煮東西給自己吃,又在自己失戀時陪在身邊,充當自己的情緒治療師,又在自己醉到一塌糊塗時找人來救自己⋯⋯

「好啦咁。」

「快D喎,我地八點就正式出發架啦,Lobby等。」Raymond說完時間地點後,就走了。

比起和一大群人一起練波,Jessie更想躲在被窩裏,一個人靜靜地回憶過去,可是只要想到Angel要面對那咩可怕的老鬼的質詢時,Jessie還是選擇去救她的好姊妹,於是,馬上動身換上運動服。
-------------------
個故成日沉底,少咗心機打,所以琴晚無出到文,希望大家可以多D留下言,唔好成日不推文回覆,幫手推下文,真係會出快D架
留言話我知你睇緊,多人睇就出多篇,唔係就留返聽日先再更啦
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
終於等到raymond出場
支持
Raymond raymond raymond!!!!
F5’ing

P牌推唔郁
我睇緊㗎好高汁
推爆佢
唔好比佢沉低
加油吖
日日都追梗架
覺得Jessie唔會中意姐弟戀
Agree
你又學我引用篇文留言
最好出埋jacky條線
果啲番外篇啦
推唔到 但我每日都mon實㗎
+1
諗起中大宿舍d比賽
Sorry Quote 咗文
Raymond見狀,便靠在Angel耳邊細聲地說道....

I think you meant Jessie
日日都等緊你出文㗎
Push
希望作者明白不推文係因為唔想非常時期睇唔到行動post
個故好好睇 但適當抽離完現實
都要記住自己係抗爭者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞