『薪火post』BNO續期資訊 (75) 2020年BNO有效護照數量爆升至314779

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
你on9好啦咪害你老母啦

Post 埋pex code上黎同人講你虛構資料+ 賄賂人
生舊叉燒好過生你
真係俾個仔累死
啱啱做左網上申請, 想問下大家

好多人話要交出生證明書, 但佢要我交個list, 冇提過要交, 有冇呢幾日申請的巴絲都同我一樣?
又好多人話要交父母結婚證明書,佢個list冇提過要交, 有冇呢幾日申請的巴絲都同我一樣?
Thanks

p.s.
Applicant’s documents
Send the following:
-old passport
-a colour photocopy of both sides of your Hong Kong permanent identity
card
-full colour copy (every page including blank pages) of any current or
expired passports from other countries that haven’t been cancelled

And 1 of the following from the last 12 months, that shows your name
and address and/or residency:
letter from your employer
medical card
letter from your local council or a government department
voter’s card
visa or residence permit (a colour photocopy will do)
education record for example a school report
immigration documents
佢要你交乜你就交乜
唔係個個一樣
另外你可以選擇交副本
當然佢都有權之後要你補交正本

每個人背景唔同,千祈唔好同人比較!

Lost case?正常剛過期續證?都會交少啲文件!
唔係 lost case, 都唔算啱啱過期(過左幾年),
只係奇怪, 冇大家要交的文件,
所以請教各位巴打絲打
諗緊俾唔俾埋出生證明書佢
通常過期十年咪要交足囉,你應該領事館續過?過期幾年正常續證係俾最基本文件就得了。
唔使!要乜俾乜,而且你係正常續證嚟!
父母結婚證書佢有要求我比 但我冇比
我比左父母舊Bno彩色copy + 我出世紙 彩色copy
佢要求嘅文件,梗係有原因,亦無其他文件可以代替!

父母結婚證書同出世紙,用嚟證明你國籍點嚟!佢哋本bno或身分證都唔可以代替!不過我哋係續證,國籍根據登記記錄,相對上父母資料文件作用唔大。

你交多咗無謂文件,對件事無幫助,亦加重pe負擔,佢哋見到一份申請無乜文件,一份成叠要花時間睇,梗係做咗容易嘅先。
你唔洗打咁大段野...
我無比多餘/無謂文件
成個申請都好順利
幫朋友問

Send the following:
"the passport used to enter the country from which you are applying "

其實即係要交乜野?
thanks
咁你個申請,佢哋有無要求你交父母舊bno彩影副本?
不孝子
你唔洗打咁大段野...
我無比多餘/無謂文件
成個申請都好順利

你係唔睇字定撩事鬥非
佢可能撈亂咗你你另一個巴打

太多人成日問同一堆問題
體諒下
即係你用來入香港境嘅passport,對香港人應該唔apply,即係無野要交
寄幾份?
佢唔係話family / couple 申請先一個信封寄咩?
Thanks
其實無限定家人先可以,不過通常一封信申請幾個人,會同一個PE 主理,會一齊批出,有時其中一人出問題,其他嘅會等耐啲啫。

只要裡面文件分返清楚,最好每張紙有mark pex no,嗰邊就唔會亂。
你出世就有中國籍?
通常香港出世,父母係永久居民,國籍係BDTC
成日冇人
影過張相有幾難呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞