『薪火post』BNO續期資訊 (75) 2020年BNO有效護照數量爆升至314779

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
我果陣一個星期就到左HMPO
想問係咪一定要用個fedex envelope定還是自己用大公文袋起兩份application都ok?
有舊BNO
你用fedex 當然用返fedex個envelope好啲
(但應該唔係一定)
就係冇
睇番原來佢叫我盡填
唔該巴打先
有啲要用佢指定envelope先有discount
所以都係睇rules做人啦
唔關事,依家啲人覺得寄郵局太耐,所以考慮寄速遞啫,所以咪$200-300囉!其實就算舊年,差唔多每逢月尾,總有一批特別慢,試過最長三個星期啦!不過今期有啲去到四個星期,之後可能更耐啫。郵局正常空郵掛號去大城市,四個工作天係咁多年嚟嘅標準嚟,好少失同慢。但自從bno多人續,英國郵寄時間就好唔穩定,甚至影響埋speed post添。應該咁講,依家如果能夠一星期內寄達,係一件幸運嘅事。
首先,你係咪唔見咗本bno?你又點知本證係bb時期?

正常係網上report loss先至再申請續,全部跟系統行嗰噃!你點會申請咗而之前無report loss?既然嗰邊睇晒你啲資要你填form咪照填囉,唔知咪答唔知囉,因為張form係俾所有人嘅,好似你去旅行唔見咗,當然能夠寫出大部分資料啦,咁你太耐唔知放咗邊,當然答唔知,或者寫返你個版本嘅解釋囉。你可以問佢填完e-mail俾佢接唔接受,寄去又使一筆又要時間。快啲填好份表,交完就批㗎喇。
今日去寄左空郵掛號
覺得速遞左過去,依個時勢office都唔做得快架啦,分分鐘過幾日停工

索性佛系等護照
System係轉咗,舊system係叫你寄相俾佢
新system係直接upload相
同埋如果你係過期太耐,bb轉成人既話就當你係apply for first passport,咁就要賣埋父母bno no.
如果你將你老豆老母國籍填Chinese既話會要埋你呀爺呀嫲呀公呀婆既資料
我係bb轉成人,我都要填父母bno number
有冇同你講可能要等好耐?
好撚後悔無早啲續
依家真係好驚英國cut飛機同hmpo work from home
早續早享受
遲續有排受
唔緊要嘅,時間可能耐啲啫,證就一定續到俾你,俾啲耐性就得了。
家下搞成咁成, 個process遲咗就梗㗎啦, 係睇下會遲幾多
本passport總會到嘅,等下啦
續就續到既
不過唔知係紅皮定藍皮姐
紅皮藍皮我就無乜所謂
咁唔怕啦 早續定遲續都無所謂
反正而家乜地方都去唔到
我覺得藍皮幾靚
有巴打話入面會有啲唔同而紅皮既餡係會靚仔啲喎
藍皮餡之前有人po個上來
個個都屌曬鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞