[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
170 Like 5 Dislike
Jessie加油啊
睇到喊jessie做到呢步已經好勇敢
Jessie鼓起勇氣好厲害
睇黎你係Hins Fans知足依樣野講就易,但實際上要好高境界先做到
你令我諗起〈年少有為〉
「假如我年少有為不自卑
懂得什麼是珍貴
那些美夢
沒給你 我一生有愧」
今晚會出Jacky同Angel嘅特別篇
因為好似之前講嘅咁,我對佢地點一齊其實唔係好清楚(其實Angel講過係我唔記得咗),所以可能會多D想像空間
特別篇2(1)

「Angel,我搵咗你好耐呀,快D跟我黎!」Angel剛踏出房間,便被她的莊員Winnie攔住了。

「去邊呀?你做咩着得咁正式嘅?」看着一身西裝的Winnie,Angel疑惑地問道。

「你唔記得咗啦?今日係最後一次pre諮,仲有十五分鐘就開始啦,快D跟我落黎啦,」Winnie拉着Angel的手,正準備走之際,卻發現Winnie還穿着一身運動衫,「你套suit呢?」

「我以為係下星期,所以我無準備到,Sorry呀⋯⋯」Angel雙手合十地,抱歉地說道。

自從成莊以來,Angel經常都只睡了三、四個小時便起來上課或做莊務,偶爾還要安慰失戀的Jessie,這種日夜顛倒的日子使她經常忘記或記錯了很多事情。

「唉,你早D講呀嘛!」Winnie着急地說道。

「一係你話我病咗黎唔到?」正所謂狗急跳牆,為了不被恐怖的上莊和老鬼罵,Angel竟忘了自己明明剛去了女籃的練習,怎可能突然就病了呢?
Winnie靈光一閃,突然想出解決方法。

「呀,我醒起,我Roommate佢過兩日都要比人諮,佢應該有suit,你地身形差唔多,借佢嗰套黎着住先啦!」未待Angel回答,Winnie已把她拉走了。

點解我要上莊?媽呀⋯⋯Angel開始後悔踏上了這條不歸路。

好不容易換上了西裝,卻發現Angel的腳比Winnie Roommate的剛巧大了少許,雖然仍可勉強擠進去,可走不了幾步便疼得Angel忍不住皺起眉頭。

「你無野呀嘛?」Winnie擔心地問道。

「有少少頂趾姐,我諗無野嘅,行啦,無時間啦。」Angel不想拖累她的莊員捱罵,忍着痛跑了出去。

來到會議室,近門口的位置有一排長桌和十來張椅子,坐滿了Angel的莊員,而對着長桌的是一排又一排的椅子,椅上坐滿了上莊和幾個老鬼,包括Jacky、Raymond、Bonnie等。

看着他們嚴肅的神情,Angel馬上低着頭,怯怯地走到自己的座位。

「我係Engine Year2 嘅楊俊諾,請問你地下年會搞咩自選活動?我想啱啱遲到入黎嘅嗰位莊員答。」坐在前排的Jacky問道,特別強調「遲到」二字。

「好⋯⋯好多謝你嘅問題,我地嘅自選活動係⋯⋯係⋯⋯」Angel椅子都還未坐下,便被Jacky點名答問題,儘管慌張的她霎時忘了他們的自選活動,可還是馬上站了起來,可站起來的瞬間,雙腳傳來的痛楚使她更是忘得一乾二淨。

「自選活動係由我負責嘅,或者交比我黎答,我地今年嘅自選活動係⋯⋯」Angel的一位男莊員正想拯救Angel時,卻被Jacky打斷了。

「依家條問題係問緊出設,唔係你。」Jacky聲量渾厚,嚇得Angel更是緊張。

究竟係咩?明明我地prep過咁多次,點解我會唔記得架?Angel不斷回想過去開會時的片段,可愈是緊張,就愈是想不到答案。

那位男莊員馬上尷尬地坐下來,把手上的「貓紙」悄悄地傳到Angel那邊。

「係⋯⋯係麻雀比賽,我地會以淘汰制進行,預計會進行兩日,⋯⋯」Angel也不敢拿起那張「貓紙」來看,只敢不時偷看一下。

「唔該你地,以後任何活動,尤其係諮詢,都必須要準時,知道未?」Jacky瞪着Angel的臉說道。

Angel沒看過這麼兇的Jacky,馬上膽怯地點點頭,正準備坐下時,Jacky竟追問道:「你未答我問題,我依家係問你知道未?」

「知道,我以後都唔會。」Angel嚇得又馬上站起來,挺直腰板回答道。

洗唔洗咁惡呀?Angel心想。

終於,Jacky沒有繼續追問下去,總算勉強過關。

就這樣,Pre諮由十時多,一直持續到清晨五時多,大至莊名、自選活動、宿舍規條等,小至哪層哪間廁格不能沖廁、每層Pantry有幾張椅子,都鉅細無遺地問了一遍,好不容易才捱到最後一條問題。Angel以為只要VP答完這條問題就真的完了,不禁鬆懈了起來,打起了呵欠。

豈料,這時Bonnie竟發言,問道:「有人話見到上莊嘅P 呀Jacky同下莊Angel錫錫喎,唔知你地莊員對上莊同下莊拍拖又有咩睇法呢?」

坐在Bonnie旁邊的Jacky馬上瞪着叛徒Bonnie,其他人也跟着起哄。

「吓,真係架?邊個講架?」Yanki八卦地問道。

「我都有聽過雞哥講,佢叫我唔好同人講佢嗰日唔小心入咗Jacky間房,房裏面無開燈,佢隱約見到Jacky錫咗Angel一啖!」眼見大家這麼興奮,Kelvin索性他所知的都和盤托出,「不過依到講依到散,大家記得唔好話比人知呀!」

「Jacky犀利喎,咁都溝到下莊!」

「頭先仲對人咁惡,Angel真係慘!」

「幾時開始架?⋯⋯」Jacky的莊員七嘴八舌地問道。

死雞哥,等我返去你實死緊!Jacky心想。

聽到有人在說自己,Angel瞬間睡意全無,張大了眼睛看着臉紅紅的Jacky。

「多謝上莊嘅問題,上莊同下莊可以有多D交流係一件好事黎嘅,只要處理好莊務,我地唔會干涉任何一位莊員嘅私人感情。」Winnie馬上站起來替Angel解圍。

「我係Nursing二年級嘅張穎茵,請問出設你對Jacky有咩感覺呢?你接唔接受到男朋友矮過自己呢?希望出設可以答我嘅問題。」Bonnie繼續追問道。

聽到這問題,Jacky竟也跟着緊張起來。

「我⋯⋯佢⋯⋯err….」Angel尷尬得臉都紅了起來,卻不知該怎樣回答。

「唔洗緊張架,照直講得架啦。」Bonnie說。

「err…多謝上莊嘅問題,我⋯⋯我覺得Jacky係一個好好嘅上莊,至於高度,⋯⋯我覺得依個高度幾好呀,幾⋯⋯幾可愛呀。」Angel回答完這問題後,馬上坐下來,臉頰上泛起陣陣紅暈,腼腆得很。

看着這樣的Angel,Jacky竟不禁覺得她很可愛。

眼見Bonnie還打算繼續追問下去,Raymond搶先說:「今日都諮得差唔多啦,雖然仲唔係好熟,但都就快五點啦,睇黎正諮前仲要Pre多一日先得,下次開會再約個時間啦。」

「係囉,今日黎到依到啦,大家返去抖下啦。」Jacky馬上跟着Raymond打圓場說道。
----------------
不知不覺又打咗一篇好長嘅特別篇,
要出多一日先出得完
希望大家覺得好睇
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn
Jacky咁惡㗎,比著我唔會話佢可愛我點都串翻佢先
唔長唔長,更多啲!一日一篇好吊癮
:me初中己經聽緊

當個人開始無咩欲望個陣就會知足
好似係
我覺得太高要求好似好麻煩
都唔知話Jacky公私分明定唔鍚女仔好
可能係唔識冧女姐
pre諮(中大)->mock cam(HKU)
雖然都好睇 但想快啲睇Jessie bb
其實Jessie 真係好勇敢 我覺呢個決定未必人人咁快做到(包括我) Jessie 絕對有能力活得比濕鳩James好
唔好quote文啊 好辛苦
啱呀,見到好多用詞都似中大多過港大
jam野->r野

btw 你個「啱呀」咪就係中大用語
應該聽日先睇到
睇落好勇敢姐
改篇嘛但啱呀依個我中學就講緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞