『薪火post』BNO續期資訊 (75) 2020年BNO有效護照數量爆升至314779

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
幫兩老問。
佢地最近續左bno,想黎澳洲搵我。
國籍應該填香港定澳洲,最近有朋友係香港出境時地勤叫佢改返簽證國籍做香港先上得機
但到澳洲入境又問佢點解寫香港
有冇手足拎bno去過澳洲國籍又填乜
首先點解你認為佢哋有資格填國籍做澳州?
打錯香港定英國,sorry我自己先澳洲
英國,根本不可能填香港
好,明白,咁我朋友被香港地勤玩鳩了
其實地勤入佢部機做乜,同去到入境國,填入境申報表個國籍係乜,係兩件事嚟喎。
你post晒個PEX reference number 出嚟, 隨時向HMPO 舉報你假副簽都得
你打開本bno. 抄咪知
呢度都撞到ching
點解要BC?你以為BNO唔得?

仲有你唔好放個PEX上網啦
公務員
有睇google doc都有爬下文,
但想問下有冇人出世紙/父母結婚證明係color copy而成功?
最近政府部門唔開都搞唔到certified true copy
同埋父母出世紙我就咁話唔見左唔寄又會唔會因為咁而失敗?
1. 大把!手機影自做文件底面印A4出嚟,最緊要清晰唔過底!當然佢有權叫你再補正本。

2. 有人真係無喎,咪寫信解釋點解無囉。

其實最最緊要嘅文件係你本舊bno而已。
唔該晒! 咁我都放心D
因為見有人真係因為交唔足文件而失敗,有少少擔心
從來無失敗,只要自己放棄嘅申請人!我哋係續證,有證當然可以續,身分證用嚟證明自己,地址證明驚寄失,副署係搵個佢信得過嘅幫手證明你。其他嘢,一係當年登記時已交咗,一係用作次要資料。咁你覺得會交咩嘢唔足,仲要搞到失敗?出問題嘅多數誤認bdtc做bno而且當年無登記過!另一樣高危嘅係唔見舊bno,但搵唔到當年有登記過,included child 最危!有巴打無寄阿媽嗰本,就當佢唔合資格,仲叫佢搵到就俾錢做過!佢哋做嘢俹簁如此!
等我試下先
真係勁奇怪
幫家父問 有舊BNO 同CUKC 洗唔洗寄埋CUKC 俾佢
CUKC唔需要。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞