[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
170 Like 5 Dislike
停係呢個位
引死人
Lm
不如出埋啦
我識得兩對couple 中學開始拍拖,依家結埋婚生埋仔

兩對嘅共通點:其中一方都係會計師
唔夠睇呀樓主 更多啲啦
可能咁岩啫 眼見身邊有對拍左8年既散左 有識左2年就閃婚生埋仔曬bb相 有時覺得感情真係好脆弱 不肯定性好多 現實果然係現實 呢d真係冇得講
樓主出密啲啦
義工
岀密啲岀密啲
James真係好撚無恥,望住一條女諗另一條女,得到喇,又望住一條女諗另一條女
返pt都有機會識到人既
不過呢個時勢都難d

me都無咩錢,人工唔高
玩app好難遇到真心
利申玩過下
唔係個個都經得起時間考驗

而好多問題都係由小問題變成大問題
到發現個陣己經改唔到
Agree

我哋而家呢幾代人係冇以前啲人咁多耐性
太多新鮮嘅事物... 太容易得到instant gratification,所以覺得放棄都唔喺一件太差嘅事

我其實好敬佩Jessie 嗰種不放棄嘅精神 (James值唔值得就另一個話題)
散左既話回憶有幾美好都冇用啦
中學同班有一pair 中學拍到而家 結埋婚
係架,對的人,還不如對的時間,有時終生嘅對象唔係拍咗十年拖嗰個,而係咁啱係自己想結婚嘅時候出現嘅人
https://www.youtube.com/watch?v=kX0ED_mQJto
第十八章(3)

「分手後天天都 是最重要犧牲
皮膚有你的指紋 刻得太深
應該漠不關心 然而還著緊
當攬緊他人 想起跟你熱吻」
〈十分愛〉

記得中學的時候,有一天放學,百無聊賴的二人不知道去哪好,加上不久前,James為了慶祝Jessie的生日,幾乎花光了所有零用錢,再沒有閒錢和Jessie出去約會,Jessie便提議到James的家玩。

「但我屋企無野好玩架喎。」James說。

「umm……可以去你到打機呀,你屋企有兩部電腦,我地可以一齊玩。」Jessie提議道。

「吓,你都唔識玩。」

「你教我咪識囉。」

看着一向反應遲鈍的Jessie,James猶䂊了。

「但你都唔鍾意打機。」James推搪道。

「我鍾意架,你教我就鍾意架啦。好啦,就咁話啦,行啦。」Jessie說。

「但⋯⋯」James還未來得及反應,Jessie已把Jessie拉了上巴士。

很快,他們便來到James的家。

James還是努力嘗試找各式各樣的藉口,說:「呀,今日Wi-Fi好似壞咗,打唔到機添。」

Jessie仔細地看了看Wi-Fi機,說:「唔係呀,一粒燈都無着,你無插電咋吓嘛?拿,你睇,插返就得啦。」

「呀,係喎,我寶貝真係醒目啦。」James努力地附和道。

可是,Jessie還是發現了James神色不對勁,說:「你唔係因為唔想教我打機,所以講大話吓嘛!」

「邊有呢?我最鍾意就係教我寶貝打機架啦,依家就打!」James眼見他的小技倆已被Jessie拆穿,不敢再作怪,只好乖乖地把Jessie帶到電腦前,手把手地教Jessie。

「拿,首先你要揀好個角色先,咁唔同角色就有唔同特性⋯⋯」James由選角、如何進攻、補血等,一步一步地教Jessie這個打機白癡,「你明唔明?」

可是聽了半天,Jessie還不是很懂,但又不想被James看扁,只好硬着頭皮說:「咁簡單,緊係明啦!你比我玩一鋪試下先啦。」

「係咪架,你講一次比我聽先。」James懷疑地說。

「真架,你信我啦!」Jessie堅持道。

James知道Jessie決定了的事就不會改變,只好萬般不情願地登入自己的帳號,冒着被扣分的風險給Jessie玩。

「你係咪真係得架?不如你自己練習下先再同人玩啦,費時一陣比人鬧呀。」James握着Jessie的手,心裏祈望着Jessie可以放下屠刀,免得自己背上豬隊友的污名。

Jessie瞪了James一眼,James便抿起嘴巴,不敢再說些甚麼,心想:唯有一陣佢唔識嘅時候提下佢啦。

然而,遊戲開始不久,Jessie已死了好幾遍,可還是一個敵人都沒殺到,而每當James叫他往左行,她就往了右走,叫她放大技,她卻按了回血⋯⋯

哇,今鋪無啦無啦⋯⋯James不禁嘆了口氣。

於是,不消一會兒的功夫,Jessie便以有史以來最快的速度輸掉了,聊天欄裏,她的隊友除了罵她是豬隊友外,還有人忍不住問候她的母親。

James還未來得及說Jessie,Jessie已不爽地扔下滑鼠,怒氣沖沖地說:「乜D人咁無品架,咁講野嘅!打機都唔好玩嘅,唔玩啦,哼!」

看着Jessie小孩似的嘟起嘴巴發脾氣,James突然氣不下去了,倒忍不住把她擁入懷裏,溫柔地說:「係囉,打機咁無聊,真係唔明有咩咁好玩!唔玩啦,我地玩其他野。」

「玩咩呀?」Jessie從James的懷裏抬起頭來,看着James問道。

James抬起Jessie的下巴,露出一個邪惡的笑容,蹙起眉頭,向Jessie的臉靠近,在Jessie耳邊輕聲細語地問道:「你話呢?」

「我⋯⋯我唔知你講咩喎。」Jessie眼神閃縮,羞澀地說道。

「唔知你又夠膽跟我返屋企?」James笑着說。

看着James不懷好意的笑容,Jessie咽了咽口水。

當害羞的Jessie準備站起來時,James卻拉住了Jessie的手,把嘴巴湊上Jessie柔軟的雙唇。
Jessie雖然有點不知所措,可很快便被James的吻攻陷了,漸漸閉起雙眼,也學着回應James的吻。
吻着吻着,James把Jessie推到床上,對Jessie說:「我愛你。」

「我都愛你。」這次換Jessie主動地親了James一下。

看着笑靨如花的Jessie,James忍不住更用力地吻她粉嫩的雙唇,手則悄悄地拉開了她校服上的拉鏈。

-------------------
多謝大家嘅留言,請繼續等我知你仲睇緊
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn
唔係掛,一時時姐不過講咗個女仔應該會易受落D?
今日咁早嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞