『薪火post』BNO續期資訊 (75) 2020年BNO有效護照數量爆升至314779

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
想問一問大家
女朋友舊bno因為屋企因由好早已經冇左
前個排申請返 以遺失名義去搞
然後佢要一個有BC既人做副簽

而我係一個BC holder (by descent)
係核實身份個陣 佢要我打post code
試過好多方法 都係無法順利輸入

請問有咩其他方法?
-

另外 就算成功
因為我應該唔係一個有效副簽既人(純粹有BC)
所以我都驚最後會失敗

所以我諗緊不如叫我女友以報失既情況
去狗屋拎報失紙(屌 真心唔想佢入去
然後再申請

但我驚佢又要副簽乜乜乜

有冇巴打幫幫手

利申 未追post
而家睇下先
Use the PAPERFORM.

仲有你有BC點會唔係有效嘅countersign嘅人呀
除非你哋住埋一齊先唔得
岩岩睇完doc
都係搵到paperform
即係我email attached form比佢?

定真係要郵寄過去

我見佢countersign有寫職業
我做freelance
驚唔計
Countersign paper form係邊度有?

感謝
同埋所有嘢一齊寄過去
睇多次doc
唔該大家先

即係所需文件係
Countersign paper form
HKID CARD coloured photocopy正面及背面
12月內稅單(申請人姓名及地址)

想問HKSAR passport 洗唔洗寄埋過去?

想問清楚啲
你唔撚識睇第一頁架
識睇

因為同hm passport office show比我既野有少少出入
想問清楚
HKSAR passport全本影印
你睇撚左又點會問駛唔駛寄埋本特區護照過去呀

寫撚到清清楚楚, 唔撚睇又剩係識得係度問問問
唔該晒

因為佢個網一時寫正本
㩒入去additional documents入面
佢又話變左coloured copy

我幾年前續bc
又好似要寄埋正本
就係睇左唔明先問

官網咁寫
You must send original documents, unless we ask for a photocopy. Your application will be delayed if you don’t send everything we need.

And 1 of the following that has your photo on it:

non-British passport that hasn’t expired

先諗緊究竟洗唔洗正本

唔使咁撚惡既
其他文件要正本
non-British passport that hasn’t expired比正本HMPO都幾大鑊
所以我先諗唔明
無理由要比正本

但佢又真係咁寫
Original documents unless otherwise specified

麻煩大家唔好意思
想問問各位巴絲 DHL我個名錯咗
喺咪代表我passport 資料都大機會錯?
no
passport資料database同出waybill嘅system兩樣嘢嚟
你肯定無追post

突區護照成本寄定影印,耐唔耐都有討論!

你覺得唔係做伸手黨但你事實係囉
我同我個妹 都係BB樣 最近都申請成功

我同佢比左
HKID 正背面彩印
特區護照全本彩印
出世紙 正背面彩印
2張住址證明 (銀行同政府)
同埋副簽
又有伸手黨
呢班伸手黨係咪問po問BNO 去唔去旅行果d黎
其實份doc嘅郵寄嗰part應該加返句

8. 所有系統要求需要額外繳交嘅文件(已填妥嘅副簽表格等)

9.任何你認為對你的申請有幫助的文件

順便將下面寫信解釋嗰part放落8入面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞