『薪火post』BNO續期資訊 (75) 2020年BNO有效護照數量爆升至314779

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
以後有咩要同Home Office打交道時被人發現就好笑
我只係一個普通人,基本上無咩可能出現依種情況。

就算我犯左咩罪都唔需要同到Home office打交道啦
留學 移民 入籍 出入境 領事服務 平權
我都幾肯定即使係你講果幾樣情況底下,佢唔會無啦啦check番我以前有無拎過Sar passport囉一啲都唔make sense
而家郵局就算係速遞都要兩個禮拜呀

都係俾少少錢搵返DHL/ FedEx/ UPS比較好,最多比平時慢一兩日
輕輕一推
10號既都仲係香港呀 慢慢等啦
你咪傻喇
你英屬香港出世續BNO
華人血統姓氏
已經假定你會有特區護照喇
你當HMPO傻架咩
除非你話自己特衰過期唔續

但哩D嘢講大話好無謂
影個印有幾難
我都係18寄 ,用 DHL ,23號 DHL 個 track 話寄到 簽收埋,但check 官網 passport center 個 status 都仲未有更新
寄埋過去有幾難
食兩家茶禮,拎曬兩本護照都唔好食得咁核突啦
唔想影印,咪寄正本過去

利申寄正本
反正本廁板以後都唔會再用
陰公,71歲先中
典型香港人、走精面、好make sense

不過虛報資料屬刑事,唔知咪你叻囉
你無錯,係全世界錯
官網話收到你文件係人手update 唔洗咁心急 而家太多申請
我都等左4日先話收到同開始process
為左慳幾十蚊彩色印影費去虛報資料

第時check 返你申報其他護照持有時間, 有出入就好笑

點解釋
1. 護照申請文件要求有改動唔出奇,但係我哋依家都係建議寄彩色影印本就算,因為HMPO根本無辦法保證寄過去嘅正本返唔返到黎。

但係唔寄正本嘅話HMPO本身就保留權力要求提交正本。你自己衡量下你趕唔趕護照用同想唔想承擔寄多次呢啲正本文件嘅運費。

其實有追開post 嘅,上面嘅嘢我哋講咗無數次。

2. 對BN(O)額外要求一欄無寫明要求出示特區護照係好正常

邊個同你講有BN(O)嘅人一定有中國籍?無中國籍嘅香港永久居民點樣會有特區護照?而且出示所有有效非英國護照嘅要求嘅對像對所有英國護照類別申請人,點解會人哋架床疊屋寫多次?

3. 我哋呢度從來不鼓勵因為慳時間慳成本而去犯法,包括冒認認識申請人超過兩年成為副署人

我都唔明點解為咗一本只係值370蚊嘅特區護照或者慳幾廿蚊嘅影印費而去以身試法,欺騙HMPO。佢查唔查你同你應唔應該申報根本就兩件事。
相信你一定係老餅,之前接受優良既英港教育
其實係冇理由走精面唔申報
如果唔係酸民巴(郭藹明日香)有份製造doc,相信咁多年有唔少人會行咗好多冤枉路!
『薪火post』BNO 續期資訊(76) 早續早享受,遲續有排受之查理斯王子中左CCP Virus
https://lih.kg/1944237
有BNO passport, 但沒有HKSAR passport, 其實唔出奇。
甚至可以只有BNO passport, Hong Kong permanent identity card, 但沒有HKSAR passport, 沒有回鄉卡。
唔出奇,不過要如實申報
『薪火post』BNO 續期資訊(76) 早續早享受,遲續有排受之查理斯王子中左CCP Virus
https://lih.kg/1944237
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞