[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
170 Like 5 Dislike
絕世好媽媽
Jessie 氣質好正
個Kay有少少MK
可能係張相問題
Jessie
為咗你依句,我又去搵咗張,依張高質
唔知點解覺得臭雞樣
算啦唔好再搵啦
可以係我先入為主
反而覺得jessie太老 想像唔到 啲手指好影響
Kay新嗰張好靚
可愛係一時
氣質係一世
James 走寶了
支持
James老豆講野好正
咁你都好好,咁耐仲會Keep住同佢媽媽飲茶。
之後嗰Part會出現返!
因為相中人真係有返咁上下年紀,D人話Jessie似佢個女
依個故事係改篇自幾年前嘅事
唔多LIKE
第十六章(9)

「我都唔想架,我係為咗買你最鍾意嘅甜品先遲到架咋。」Alan拿起手上的膠袋,「我記得你話過依間糖水鋪嘅芒果燉蛋白好好食。」

Jessie驚訝地看着Alan手上的甜品,沒想過平日補習都分秒算盡的Alan竟然會花錢買甜品給自己吃。

「你個樣做咩咁驚訝,快D開門比我入黎啦。」Alan說道。

聽到這句,Jessie才馬上打開鐵閘讓Alan進來。

「本來我好早就去咗買架啦,點知佢漏我單,搞到我等咗好耐先遲到咋。不過睇在野食嘅份上,你唔會嬲架可?」Alan把甜品放到桌上,戰戰兢兢地問道。

「無啦啦做咩買野食比我?一定有蠱惑,講,有咩事?」Jessie盯着眼前的糖水,卻碰都沒有碰過,總覺得眼前是個深不可測的陰謀。

「哇,乜你咁諗我架,想買下野食比你食唔得嘅?」Alan一臉受傷地說。
「真係無?你係咪想用依碗甜品賄賂我,等我收平D你可以補多兩堂?」Jessie還是一臉懷疑地看着Alan。

「哇,你咁諗我嘅,雖然我平時係慳咗少少,但我唔係D咁嘅人黎架囉,唉,好Hurt囉,算啦,我自己食返。」

Alan以為Jessie會說不好,然後奪回去吃,豈料Jessie真是靜靜地看着自己吃。

「乜你咁架?」看着Jessie一臉平淡的樣子,Alan又放下膠勺子。

「咩呀?你話你食,咁我咪睇住你食囉,有咩問題?」Jessie不解地說。

「我特登用零用錢買比你食,成40蚊架。」Alan不爽地說,「唔得,你要食呀。」

看着像小孩似的Alan,Jessie終於放下介心,笑了出來,說:「唉,好啦好啦,睇在你份上,我就食少少啦。」

事實上,Jessie也很想吃,只是怕會欠了Alan些甚麼,畢竟他是自己的學生。

然而,當Jessie吃了第一口,所有的疑慮就像燉蛋白一樣,漸漸化在舌頭上消失不見,只留下一股甜滋滋的味道。

不知道是母親昨夜的擁抱溫暖了自己,還是James母親的話使自己醒覺了,又或是眼前的甜品實在太好吃, Jessie竟忍不住一口接着一口吃起來。

看着Jessie臉上甜滋滋的表情,Alan也跟着笑了,剛才的不爽頓時化作雲煙。

「其實你食野個樣真係好可愛。」Alan托着下巴看着Jessie的吃相說道。
聽到這句,Jessie差點沒吐出來,心想:我究竟邊忽可愛!?

「你唔好再串我啦下!」Jessie突然停下了手,看着Alan說道。

Jessie總覺得自己和可愛完扯不上邊,倒覺得Alan是在諷刺自己的吃相。

「我講真架,幾Cute呀,睇你食搞到我都好想食。」

「你唔識買多碗嘅?」Jessie還是不太相信Alan的話。

「兩碗就80蚊,幾乎可以補到半個鐘習啦!我要留返D錢黎補習。」

「有無咁好學呀你?」Jessie狐疑地問道。

「我不嬲都好好學架喎,我每次都好期待上你堂架。」Alan的眼神在閃爍着光芒,「係呢,你仲想食咩糖水或者甜品?或者其他野都得架,下次上堂我買比你食呀。」Alan繼續一臉甜滋滋地問道。

「我想食⋯⋯」Jessie準備說出口的瞬間又把話吞回了,說:「都係唔洗啦,諗諗下我都係無咩想食。」

事實上,Jessie只是不好意思要學生買東西給自己吃。

「無可能!你咁為食,邊有可能無野想食,唔緊要,你唔講,我都可以照買,你一定鍾意食。」

「做咩係到要買野食比我食姐?」Jessie不解地問道。

「因為我鍾意睇你食野囉,個樣好滿足,好可愛。」

Jessie翻了個白眼。

「你唔好翻白眼啦,聽人講翻得多會翻唔到落黎架!」Alan認真地說。

這次換Jessie忍不住笑了,說:「邊個話你知架傻仔?」

「真架,我嗰次睇⋯⋯」

「算啦,我唔想知你邊到睇返黎,我食完啦,快D拎筆記出黎上堂!」Jessie沒興趣繼續Alan說廢話。

「唔係呢,你聽我講埋先啦。」

「唔要。」Jessie拿出筆記,準備上課。

「唔係呢,我講埋依個就上堂。」Alan按着Jessie準備翻開筆記的手說。

「你講還講,唔好禁住我隻手呀下。」Jessie不瞪大眼睛盯着Alan的手說道。

「你聽我講埋先,我上次⋯⋯」

就這樣,兩個小時的補習,Jessie有大半時間都是在聽Alan胡說八道,剩下的時間即使在說筆記,Alan也總能有意無意地把話題拉到Jessie身上,叫Jessie的白眼翻了又翻。

救命,算,為咗儲多D錢,我忍你⋯⋯Jessie心想。
-----------------
聽日Jessie會返Hall,Raymond就會出現返
大家要繼續正評/留名呀,先有動力更多D架!
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
啱啱醒起,係IG應承咗大家會出特別篇講Angel同Jacky,遲D先出Raymond啦咁
補習學生得知Miss失戀
為溝Miss奇招盡出
其實Alan都幾好吖 好有心 暖男嚟?
重點係 我想問下
有咩糖水舖係朝頭早八點已經開門?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞