『薪火post』BNO續期資訊 (75) 2020年BNO有效護照數量爆升至314779

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
四方西打依條戰線打咗20幾年,真係辛苦哂佢
佢要我副簽我覆email 佢叫我打電話過我
岩岩sd email黎話可以online send document via email
SCAN副簽EMAIL比佢喇
其實個副簽個職業重唔重要
你岩
有位巴打同我講過話,如果想平到權,你真係要當自己係英國人,效忠英女皇同英國既民主自由既價值,仲要由衣著行為開始英國化
國籍行先,職業行後,可以睇多次doc以了解副署個優先次序。
So far 係咪未有人收過藍皮
所以如果成日填寫國籍做bno,咁永遠都只不過係British NO!寫咗人哋點改係佢哋嘅事,British is British 永遠無錯!97前寫國籍邊有人寫自己做cukc/bdtc!個個揸British passport 寫國籍係British!

當然我哋要知道bno個身份係咩,出入境有無簽證需求,而唔係大大支嘢乜都唔理,做英國人有啲紳士風度,保持禮貌,努力爭取。終有日實平到權,希望唔使等到死嗰日。
唔該哂你
岩,我老母都話果陣佢係話自己係英籍

講下講下,我真心覺得中国共產黨啲意識形態灌輸真住好勁

岩岩已經收到DHL SMS
比預期中快
不過好似話new passport & support document 係分開寄
係咪姐係應該收到兩次DHL SMS呢?
共匪最叻就係混淆種族、族群、國籍效忠
(有時仲有地區)
舉例:
我係華人(血統/民族上分類)
我係香港人(族群/群體認同)
我是英籍(國籍)
可以係

共匪就會曲解:
你是華人,所以要效忠中國
Exact7ly呀巴打
而且正正就係因為咁樣曲解
所以依家外國係好驚呢樣野,好怕華裔人士係中共策反佢地政權既工具
最明顯就係新加坡高層官員近幾年既任命都開始搵其他族裔
好彩過去8,9個月既示威活動將香港人從中分開咗
Btw, bno既post每個comment都一定會被人起碼有一個負皮
你當中文來寫?

英文人寫First name就惦啦
英國人有紳士風度真係得啖笑
都唔講啲平民其實咪又係咩格都有,尤其後生嗰輩冇乜家教冇晒國格
喺外國啲醉酒定冇醉酒鬧事嘅唔少係英國人,英國遊客個朵喺歐洲都臭㗎
紳士風度真係啲老人家同中產先可能稱得上
但當然,要同香港藍絲同埋行山都周圍dup口罩垃圾嘅黃絲比係一定好好多㗎,但唔洗幻想到英國人有幾「紳士」,依啲過去咗,自由主義時代下嘅英國人真係唔好幻想咁多

同埋咩效忠女王咩價值,真係香港人自己諗,英國人心中就最實際,有錢佢就開眼
但當然,香港人有啲「英國價值」的確可以呃到下人嘅,近年英國玩本土主義抬頭,咪掛到成身都米字旗,又學下英國傳統嘅禮儀,扮下愛好英國文化嘅傳統撚囉(如果你真心鍾意)

成日聽到啲香港人話「人地英國人會反感,你黃種人成身英國嘢,人地都唔會當你自己人,好噁心」,其實係香港人嘅思想嚟,因為香港人冇咩民族主義思想,唔了解外人愛好你民族特質嗰個喜悅。人地右翼其實好鍾意人地鍾意佢國家,話知你咩人。可能當香港光復後,你見到外國人都舉香港嘅國旗,成屋「光復香港」抗爭文宣同埋學香港人,先會明白嗰種自我膨脹嘅民族主義係點樣嘅事
正常 佢地唔會打哂你個名 剩係打Tai instead of Tai Man
Passport會正常啱
First name 會出翻Tai Man
Last name is Chan
佢唔識你中文名啦。
佢當你 First, middle, last咁出 。
下次用下款 Tai-Man Chan , 佢就識
HMPO 會唔會唔開門架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞