『薪火post』BNO續期資訊 (75) 2020年BNO有效護照數量爆升至314779

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
Speed post咁樣毫無競爭力了
唔該師兄。
香港民族論有part講到公民民族主義同種族民族主義
用血統去區分就係種族民族主義
支那將好多公民意識嘅嘢都用種族主義去混淆
成功訓練到好多「我是中国人我驕傲」嘅人
搵中介 Fedex $288
貴左
唔緊要啦
最緊要安全到達姐
我19號到都未update
英國時間朝早8點36分hmpo果邊簽收咗
想問一下副署人有無幫幾多個人簽? 我好唔容易先搵到一個
我睇過個drive 好似無提及如果我睇漏嘅我自己再睇
唔該哂
冇限制既..
想問下有無人試過申請嗰陣填左父母既BNO number,遞交文件嘅時候淨係交左父母full BNO color copy 無比HKID同埋結婚證書?
爹哋長期唔喺香港 淨係交媽咪又好似好奇怪
其實佢有無要求交父母護照副本同身分證副本先?正常係交父母出世紙同結婚證書之嘛!其他嘢唔可以代替,亦唔需要!佢要乜俾乜,交唔到就寫信解釋!PE唔需要亦唔想睇咁多無關資料,尤其是父母資料係次要嘅!最緊要係你嗰本舊bno,如果included child 就係有你名嘅父/母舊bno!而唔係佢哋嘅護照或身分證!
我舊BNO唔係include child,自己名。
信我有寫呀,基於填application 又有問我父母資料 亦有問我佢地BNO number,而懶人包都有講到雖然未能提供上述文件但可以其他文件去補充,所以我諗係咪要at least provide 埋父母bno copy比佢地
你搞到最後咪有一頁叫你寄啲咩document,你跟返果頁就得
如果唔係included child照計係唔洗寄父母bno既copy
System轉左咩?
我成家renew都冇要填過父母既bno number
每個人背景唔同,唔好比較。有啲申請人需要查三代,正常到期續嘅係唔使。
無要求嘅嘢唔使俾,父母bno同身份證絕對代替唔到出世紙。

實際上你係續證,除咗個人文件,其他全部次要,因為你唔係繼承英籍,根本父母資料無用嘅,但歸類咗新申請,所以系統預設要交啫!基本上連自己出世紙都唔重要,因為登記時俾晒了,最緊要係舊bno之嘛,根住係你身份證、副署表(如要求)、地址證明、特衰或其他護照(如有)。其餘一概次要,要交就盡交,交唔到寫信解釋,無需要交自定嘅替代文件。
Speed post $2xx
中介fedex實收330
中介個價好似有上有落,之前有巴打話$210,我搵過有間係咁上下,最近睇又貴咗,要$3xx,但佢做TNT反而平。樓上有巴打話有中介$288.......咁有巴打Fedex開戶口$207,又使乜搵中介,唔知是否長做推廣啫。
續左期冇入黎呢個post好耐
乜依家寄野過去要200-300蚊咁貴
果陣用Hkpost 寄都係三拾幾蚊
國際郵費加咗好多
開post個templete入面ems個價錢都成日改㗎啦
好彩12月續左
有冇巴打填過LS01
我個case係本bno係bb 時期既
Apply 左之後佢reply話要補交LS01
張form問果d咩passport no,報失資料,邊到唔見根本答唔出
追po見有巴絲報失係網上apply唔洗填form
定係我email過去問有冇其他方法好d
我都documents received!!
倫敦6點15分先update
辛苦哂HMPO 啲人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞