[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
170 Like 5 Dislike
Alan 講野唔知點解由一開始就好唔鍾意
利申唔鍾意細過自己既男
好貼切
多謝大家幫我推文,好滾動,多謝大家,我會繼續努力
-------------
第十七章(4)

越過球場,Raymond走到馬路旁嘗試攔截的士,卻久久都沒有一輛經過。

「我地行前少少有個十字路口,應該會易D截到。」Raymond說道。

走在人煙稀疏的行人道上,二人頓時成了馬路上的車輛的焦點,幸好Jessie沒看到那些司機看自己的目光,不然她大概早已抓狂了。

漆黑的夜空在光污染甚為嚴重的城市裏,無法透出一點星光,唯有橙黃的街燈照亮了這條路,把二人的身影拉得長長的,臥在街磚上,彷如一幀浪漫的畫作。

「嗰日多謝你,好彩有你送我返黎。」Jessie那被街燈染黃的手臂圍在Raymond頸項上,問道:「係呢,我嗰日有無做咩柒事?」

「有呀,你一路喊住,一路係咁講:『點解你要咁對我,明明我咁愛你⋯⋯』我仲影低咗係手機添,你要唔要睇呀?」Raymond笑着說。

「咩話?你做咩拍我?」Jessie驚訝地問道。

「哇,咁寶貴嘅時刻緊係要影低佢啦,得閒拎出黎笑下你都好呀,睇你下次仲敢唔敢飲咁醉。」Raymond得戚地說道。

「唔得,你即刻同我Del咗佢!」Jessie突然在Raymond背上郁動了起來。

「喂,你唔好亂咁郁呀,你唔輕架小姐,一陣跌落地盞攬炒架咋!」Raymond說道。

「咁你應承我Del咗佢。」Jessie說。

「如果我唔Del呢?」Raymond說道。

沒想到,Jessie竟從Raymond背上跳了下來,單着腳站在路上,伸手摸Raymond的褲袋,想要找出他的手機。

「哇,變態呀!」Raymond嚇得連忙按着自己的褲袋,深怕會被Jessie扯掉,Jessie卻堅持不懈地,嘗試把手伸進袋裏。

然而,一個不小心,單腳的Jessie失了平衡,竟把Raymond撞倒在地上,自己則一頭撞在他的背脊上。

哇,好軟,好舒服⋯⋯Jessie心想。

幸好,平日Raymond操練有加,背肌柔軟又富有彈性,比枕頭還好睡。

「喂,小姐,其實你係借搵手機之名抽我抽我水咋下嘛。」Raymond對仍伏在自己身上的Jessie說。

「我⋯⋯我邊有呀。」聽到這句,Jessie才連忙坐起來。

看着臉頰通紅的Jessie,Raymond忍不住笑了。

「叫咗你咪亂咁郁架啦。」Raymond緩緩地站起來,拍了拍身上的灰塵,對Jessie伸出手,把Jessie扶起來。

扶着Raymond的手,Jessie好不容易站了起來,然而,這次倔強的Jessie不再願跳上Raymond的背上,寧可自己一跳一跳地彈到十字路口。

「好好好,我Del啦,你唔好勉強亂行啦。」Raymond還是敵不過倔強的Jessie,選擇了投降。

「真係?」Jessie這才停了下來。

「真係,不過你要話我知,你嗰日做咩飲到咁醉?」
------------------
多謝大家支持,聽日繼續
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
當初都係好唔like佢
依啲男仔先好 raymond不了
啫係而家like佢!?
認同
Raymond係識玩 但唔係好男仔
樓主唔好灰 我日日都有追
可能留言少啲但有一直留意住㗎!
咪就係 擺明係一開波想溝Jessie 唔慌真心
jessie bb係咪淨係喺連登更新?
更多啦啲
雖然覺得Alan有一顆單純嘅真心 但又覺得佢係嗰種上大專出社會會慢慢對Jessie失去興趣嘅人
就好似James咁 唔夾就係唔夾 一開始因為 “不同” 而生嘅feel 最後都係會被現實磨掉
反而覺得Alan會係keep住愛護Jessie 嘅人
想睇牙James 勁後悔 不過都係唔同返佢一齊
其實我都係相信男仔要去到一個年紀先清楚自己啱咩type
一推 再推

Couldn’t agree more
I’m not too sure about that..
或者短期之內佢會
但係Alan嗰陣時仲係18歲...會變嘅機會都幾大
後悔就一定會 但覺得jessie會同返佢一齊
應該唔會掛
Hurt到咁
咁都好睇大家對好男仔嘅定義係咩
多謝你!咁記住偶爾留下言等我知你仲睇緊啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞