『薪火post』BNO續期資訊 (75) 2020年BNO有效護照數量爆升至314779

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
好撚驚佢會收起我啲舊款出世紙
巴打寄正本?佢地照計會寄返比你,其實我都係寄彩色影印+黑色簽名
寄咗去於人哋手,無得驚!有錢出核證副本,無錢就彩影嘛。就算堅寄正本,都要做定嘢去盡量避免佢整唔見!

於正本文件上貼上pex no,準備一張極簡單而字體適中嘅check list,等拆信嘅一睇就Check到check齊,如果做好準備而佢哋都係唔見嘅,只嘆自己運滯吧!
點解有C兄本bno係藍皮?
呢度未有人收到藍皮BNO
我記得紅皮好似係英國製造
而藍皮係法國公司波蘭製造
然後Boris Johnson同人講硬脫歐
我自己張97前出世紙有兩張,所以寄咗一張正本俾佢
而老豆老母既出世紙同結婚證書得一張,所以寄咗彩色影印本,加封信話我有其他家庭事務搞緊(係真既,屋企做緊遺產承辦)所以俾唔到正本佢
我諗住有舊bno有副簽應該無大問題所以老豆老母既doc我寄彩印俾佢,到佢真係要正本我先再搞
出tender時仲未脫歐,跟規矩全EU公司都要一視同仁,唔可以優待英國既公司,所以最後咪俾法國佬贏咗
尋晚hmpo 話收到我份件
我都開始process啦
講真,好少再要求正本,通常真係首次申請就要,例如有啲bc cases,另外要補時先俾會安全啲,因為直至PE收到正本先批,即係批咗有乜唔見,搵個PE 算帳!
3月9號收齊我D文件,今日已經收到DHL MSG 話23號寄到香港。
咁快手
我同你一樣喎
無人留意到之前兩個月又多咗三萬五千人攞咗bno

As of February ​2020, there were 349,881 British national (overseas) passport holders in Hong Kong, out of an estimated 2.9 million people eligible for such status.

https://hansard.parliament.uk/Lords/2020-03-19/debates/3E240399-C146-44F1-B1B6-315C79026BBD/HongKongCovid-19
今日收到另一個dhl係寄返一張地址証明俾我.............
雖然早知會分開2個DHL寄
但一打開都係覺得好唔環保.............
其實一份由印護照嗰邊出,另一份由PE嗰邊寄,除咗因為兩個部門,亦可能印護照生產線獨立存在,而且生產程序包括咗,印地址於信封同入護照,無法另將文件入落護照一封內。反正佢照計速遞錢,你無得say no。
屌係咪royal mail?
都痴撚線 9號到宜家仲係london
我之前停London足足一個月呀
二月中到倫敦三月中先派
我可能收3 次
因為屋企人本特區既副本無寄番黎
副本唔會return
副本唔會return
副本唔會return
下, 我朋友個 d會既。。。。。
只係錯手
規矩上喺唔會return
我都係9號到倫敦 但係19號成功派遞
但係仲未update
用Hong Kong Post去到英國一定係royal mail接手送件架啦
吓 我續左3本 3本都有副本翻喎
我啲朋友續個個都有
其實copy收唔收返都冇所謂啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞