『薪火post』BNO續期資訊 (75) 2020年BNO有效護照數量爆升至314779

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
https://web.archive.org/web/20080828025730/http://ukinhongkong.fco.gov.uk/en/passports/fees

咪玩啦哥仔,最貴嘅時候都係2000蚊仲有找

嗰時兌緊1 GBP = 16 HKD
以前九龍過海學生飛先4蚊
Sorry 我記錯
我自己係減價後續
咪就係之前好多好似你咁,老馮唔搵副署,依家似乎收緊返囉!一早講咗唔搵唔知揸外國護照朋友多!唔搵遲早玩爛市!假設以前100個有一個,依家有10個無副署,你估班PE真係白逗人工?呢類慢慢變成系統性風險,就一定會嚴打,係睇幾時!之前俾你過係人情,佢哋邊有咁多人情?

香港人揸外國護照真係多人喎,bno幾十萬,其他西方國仲有英聯邦國護照有幾多?我就當夾埋80萬,咁10個有一個中喎!最緊要係國籍行先,是否專業係次要,成份doc副署人一項好清楚有晒例子,你都仲要搭的士?之前有巴打自己搞到有副署,阿媽搞唔掂,終於搵返佢個副署人搞掂咗!你之前唔搵,依家連呢種方法都封埋!

佢講明要你補,就一定要補,唔補當自動放棄!盡快睇完doc,再搵啦!
當年一個巨無霸餐大約$20 蚊
而家一個巨無霸餐大約$40蚊
應該唔使$20
請問如果外父曾經申請過BNO,而BNO當中childred個頁有寫我太太個名, 依家外父個本BNO已不見了, 咁我太太可否申請返BNO呢?thx
一定得,但文件要盡量交足,不過都係report loss先。如果唔等ref no,就應寫信提及有關情況,等佢哋搵返當年你外父所有資料,咁會快啲處理。呢度有好多case都係中身份證大法就去馬,當中有啲應該係included child case。另外sar可能有幫助,你太太自己做可能未必有資料,但做埋你外父,問埋included child有無佢名,應該會搵到出嚟。既然你太太肯定自己名有落在父親護照內,就無理由唔得,除非嗰本係bdtc。總之俾啲信心,中間有乜問題,上嚟呢度大家都盡力幫手嘅,除咗副署。
謝謝大家! 我地會盡量交齊資料! thx

p.s 我自己半年前已成功申請返BNO
首先盡力搵舊證,無嘢好得過佢!真係無就report loss !我諗兩個都要做。當然仲可以sar埋,有報告話sar會快啲,其餘申請程序,你識啦!
係咪好多人都係咁
大約2月20寄出
你用咩方法寄?有無tracking有無簽收?
咁多位巴打好
小弟係用身分證大法準備申請BNO
睇完個post搞咗報失打埋電話之後我收到封咁嘅嘢:

想問吓係咪可以開始正式apply BNO㗎啦?
但係佢封email又冇比到ref no我

係咪都可以照做㗎
我用政府嗰個e ship, 因為我分開同時寄兩份,冇咁橋兩份都會失咗蹤呀⋯⋯
E-express !即係無簽收!呢個就變成羅生門,郵局話派咗,hmpo就話無收過!掛號嘅好處,就係有簽收,一定查到邊位簽收!睇埋之前封信佢哋死唔認收過,但要求你俾佢多啲有關寄咗邊個地址同邊個幾時簽收,你試吓將你上面郵局查到嘅結果,電郵俾hmpo再查一下,希望佢哋搵返份件出嚟啦。
屌之前兩份都係咁嘅又冇事...好on9
其實近期多咗啲case,佢會叫人唔好等,申請咗先,結果由頭到尾都無見過ref no!成功攞返bno!假如中晒身分證大法,不妨去馬。當然保險啲,可以sar一次嘅。但included child未必查到,要sar埋父母。
我96年1月出世
我身分證括號係(09-97)
其餘兩樣都中
唔知係咪啱啱好中曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞