『薪火post』BNO續期資訊 (75) 2020年BNO有效護照數量爆升至314779

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
慢唔等如寄失!成袋郵件咁大份,點樣令佢消失?不過問題在於每日超過一千份申請,如果一半用郵局,而大家又唔在意減重,減少無謂文件,假設每份申請300克!咁個體積同重量幾咁大!平時邊有咁多重件?一封信仔幾十克都無!咁大家自己計一計,郵局平時個量,同咁多bno申請續證,一對比已經係正常量嘅幾倍甚至十倍!平時訂開航班都未必夠載,加上依家航班仲減啲添!咁去到英國都一樣,郵車係咁大部,裝唔晒就等下一次,最多加多一班又如何?speed post都要慢,咁其他再慢啲都好正常。郵局價錢平,提供合理時間嘅服務,但如果去到一個點,高過正常容量,咁要擴容,都要時間,何況依家量太多,疫症仲減航空容量添!平郵就唔同,多多都受,不過2個月搭船唔更新,晚晚瞓唔着啦!有錢寄速遞,起碼佢哋真係做到幾日到,而且因為貴,相對上少啲人用,而且仲未寄爆佢容量。仲有盡量減重,我寄一份申請兩個人都唔使200克,雙面印上下兩個影像,要乜俾乜,無嘅文件寫信解釋,為己為人減輕啲又平啲,咁先有機會改善下個速度。如果個個俾本書仔嘅文件,慌死唔夠多仲加啲無謂嘢,PE睇晒要時間,寄文件又重又慢,變相成個程度由頭慢到尾!唔好問點解之前咁快,到自己就咁慢。

正常郵局空郵掛號只需4個工作天,以前無人續,個幾星期收到新護照大有人在!今日咁多人,如果唔識減重,情況唔會變好,不過依家無舊年有批人,等足4個月咁慘,遲啲唔知,有機會會再出現。總之俾耐性、俾啲耐性、一定要有耐性!
英國公務員會唔會wfm?
會的話,又要等下
我係空郵掛號,$6x
而家仲係香港,已經有心理準備要一個月
會慢慢等了
有盡量減重
唔好意思,靚靚絲打

如果份件到左英國🇬🇧,麻煩上來update 一聲
好呀
我16號寄空郵掛號
咁落去真係起碼一個月
要出香港已經唔知要幾時
到左英國有無人派都成問題
10號寄都仲係香港。。
我都唔明又要貪平寄HK POST又要日日呻慢係想點
寄DHL先300蚊
差得幾多???????
幾十同幾百嘅分別!人窮就無得介意太多!最緊要知道個取捨喺邊啫,慢之嘛都唔使死嘅。當然一申請有得追查,個心就唔會定!由寄件、批證到速遞返嚟,一路擔心直到所有嘢到手為止,每一項都搵辦法去追,邊班機飛緊都有人查過,經歷過當然明白啦。

每一個決定,要知道個後果係乜要取捨,決定咗後自己控制唔到嘅,擔心都無用。正所謂風險自決豐儉由人。

之前有巴打話用中介寄fedex$210咋!
我都明點解會話人貪平又呻慢
而家只係覺得點解比平時遲送到,想了解其他人既情況
上來問下討論下情況,又會俾人話貪平
咁唔使討論區啦
係呀,5係呻慢,只係唔知係咪得自己唔正常,定真係所有人都一樣,了解大家既情況
我5急用既,慢慢等都得
大家討論姐,一講就起曬剛
而家cut哂機....郵政呢D要租人機倉位既一定大受影響

反而courier有自己機隊就會好好多
所以其實物流知道佢哋點走嘅話
就算只係得最basic嘅知識都隨時救到自己一命
一分錢 一分貨,我都用fedex
其實由bno再被人提返起,大家趕住去續,到依家每日平均批一千個續證申請,郵局就無再正常過,係有時快時慢,而且慢起上嚟一個月都試過!問題係有啲人快啲有啲人慢啲,又係捉唔到路,而且無譜。我個人寄空郵掛號,因為合理價錢,到就可以,而如果唔係當時兩份申請一齊寄,直情空郵就算。幾年前無咁多人續,屋企人都係空郵去,個幾星期續咗了。最緊要知道,郵局慢件多,原因係做爆咗佢額。佢哋好努力去清,但佢哋局限太多,有啲嘢唔能夠即時改,依家英國嘅情況,就好似香港過年咁樣,隨時停咗服務,大家就要等耐啲,呢個就係風險所在。有人有錢唔介意,中介搞惦晒,上嚟呢度,多數想搵過方法慳啲,而且想順利啲,但每樣都有取捨,豐儉由人各取所需啦。

總之定啲嚟,呢度每個申請過都係過來人,等待係患得患失咁,其實與其咁緊張,倒不如放鬆一啲,本證自然就到手㗎喇。放心啦,呢度每個月總有類似慢件,你哋唔係最後一班人,有新消息互報啦,不過呢期有機會再慢啲,要有多啲心理準備喇。另外留意自己權益,掛號有賠償失件嘅,speed post有指明幾日到嘅,呢啲查清楚,真係有事就準備後路。btw有位巴打試過失,但一段時間又搵返到咗hmpo,hmpo又寄返俾佢,呢類好少但唔係無,呢樣內心打定個底。
嘩 到英國後大約11日就搞掂 幾快手
我都係11號香港speedpost寄 竟然到左英國
我4本一齊寄
3月11日 1pm 香港寄出
3月18日 11am 到英國

Application history
Application being processed
11:39am on 20 March 2020
Documents received
10:13am on 20 March 2020
Use paper form to confirm identity
5:23pm on 8 March 2020
Ask someone to confirm your identity
5:18pm on 8 March 2020
Application submitted
5:18pm on 8 March 2020
搞本bno都要搵agent果啲用特衰算啦
有冇巴/絲打用dhl寄? 運費有冇貴到?
我13號寄EMS,18號已經CFM收到
加埋自己個application history (lost case):

中間經過聖誕截郵、在1月和2月補交過2次文件(空郵掛號),最後在3月21日上午收到,總共用了差不多4個月...

Application history
pages.view.applicationHistory.statuspages.view.applicationHistory.date
Passport printed and sent 11:18am on 18 March 2020
Application approved 1:57pm on 17 March 2020
Application being processed 1:51pm on 27 December 2019
Documents received 12:52pm on 27 December 2019
Use paper form to confirm identity 1:18am on 29 November 2019
Ask someone to confirm your identity 1:16am on 29 November 2019
Application submitted 1:16am on 29 November 2019
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞