『薪火post』BNO續期資訊 (75) 2020年BNO有效護照數量爆升至314779

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
呢個世界,係有啲人覺得俾錢,慳咗自己時間而又唔使擔心,覺得好值!人哋可能秒秒鐘上落幾十萬吖嘛!有需求就自然有提供,唔係中介點解生存到?每個人價值觀唔同,你話佢哋on Q,佢哋笑返你傻仔,其實大家咁講都無意義,過程係點俾幾多錢,其實係個人取捨嚟,最緊要知道代價係乜,同埋續到本bno佢。

呢度個目的係DIY成功續證,減少行錯路,令大家順利搞掂續證。當然啦,成功自己續證嗰種喜悅,係俾錢都買唔到嘅!
仲要爆緊武肺,做慢左唔奇
大約應該係運貴450, 保險60?
我19號寄,21號開始卡咗係英國east midlands
呢個時候我會勸寄去hmpo既你地都係用courier 好過hk post

如果用hk post 要有預期會比平時等得耐好多
我兩個人申請一齊寄,DHL起錶$445,唔過某個重量都係呢個價
人地星期六日唔做野
你等今晚差唔多
係,呢個時勢我選擇咗用dhl
今日收到,仲係紅色
dhl同fedex係咪差唔多價錢?
今日執齊文件,呢兩日去寄
Fedex同ups平啲,$200尾$300頭有交易,視乎有無戶口,或有無推廣,甚至有巴打試過中介,$210寄fedex!
其實最緊要知道後果,郵局有機會個幾月㗎。不過如果英國決定唔開工,即係唔止郵局,hmpo 一樣唔使返,後面等批就一樣有排等,我懷疑年中都未印晒紅色,繼續時紅時藍。

其實之前有人提議過,幾個人夾份速遞,分分鐘抵過郵局掛號。我當每個人盡力做到最輕磅,有機會一人100克左右,速遞最低消費計500克,咁五個人去分,我當唔用中介價,正常fedex$342,平均每個$70,唔使驚失驚慢,反正英磅又平咗,一齊或一家人寄好抵玩!當然文件多,當一封夾3個人唔過500克,都係百幾蚊一個。都唔好話上次位巴打中介價$210,甚至有朋友做速遞嘅員工價唔使兩舊!我諗問朋友副署難啫,問吓有無做速遞,甚至有戶口寄嘢有特價,應該唔難吧。

呢個世界有DHL、FedEx 、UPS 、仲有TNT都係比較大型有水準嘅速遞。咁去英國無奶油寄順豐,雖然佢都有做。
岩岩收到通知話派緊
應該今日內會到hmpo
啱啱check左
Fedex申請個人a/c 當兩份文件500g,$207
嘩!識得搵,一定有回報!兩份申請一封寄去唔過500克,竟然$207!

上門收件?
平過中介?
係呀
未申請a/c個價好似42x
真係平好多,重平過speedpost
我無check過中介
師兄,您今日收到文件同証件?
文件星期六收到,BNO今日收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞