『薪火post』BNO續期資訊 (75) 2020年BNO有效護照數量爆升至314779

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
香港出世紙嘅話補領就得
畀得起錢無限任攞

真係要color copy嘅話
A4唔得咪A3囉
影印舖連A3紙都冇真係可以執得笠
正本係佢要求嘅,但不斷發生收唔返皇冠頭事件!所以最好出錢做核證副本,無錢用彩印副本頂檔,風險係hmpo有權要求補交副本!初次寄正本同補交寄正本嘅風險,係初次會經唔同人手,唔見返嚟最終問佢攞,係話無人收過,所有嘢已回返申請人!至今無人報告可以成功攞返,自己嘢無咗最多揼春!唔見嘅係父母嘅甚至其他人嘅,真係唔知點交代!抱憾終身嘅嘢,一單都嫌多,所以俾錢出核證副本,係安全穩妥嘅選擇。

但補寄係直去PE手上,收唔到唔會批,批咗就唔可以話無見過正本文件!要追瘦佢都有接頭人!當然佢哋可以繼續沒收,繼續俹簁,所以無錢嘅窮L,彩印自做文件頂檔,要補先再作打算。要點做風險自決了。
總之揀同英國相關既,但未試過有你咁既狀況,解答唔到
填過係兩個都簡英國無問題
求解答
但係想問下 岩岩搵翻出黎
本BNO好似同上網睇人地果本唔同咁
個人資料個頁寫住咩"THE HOLDER IS NOT REQUIRED TO SIGN" 又沒咩include children個欄 格式排位又唔同咁
再者後頁寫THIS PASSPORT IS ISSUED IN REPLACEMENT OF PASSPORT NUMBER ...... 同WIKI睇好似唔同咁
究竟係真定假

但係又有齊d PASSPORT no.同其他個人資料
想問下Place of Birth當年舊BNO填錯左,
依家想續返,係咪要解釋點解錯左?
搵到了 原來有咁多版本
嚇死
Thanks ching
點錯法?
如果淨係print住香港入面嘅地方名就冇大問題
副簽淨係搵到大學生幫手簽,希望都得
小弟唔好彩喺大陸出世
但好好彩出世半年就黎左香港
仲趕得切細細個申報左BNO
依家想續返發現Place of Birth係寫Kwangtung
但其實我喺海南出世
如果係中國出世紙
係咪要搵翻譯公司翻譯?

等左咁耐,而家終於收到,處理中
之前彈得最多嘅,就係職業寫學生!希望你能順順利利吧。
所謂專業翻譯,呢度都好難答你,因為越專業,價錢越貴,亦有人自己翻譯就算!實際上,為避免夜長夢多,一般都盡量唔俾非英文嘅文件,一來唔重要,二來要搵人譯都係麻煩嘅。之於你個問題,一係由得佢,一係你網上填返正確,寫唔寫信解釋自行決定,又或是直接填CHINA,睇佢哋點處理!當然你要求執正返,一張翻譯咗嘅出世紙係重要證明囉。點做,你自行決定了!
但要政府開工先得
海南之前都係廣東省
算喇
寫信解釋
但我出世前已經建省寫China算
好慘,點解我要喺支那出世
我就係見doc冇講,上網睇都冇咩人講
可能真係大家都咁幸福香港出世
但我冇得唔比非英文既文件
因為我張出世紙得殘體字
我就係好貴,所以諗住照交中文版
佢到時要我譯英文先再算
姐係唔洗翻譯,我就咁寫信就得?
你俾中文佢哋一定唔識睇,實叫你返嚟翻譯,咁你仲俾佢做乜?寫信解釋都係盡力應嘅方法之一,你咁緊張出生地,其實相對上無話對錯。88年海南正式建省,但當年登記官員認知為廣東,所謂對與錯,在於閣下心態而已。
我冇話想改係我個case係first adult passport,佢會要求我寄出世紙,所以我想知洗唔洗翻譯完再寄比佢地,同埋佢見我出世地方同本BNO本身寫既唔同,會唔會有問題姐

寫邊度都係會寫埋China喺後面,已經咁核突,前面係寫邊度有咩所謂
幾時去續好呢,想要藍色面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞