[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
170 Like 5 Dislike
多謝大家支持,見到咁多留名好滾動,出住一part答謝大家先
————————
https://youtu.be/sfXGo_lCiS4
第十四章(五)

Jessie馬上認出了Kay那頭粉紅色頭髮,看到她最新的帖子,竟是和James的合照,二人頭貼著頭,十指緊扣,笑得很是燦爛,叫她頓時不懂反應。

濾鏡下,二人頭上還多了雙狗耳朵,臉上還多了狗鼻子和長長的舌頭,讓本來已是走可愛風的Kay看起來更添兩分得意。

這一瞬間,她感受她的心像被火燒一樣,呼吸也開始不順暢起來,一張相照片,就把她努力了多天才戴上的面具狠狠地摘下來。

「哇,個八婆洗唔洗咁快宣示主權呀,」這時,八卦的Michelle還把Caption讀了出來:「Yeah!終於買咗機票啦,預祝我地三個月後嘅大阪之旅快樂。唔係咁仆街呀,啱啱同你分完手就同個小三飛日本,哇你男朋友真係夠晒絕。」

彷彿是怕Jessie離地獄不夠接近,這句話再次狠狠地往Jessie的心臟捶下去,讓Jessie想起James對她說過的話。

靠著Jessie帶路,終於來到壽司店門口。

電梯門剛打開,滿滿的人潮堪比維園年宵。

Jessie本來白晳的臉瞬間披上層灰,當走到門口準備按制取票時,發現還要等二百位才到自己時,Jessie的臉更是像炭一樣黑。

「都話咗架好多人架啦,你又唔預約,次次都係咁。」Jessie嘟起嘴巴,眼睛看著地下,交叉著手抱怨起來。

「又估唔到佢真係咁好生意喎,都唔知係咪真係咁好食嘅,下次我帶你去日本食仲好食呀。」James嘗試哄回黑面的Jessie。

都唔知係唔係嘅⋯⋯Jessie掙脫James的手,徑自往電梯門走去。

「去邊呀?」James連忙追上去。

三個月之後,係我生日,係我地之前講好咗補去畢業旅行嘅月份,⋯⋯明明你應承過我,同我一齊去日本,帶我食最好食嘅壽司,明明我地講過儲夠錢就補去畢業旅行,明明我咁努力補習,仲幫你搵埋工⋯⋯點解,到最後你係同其他人去?

想到這裏,Jessie拿起Michelle手上的可樂樽,往口裏灌了進去。

「我地都未開始去玩,你唔好再飲啦,再飲好快就醉架啦!」Bonnie眼見Jessie快喝光了整瓶酒,連忙拉著Jessie的手,強行把樽奪回來。

「D咁嘅男人執到都喊三聲啦,黎,姐帶你搵過個好過佢嘅!」Michelle扔下手上的竹籤,帶著Jessie往另一間熱鬧的Club走去。
每日都入嚟望一望
Lm
jessie bb
好睇 果種痛真係唔識講
新po lm
多人睇就Po多part啦
———————-
第十四章(6)

轉眼間,已經一時多,來蘭桂坊的人愈來愈多,縱然四周都是來找樂子的男男女女,整個蘭桂坊開始熱鬧起來,但Jessie還是能感受到內心有一種被撕裂的感覺。

Jessie的腦海不斷浮現Kay和James的合照,還有James說話的話,淚水開始在眼眶打轉,還未留神,已被Bonnie和Michelle拉進一間人聲鼎沸的夜店。

沒有認路的Jessie深怕被扔下,緊緊牽著Bonnie和Michelle的手,形成了一個三個人的小圈。

I would do anything for you.Anything for you…從熱鬧的音樂聲中,憑著歌詞,Jessie聽出了這首是Sing Me To Sleep。

微醺的Jessie開始放開自己,學著Bonnie和Michelle那樣,隨著音樂擺動,漸漸的,她感受到一雙手在貼近她的屁股,嚇得她全身僵硬,而那隻手還漸漸的往上爬⋯⋯

Jessie馬上拉緊Bonnie的手,Bonnie感受到Jessie的求救後,帶著Jessie和Michelle竄到舞池的另一端。

漸漸的,Jessie的心情平伏下來,再次嘗試享受這裏的音樂。

當Jessie不經意地抬起頭的時候,恰巧射燈打在一位男生的臉上,與Jessie在漆黑的環境裏恰巧和他碰上了眼。

這男生身高大約有180cm,穿著一件韓式灰色大衣,更顯腿長。

他走到Jessie旁邊,貼在她耳邊問道:「我叫Gary,你叫咩名?同Friend一齊黎玩呀?」

Jessie想起,Bonnie在來的時候告訴過她,在這裏不要用真名,她便馬上捏造了個名字出來,在對方耳邊大喊道:「係呀,我叫Kay呀。」

「咁啱嘅,我都係同兩個Friend黎,一齊呀。」Gary說完,他的兩位朋友也走了過來,和她們打招呼。

Bonnie和Michelle也禮貌地對他們報以微笑,接著二人便開始各自與Bonnie和Michelle聊起天來,不知不覺地解散了這個三人小圈子。

「你對耳環好靚喎」Gary摸著Jessie長長的耳環,在Jessie耳邊說。

「多謝。」Jessie略為害羞地回答道。

看到Jessie這樣的反應,Gary問道:「你第一次落黎玩呀?」

「係掛。」Jessie模稜兩可的回答,出乎了Gary的意料。

突然,身旁的人一個不小心撞到Jessie,使本來已有點醉意的她一頭裁了在Gary的懷抱裏,Gary馬上摟住了Jessie的腰。

眼見場內的男男女女也是這樣,甚至比自己更親密,Jessie也學著接受Gary摟著自己的雙手,隨著音樂搖擺起來。

「你好似唔係好開心咁嘅,有心事?」Gary看著Jessie一臉愁容的臉。

Jessie沒有回應,只繼續低著頭。

「中國人好似有句叫咩⋯⋯一醉解⋯⋯解千愁定萬愁,你要唔要都飲返杯?我請你飲呀。」Gary問道。

「好呀。」Jessie不假思索地回答,她恨不得這夜能醉得一塌糊塗,把一切都忘得一乾二淨才好。
Jessie 無喇 Jessie無喇
暫時中左兩樣...
賣醉真好 但要有個期限
真係寫得好真, 大學d回憶返哂黎
好想繼續睇落去呀, 樓主加油
繼續支持 好好睇同埋好牽動到情緒
Jessie
條蝦條俾人扼咗啦
lm
Lm
一開始既Jessie無啦
人始終會有第一次 🤦🏻

I’m still holding out a tiny bit of hope however
(我唔識點樣翻譯呢句野去中文...)
諗起jessie酒量咁好
要Buy you a drink想買你醉都有啲難
多謝你
多謝你
但係我始終保持住一絲嘅希望?!
其實佢酒量只係唔差,並唔係好好
文呢
歡迎新讀者留名!!有睇我IG嘅,應該知我出咗兩晚街,唔係真係同大家Chur埋佢,Keep住有回應嘅,我應承大家今晚我返黎Chur埋依章佢!
-----------------------------
第十四章(7)

來到Bar枱,Jessie沒聽清楚Gary點了甚麼,只見Gary舔了舔手上虎口位的位置的鹽,然後一口把酒吞下,便也學著對方,舔了點鹽,便一口喝了下去。

這是Jessie第一次喝這濃度高得像在喝消毒藥水的酒,呑下去的瞬間,她能感受到她五臟六腑都在燃燒,暫時蓋過了心痛的感覺。

「你飲到皺晒眉,好難飲咁喎。」Gary看著Jessie的表情覺得有趣。
「要多1 shot。」Jessie沒有理會Gary的話,忙著享受酒精帶來的衝擊,馬上又點了一杯,乾脆俐落地咽了下去。

「飲唔到就唔好死頂啦。」從Jessie的反應,Gary能看得出Jessie並不是經常喝酒之人,貼著Jessie耳邊說。

「邊個話你知架?」Jessie再接次接過Bartender的酒,一口氣喝了下去,把杯子倒轉,看著Gary,像是在向他炫耀似的。

「有無人話過你依個樣好可愛?」Gary笑著說。

「我不嬲都咁可愛架啦,我要多1 Shot!」連續喝下幾杯酒的Jessie愈來愈醉。

「一Shot邊夠,要一打呀唔該。」Gary對Bartender說。

很快,Jessie面前便擺滿了酒。

「你電話號碼係幾多?下次再一齊落黎玩呀?」Gary從大衣裏拿出手機,遞到Jessie手上。

Jessie不知是真的把自己當成了Kay,還是有意為之,竟輸入了Kay的電話號碼,然後又喝了一杯。

「你真係唔驚我係壞人黎架喎。」Gary貼著Jessie的耳邊說。

最衰嗰個都比我遇到咗啦⋯⋯Jessie心想。

這時,Jessie突然轉過頭,和Gary的貼僅剩0.1公分的距離,近到能感受到彼此的呼吸。

在這微秒的瞬間,Gary漸漸靠近Jessie的嘴巴,Jessie也沒有躲開,Gary便順理成章地吻了在Jessie的嘴唇上。
-----------------------
跟住Jessie會唔會同Gary有進一步發展呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞