[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
170 Like 5 Dislike
之前有篇故又係去食越南野,又係男飛女,又係有第三者
Btw follow左ig
寫啦寫啦
有ig fol
開心
好,我考慮下寫去邊好,個故好似愈寫愈Detail,就愈黎愈長,本來諗住2月就完咗個故佢,依家睇黎有排都未完
jessie bb
多謝大家follow咗IG,好開心多咗人follow,開心到想加更,應承大家如果到100 followers我會加更,加快進度
----------------------
第十五章(2)

「掉進海的眼淚 淹浸我於心裡
沉重內疚不敢移除
沉落絕望 甚麼也失去」
〈掉進海的眼淚〉

被這突如其來的提議嚇倒的James,差點被熱辣辣的河粉嗆到。

「你無事呀嘛,洗唔洗食咁急呀。」Kay連忙遞上水杯。

「食咗野先講啦,一陣就唔好食架啦。」James喝了口水後說。

「好啦,」Kay只好乖乖聽話,放下手機。

正準備吃的時候,Kay突然想起些甚麼,按住了James的筷子,說:「我地未影相呀!」

「下,你唔早講我已經食咗一半啦喎。」James無奈地說。

「唔係呀,係影我地,唔係影D野食呀,我地都無咩合照相。」Kay嘟起嘴巴說。

「喔,好啦。」James馬上加快咀嚼的速度,連忙把口裏的口丸咽下去。

「用你部手機呀,你嗰部新D影出黎靚D。」Kay說道。

James的內心只想盡快吃掉眼前美味的牛丸河,所以馬上掏出手機,解鎖,準備遞給Kay。

「你揸機,我咁塊面會睇落細D。」Kay沒有接過James的手機。

James無可奈何地笑著搖搖頭,然後舉高手,一連拍了好幾張自拍。

「我要睇,我要睇!」Kay伸出手說。

看著Kay可愛的笑容,James沒有多想,馬上把畫面正停留在相簿介面的手機呈上。

Kay高興地滑動著手機屏幕,眼前的撈檬還是動都沒有動過。

正當Kay在挑選著要在IG張貼哪一張相好的時候,她滑到了Jessie的照片。

照片中,Jessie正站在一個一隻巨型的Line公仔熊大旁邊;再滑過去,是Jessie和James的合照,照片中二人臉貼著臉,伸出舌頭,對著鏡頭做鬼臉;再滑過去,是二人親吻的照片⋯⋯

看到這裏,Kay的臉徹底垮了。

「點解你手機仲有你同佢嘅相?」Kay把手機放回桌面,剛才可愛的笑容頓時煙消雲散。

James放下筷子,拿起手機,看到屏幕裏,他和Jessie親吻的照片後,沉默不語。

「點解你唔答我呀?」Kay繼續追問道,「上次你唔係應承過我會dum晒佢D野,刪晒佢架咩?點解仲有架?」

那次Jessie傳過James的睡相和那則信息給Kay後的第二天,Kay看到James那刻,便抱著James哭了起來,哭得James馬上答應了Kay的所有要求。

然而,實際上,James甚麼都沒有做過。
-----------------
今晚忍唔住係咁loop依首歌,聽聽下又幾好聽
btw我決定以後文末都擺條IG link,希望大家唔好介意
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
唔緊要
大家會一路追落去架

究竟e d渣男係咪個個讀書都遇到過
賤格既小三總有一個係左近
飛左條臭雞港女喇, 佢呢種性格唔會長久!
喊喊喊 喊盲條撚樣Kay啦
James都唔係咩好人
寫長啲,遲啲可以出埋書📚🤣
唔好用渣男同小三呢啲大陸詞語
James 肯定唔鐘意同Kay食飯
比較下一定對住jessie 有食慾好多
最憎人食野前左影右影
係咪hall故?
如果james發現jessie先係自己最愛嘅一個 但jessie已經有一個對佢好好嘅男仔 咁就有睇頭了

係,
IG 105 followers!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞