『薪火post』BNO續期資訊 (75) 2020年BNO有效護照數量爆升至314779

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
之前就係好多人唔想影印特衰,諗住自己好快續到,點不知等了又等,到臨近要飛就知驚。有個仲要hmpo叫佢改埋護照名先批,點知等極都未回頭。我都幾擔心佢,但後來佢再無上嚟報告,希望佢搞掂咗啦。其實舊系統係要求俾正本護照佢哋嘅。依家我諗預半年唔使飛,先諗寄正本去。
舊系統係要俾正本其他護照,新系統只需要彩影啫。你可以手機影自做文件,彩印出嚟一張紙上下兩個影像,底面夾埋就4個了,最緊要影像清晰油墨唔過底。

副署表就印出嚟簽咗,連其他文件一齊寄返去!因為online副署必須hmpo有你英國地址核對,除非你當年喺英國本土續。
你鍾意點講就點講

我睇哂doc
睇哂第一頁
係寫彩色影印

但官網講 所有野都要正本 除非講到明photocopy
佢non-British passport 個行冇講photocopy
咁係咪代表要比正本?

Cap埋圖比你

所以我有疑惑 所以我先問
咁都唔問得 咩先問得?
係咪等到寄失左HKSAR passport先上黎問?

你恆常做慣還做慣
我唔知佢policy 會唔會轉
加上呢期咁樣
問一問又有問題

再者 我㩒入additional documents
Under BNO line,

佢完全冇講hksar passport

兩樣野根本唔match
比著你 你會唔會問?
查理斯王子中左武肺

https://www.bbc.com/news/uk-52033845
天佑女皇!
其實唔洗咁認真同諗爆頭,續果陣時 佢問得你有無英國以外既passport,

即係佢都無你資料囉你答無 咪半本hksar passport都唔洗寄 有時做人走下精面啦。
你幾多號approve?
我早兩個禮拜係郵局寄過去renew
今日上ecship check status, 份野仲係香港
睇黎有鳩排先寄到過去
中伏
Renewal 一本護照都要人教
一早唔做
而家喺度問問問喊苦喊忽嗰啲全部都抵撚死
死開一二邊啦仆街
由佢
慢慢等下
之前我做個時fedex個價同speedpost 一樣咁濟
最近幫人搞已經見無咗之前個推廣 要差唔多300
兩星期前用普通掛號$60幾蚊寄
岩岩睇tracking仲係香港
係,連中介都好似貴咗,所以要不時格價!
speedpost 18號寄 25號delivered
正常日子寄空郵掛號其實都係一星期到
但而家就真係....

我16號寄而家仲係香港
不過唔緊要啦
邊到都去唔到
我尋日寄speedpost 唔知幾時先到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞