『薪火post』BNO續期資訊 (75) 2020年BNO有效護照數量爆升至314779

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
自從有釋法,佢鍾意點解釋都得,總之永遠唔係正常香港人嘅理解方向!舊年搞成咁,如果仲對佢哋嘅所謂法律有幻想,不如早啲去大灣區生活把啦!
我果時兩邊都有問我
唔知係唔係因為我國籍寫BNO佢check唔到
我用BNO 去過加拿大兩次都冇事
不過我eta
簽發國揀 British Citizen (GBR)
國籍 BNO (GBN)
之係佢彈紅色話簽發國同國籍唔同, are you sure
你要答yes
之後繼續就冇問題
你咁樣要十年先可以Settle
之前有人白痴一知半解睇BNA 1981話BNO 住五年可以申請做BC
但係冇講要最後12個月 free from immigration restriction (唔一定係 ILR 但係對香港人最普遍係ILR)

你個case 要先住滿十年 用Long residence 攞ILR
之後住多一年就可以申請BC

BNO成為BC 既條件係:
1. 英國居住滿五年 五年內離境不超過450日
2. 五年中最後12個月離境不超過90日
3. 五年中最後12 個月在英國沒有逗留期限
4. 五年中沒有違反英國入境法律
SOURCE: British Nationality Act 1981 section 4 自己 Google

3 係最難
因為你要搵辦法攞ILR
想請問我冇理到叫交副簽嗰頁 直接寄咗文件過去 今日英國嗰邊已經收咗 上網check至知要撳continue同download paper form 即刻拿拿林撳

依家係咪就只能照等佢update status?
一係等佢叫你補,一係拿拿聲做好張副署俾佢哋。咁有啲人話唔使理副署嘛,你咪睇吓你會唔會中獎囉。
幾年前資訊,唔知仲啱唔啱,只作參考。bno應可以申請ILR,而好多教計十年攞ILR資訊,最麻煩在於計個居住年期,通常呢啲資訊都係律師樓提供(順便做廣告吧)。而好明顯啲公務員對你呢類cases唔熟,公務員最叻嘅,當然係交波!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3261067&extra=&page=1
所以搞一大輪,到最後都要用拳頭(革命5 pillars)去解決政治問題,睇turkey russia 就知。

if you want peace,prepare for war。

全世界都有支那的魔手在,移民避得初一,你避唔到十五。
過咗21年先續返bno希望ok
放心,曾經擁有就一定可以續!只需求交齊文件就得了。
有齊文件,但冇副簽,我打咗封信講身邊冇朋友有bno
想知近期寄空郵既大概幾耐到
應該正常
dhl日日有機
你預兩個星期會安心啲
唔搵唔知揸外國護照朋友多!你話無朋友有bno咪捉蟲囉!pe覺得你未搵其他揸外國護照嘅朋友,有機會彈㗎!呢度成日有人叫春話無,真係要搵又總會搵到,仲要係一啲估唔到嘅人。當然,總係有人過咗骨上嚟大大聲話自己擺明唔俾!最近多咗cases寫信解釋都唔得!希望個市唔會真係俾佢哋玩爛咗吧!
其實之前已經準備好哂,係真係冇朋友可以副簽,出黎做野之後都冇乜朋友,可能個人太毒…身邊d朋友個個都用哂特區希望過到
假設要你簽過,咁又點?
真係冇
btw 多謝你先
放棄?
只可以怪自己冇一直續…
上FB / IG 話要搵人幫手副簽,實有朋友pm你
有無搵Facebook 大神?師長輩?甚少聯絡嘅朋友?機會唔係等運到,係要創造!你唔跳出comfort zone ,只會一世覺得自己又毒又宅無朋友!其實俾啲信心自己啦,有好多人可以幫手,你唔出聲無人知你需要幫手!

如果真係彈咗,用盡食奶嘅氣力去搵啦!即係bb搏命食奶嗰種,因為食唔到就無命喇,你第時有子女就明了,依家忘記晒啦!仲有大英從來無放棄任何子民,只有覺好搞唔掂而放棄續證嘅bno持有人!
呢樣之前唔少巴絲被鼓勵,其中用過嘅方法,有人試過群組問大家其實用咩護照旅行,傾傾吓互助亦有,試過有上司義不容辭添!
多謝你地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞