[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
170 Like 5 Dislike
多謝新讀者留名!
見咁多人睇緊又有過百正評,就Po多少少!
根據我嘅非正式統計,真實好似多D,就真實D啦
-------------------------
第十六章(5)

Jessie眼見Alan這樣追問下去不是辦法,突然心生妙計。

「不如咁,公平D,你答啱我一條問題,我就答你一條問題,就由上次比你份Past Paper開始。」

「好,殺你!」Alan答應了。

「依題,依段係文章擺中間,有咩結構作用?」

「總結全文!」Alan自信地回答道。

明明答案錯得離譜,卻總是能臉皮十尺厚地說出來。

這叫Jessie想起James,

那時候,也許是表現太「出眾」,James經常被老師點名答問題,而根本沒有在聽書的他自然每次也不會答。

「吳生,依題答案係咩?你讀你個答案黎聽下。」中文老師故意叫James答問題,因為金光火眼的她能看出James根本沒在聽書。

實際上,James其實在偷看女同學。

那是Jessie。

James的視線馬上從Jessie的臉移回投射屏幕上,可是他根本不知道老師在問第幾題。

「咁呢,個答案就緊係⋯⋯」James的腦在高速運轉,想着如何忽悠眼前這老女人。

「喂,係B,小人呀!」後座的同學悄悄地提醒James,還把自己的答案遞到James手上。

「就緊係B小人啦,咁簡單仲洗問嘅?」得到死黨的提醒,James馬上自信地說出回答道。

「個作者作咗咁長篇文,就係想話自己係個小人?」看着中文老師滿臉怒氣的樣子,James才逐漸意識到自己好像答錯了。

「係咪有咩誤會呀?」James猶䂊地問道。

「你答咗上一題嘅答案呀,吳生!個Powerpoint係前面,你成日都拎轉後面望,望望望究竟望緊D咩?」中文老師生氣地問道。

「佢𥄫緊女呀,Miss。」James的後座繼續出賣James。

「𥄫女?𥄫邊個?」

「errr……」看着James準備殺了他的眼神,他怯了,不敢說出來。

「唔講唔緊要,你兩個一陣小息一齊拎埋本書落黎搵我!」中文老師突然微笑對着二人,那詭異的笑容很是恐怖。

就是因為James的厚面皮,才叫Jessie留意到他。

「Hello Jessie? Are you still here?」Alan見Jessie沒反應,便站了起來,翽漸靠近Jessie的臉。

「哇,你哄咁埋做乜!?」看到Alan突然放大的臉,Jessie馬上回過神來。

「我講咗三次總結全文啦,你都無反應,諗緊個Ex呀?」Alan見Jessie有反應了,便坐回椅子上。

Jessie不想承認這事實。

「大佬呀,擺中間點總結全文呀?依個係承上啟下呀,講咗好多次啦。」Jessie無奈地解釋着,「下一題呢?⋯⋯」

結果,一如Jessie所料,整份past paper,Alan只答對了兩題最簡單的選擇題。

「好,你有兩次問我嘅機會。」Jessie說。

「佢點解飛你?」

Jessie想了想,雖然很不願回答,但一諾千金,還是如實答了:「佢鍾意咗第二個。」

「咁你覺得我點?」

「成個白癡仔咁囉。」Jessie不假思索地回答道。

「認真D啦。」

「睇在你琴晚咁努力搵咗我成個鐘嘅份上,如果可以少D串我、笑我,都應該係一個唔錯嘅男仔黎嘅。」Jessie想了想說。

「咁如果⋯⋯」Alan還想繼續問下去,Jessie卻打斷了他,說:「你已經問咗兩條啦,而且都夠鐘落堂啦,返去做埋後面嗰D啦,今日黎到依到。」Jessie開始執拾書本。

「但我仲有野唔明喎,可唔可以加鐘?」

「乜你咁好學架咩,以前唔覺嘅?」

「身為你學生點敢影衰你,仲要對住你,緊係好學架。係呢,除咗依日,其實你仲有邊日得?不如我地每星期補多一日呀?同埋呢,你補唔補通識呀,數學呀嗰D?不如你同我補埋呀,我好廢架。」

Jessie心想不用再去找James,時間剛巧多着,倒不如趁機多賺點外快,也免得自己太閒會經常想起James。

「好呀,我數學同通識的都有5架,你想補邊日呀?」Jessie爽快地回答道。

「愈快愈好,就聽晚你屋企?」

「無問題!」

---------------
多謝大家留言,大家嘅反應決定更文嘅長度,聽日繼續
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
alan dee dee
可能係處男!
Alan 弟弟唔會上左Jessie 屋企張床掛....
ig見到更新
即到
Alan 有前途😎
遲啲一定追到大把女
Alan想追Miss喎
我支持Alan啊
幾可愛吖
不如當陪佢去grad trip
一齊去日本吖
唔知如果呢章係甜嘅話對象係Alan定係回憶中嘅james呢
Alan同Raymond
當然係Raymond
Raymond再唔岀黎就再錯過啦
爭氣呀
新讀者留名
P牌冇得正評 個日日都有追故 加油
追到live 留名
讀好書先追到miss
Lm日日等睇
加速
加插咗D細節,原本依章嘅野應該下章先出到,
所以下章先係〈殺死我的溫柔〉,依章應該係〈無力挽回〉,sorry
--------------------
https://www.youtube.com/watch?v=SnTZjs8pJXI
第十六章(6)

「如無力挽回要懂得放手 逝別了的人再不可擁有
仍能在往後日子學懂珍惜 念在愛你的 別叫他難受」
〈無力挽回〉

回到家,桌上擺滿飯菜,鼓汁蒸鱔、粉絲蒸象拔蚌、炒回鍋肉⋯⋯全都是Jessie最愛的菜,要是以前的Jessie肯定馬上坐到桌前,拿起筷子來吃。
可是,現在的Jessie根本沒有胃口。

「寶貝,今日攰唔攰呀?我煲咗你最鍾意嘅蕃茄湯,飲咗暖下個胃先食飯啦。」Jessie母親拿着兩碗湯從廚房走出來,「Alan呢?」

「佢話約咗人,唔得閒。」實際上,Jessie問都沒有問過。

「喔,你老竇都話夜D先返,唔洗等佢,留比佢得啦喎,快D趁熱食啦!」Jessie母親拿起筷子,夾了塊白鱔放在Jessie碗裏。

可是,過了好一陣子,Jessie還未碰過碗裏的飯菜。

平日黏家的Jessie最近愈來愈少回家,現在還對桌上的飯菜毫無興趣,讓Jessie的母親覺得好不奇怪。

於是,Jessie母親開始乘機旁敲側擊起來,說:「最近好忙呀?成日唔返屋企,你睇下你,無湯水滋潤下,下巴尖晒,個樣都殘埋,陰公囉。」
吃貨Jessie的臉從來都是圓圓的,可是現在卻瘦削了不少。

「係呀,好多功課、測驗要做。」Jessie喝着碗裏的湯說道。

考DSE的時候,Jessie都沒有瘦下來,幾份功課怎可能讓她瘦了一圈?Jessie的母親不太相信Jessie的話。

「真係剩係咁?咁點解你唔食餸呀?都係你最鍾意食架喎。」Jessie母親繼續問道。

「我慢慢食姐。」心虛的Jessie馬上夾起碗裏的白鱔放進嘴裏,嘗試偽裝自己沒有事。

「定係你同James鬧交?」Jessie母親裝作漫不經心地問道。

提起James這個名字,Jessie剛夾起的象拔蚌竟掉在桌上。

「做咩咁唔小心呀,傻瓜。依舊污糟咗我食啦,你夾過舊新嘅食啦。」Jessie母親趕緊把象拔蚌夾到自己碗裏。

雖然Jessie母親臉上沒甚麼特別的反應,可是看到這樣的Jessie,心裏早已猜到了些,也知道愛逞強的Jessie大概不會說,便沒有問下去,開始談起家常話。

整頓飯,Jessie沒怎說話,只不時回應一下母親,免得母親像是一個人在演獨腳戲。

晚上,Jessie母親在洗碗的時候,Jessie回到房間,拿起手機來玩。

「叮!」這時候,手機傳來James的信息,但竟不是用WhatsApp傳來,而是Facebook的Messenger,Jessie馬上按開來看,寫着:「唔得,你要同Joey去。」

「點解?」Jessie馬上回覆。

「總之唔可以同男人去。」James也秒回Jessie的信息。

「你都同第二個女人去啦。」

「嗰D係我嘅錢,我話唔得就唔得。」

「你D錢都係因為我幫你搵到Part-time先有!」

這次,James沉默了。

Jessie見James沒反應,又發了則信息:「我唔同佢去,你都唔好同嗰個女人去好無?」
----------------------
照舊,多人睇就更多part,琴晚打到好Sad
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
多謝你
留名都得架
多謝你
個人覺得錫過最好飯都唔好再食,如果真係無野做咩飲酒,內疚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞