[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
170 Like 5 Dislike
啱,寧願佢決絕d仲好
可以分割嘅愛,你要黎又有咩意義?

Raymond講得好
呢個真 乞求番黎既愛唔值
每日一篇太少啦
真係 唔夠侯
多謝大家留言追故,最多一陣更多一小段
出街唔好俾我見到佢
多謝大家留名正評幫推,小妹會兌現承諾的!
——————
第十七章(6)

「你是個好人 好到慢性殺死我
我被你溫柔 傷到未能走出最初」
〈殺死我的溫柔〉

明明很想馬上回覆James的信息,但傲嬌的Jessie卻告訴自己不可以秒回他,否則就會顯得自己很在意對方。

終於,等了約半小時,Jessie才回覆早已構思了半天,卻僅有四個字的信息:「你點知架?」

豈料,James卻秒回了自己:「我見到Angel個IG。」

Jessie馬上點開Angel最新的IG Story,發現Angel Repost了Bonnie的IG Story,影片裏的自己正用力抱着籃球,被一群女生包圍,臉上的表情甚為痛苦,Angel還在照片上寫着:「女人打波真係好恐怖!」

OMG,咁柒嘅相竟然比佢見到!Jessie嘆了口氣。

未待Jessie回覆,畫面又彈出James傳來的信息:「你有無去睇醫生?仲行唔行到?」

大愛的James的話再次在Jessie心裏捲起層層巨浪,慶幸這是文字信息,James無法從冷冰冰的文字裏看出她真正的思緒。

「未。」Jessie本來灑瀟地只回覆了一個單字,可過不了三秒,又忍不住加了句:「我行唔到係唔係你黎扶?」

傳送了的瞬間,Jessie卻又馬上後悔了,覺得自己又多做了一件丟臉的事。

James卻回覆:「你有Raymond啦。」

但我想要你⋯⋯Jessie輸入了,卻又刪除了。

眼見等了良久,Jessie還是輸入中,James又說:「我媽之前都有扭親過,佢有隻藥好勁,捽下就無事,你要唔要?你要我後日放工拎比你?」

點解你仲要對我咁好?我應唔應該去拎? Jessie心想。

Jessie其實很想說好,可是她不敢,現在的她雖說不上過得很好,但總算能吃能睡能好好生存,她怕再見到James,她又會忍不住一頭栽下去,又回到之前那段最黑暗的日子。

於是,Jessie努力抑制住自己,回覆:「唔洗啦,唔該你。」

過了幾秒,James回覆:「我地已經半個月無見過面。」

係一個月無見先啱,Jessie心想。

那時,Jessie還不知道,那夜她喝到酩酊大醉的時候,James有來過找她,還親眼目睹Raymond扶着她上了車。

接着,James竟說:「我想見你。再唔係我黎你Hall比你都得,你比我見你一面好唔好?」
Jessie的內心霎時波起濤湧,一片混沌。

Jessie下了手機,不敢再回覆。

你幾時先肯放過我?

------------------
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn
James煩到 手又係佢分 又要死纏住Jessie
好睇,James好賤
嘩cls
Btw唔洗介意寫太多James 因為標題已經講明係Jessie同James嘅故事
好明顯Kay 嗰度出咗問題
Cls James
走開啦人渣
想講粗口
睇完覺得呢條友仲衰
睇黎佢頂唔到kay啦
James條大仆街
劇情真人真事?
James係咪好後悔啦
唔好去見James啊
有冇james既示意圖

愈睇愈唔中意james唔嗲唔吊咁想點
其實由james唔想扑呀kay都知佢唔鍾意人
當時錫佢純粹一瞬間嘅新鮮快感同貪玩
睇電視太多 以為扮人條仔 好玩
James 點解要咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞