[Netflix] Better Call Saul Season 5 討論區

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
你好懷念Breaking Bad既話就支持到你睇BCS
其實BB 同 BCS兩套劇都離唔開毒品 我覺得某程度上Mr White 同 Saul Goodman有另類毒癮:犯罪踩線行為
仲記得Mr White講過製毒除左為錢之外 Because it is illegal 呢種快感真係可以令人活力十足 睇佢第一集BB係出面製寶毒 返到屋企同老婆扑野可以回到年輕時咁勇猛
同樣Jimmy從小都係鍾意偷呃啦拐騙 點都要踩下線先舒服 記得Jimmy之前咪自己發現一宗大case(老人院果單)佢順勢入埋一間唔錯既律師行 人工高福利好 公司仲俾架靚車佢返工 但佢覺得係呢度做律師太正規正矩 無乜機會俾佢踩界 所以用盡方法離開呢間律師行(佢無得直接走 因為有花紅 如果自己走就無花紅 但如果俾公司炒就可以拎花紅走 所以佢咪攪啲大龍鳳出來 例如著西裝大紅大紫 係公司彈結他 仲有大絕:屙屎唔沖廁)
所以話話Jimmy 同 Mr White都係同類人 有呢種犯罪癮
但有人覺得Kim都係同類人 我覺得唔係 但Kim都有呢種傾向 至少佢同Jimmy夾計呃傻仔錢佢接受到 但Kim有底線 同毒販有來往 佢係接受唔到 今集佢都表達左呢個意願
但當睇完今集 原來命運一早係第一集已經安排好 當Jimmy第一集遇上Tuco 同 Nacho果時 已經命中注定佢同毒販集團扯上關係 想逃避都好難
如果當日Jimmy唔係上演一場三寸不爛之舌既好戲 令Nacho刮目相看 而係由得Tuco生劏果兩個滑板仔 可能到今日Jimmy唔會變Saul Goodman 同Kim開開心心過日子
但又派mike去殺搶$既人 😆
搶錢係車房仔啲人做25
開頭5分鐘有個肥佬打咗個電話
係咪得我一個覺得breaking bad開頭唔悶而且正到仆街
我都唔覺悶
冇咁好睇都係相對嘅啫

from imdb

烏蠅最低分
walter同mike分別都係曾經想放棄自己甚至想自殺
結果一個製毒販毒, 另一個決心做gus殺手
佢地兩個先feel alive

jimmy唔同佢地, 至少唔係同一個層次, 好複雜
未見過jimmy放棄自己放棄生命, 除非你話slipping就係jimmy生命
我係樓上覆左兩次有追蹤器冇人理我
feel alive 又唔一定要放棄過自己生命既

at least jimmy做大firm 唔甘於守規矩 做老人法律又搵唔到大錢 反而誤打誤撞先發現古惑仔生意先最岩自己
係守規矩嗰兩間大律師樓諗住拖慢單官司黎打去搵多d錢, 係jimmy主動收佢地皮要老人院即時派彩, 同時自行了結自己專攻老人嘅事業

又唔好講到jimmy嘅對面一定係正義, jimmy睇到佢地陰暗面

我記得有條youtube訪問片, jimmy個演員bob有講到就算喺bb入面, jimmy都唔係100% saulgoodman, 有時都會變返做jimmy
對比起walt同mike, 呢兩條友一踩落去一feel alive後就冇再返轉頭
其實好想知點解 個編劇係諗Breaking Bad 果時已經可以諗埋成個Saul goodman既過去
其實前期佢三個劇情還好,起碼顯示到white生活方面有幾悲哀,係去到中後期已經無佢地事 又老是常出現先煩膠
Hank老婆由頭煩到尾喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞