[Netflix] Better Call Saul Season 5 討論區

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
仲要現埋身比LALO知道.....
KIM平時咁霸氣對住LALO都淆到輸晒陣
Jimmy真係成日小聰明搞到件事仲衰,磨爛袋就緊㗎啦
雖然好好睇 但唔係好明細節
到底土匪係點搵到jimmy, cold open打電話果到得拎錢呢個消息又無交易地址 mike又係點搵到jimmy lalo得知比人搶左7m都咁淡定又係想點
屌 睇埋下一集咪知
另外兩兄弟一拎完錢就有人打電話咪會跟得到佢地搵到JIMMY
講返s4e8至s5e1

其實mike係咪真係當德國佬朋友?殺左佢好後悔?
let me die in peace. pieces
今集好似No Country for Old Men
https://youtu.be/LRQAcPT_50I
好似bb s5有個專門洗錢同分錢既人俾hank捉到,影響晒成個運毒集團,ww驚得滯就想殺埋mike
lalo坐緊監都可以安排燒鋪,gus又唔可以喺監獄殺佢(唔係salamanca會知係佢做),所以引lalo出嚟再做低佢

lalo應該係s6先搞掂

另外咁講會唔會係lalo起疑再放風製造劫案睇吓有冇其他人利用緊saul?
其實bb宇宙黎講一個大bug係唔係mike個孫
而家bcs s5個孫睇落都6-7歲,無記錯到bb s5講緊2010年,佢個孫個樣好似都係差唔多咁
定係佢個新抱嫁左第二個再幫佢手湊多個小朋友?
mike應該係用追蹤器, 因為佢地棄車前mike係saul架車個油蓋拎返個野
唔係為錢咁可以為咩
呢隻幾有feel, 睇breaking bad 果時ge感覺番哂黎
MR WHITE 係沙漠推果桶錢 , 槍戰
仲有最尾Jimmy 係路中心合埋眼等架車黎 , 直頭同bb 第一集 , mr white 著底輩等架車沖埋黎如出一徹

同埋jimmy唔肯著件錫紙披風
未必係憎既唔想再活係佢陰影下姐,最後揼左張閃閃紙應該解Saul won’t look back
呢個真係無解...點解編劇會容許咁ge bug 出現
Mike 一黎係為家人,二黎仲比佢個仔單野haunted 緊, 所以join cartel 去享受生與死邊緣
Feel到kim會因為見Lalo惹禍上身...希望係我估錯
She's in the game now
一定會出事
可能比吸塵機吸咗姐
今集完全係BrBa Style
用mike contrast返jim,一個為家人,一個自私
好難講mike係咪為家人而做, bb walter white夠話係為屋企而製毒販毒, 唔係人人buy呢一點

夠可以話見錢開眼嘅係mike
做警察就貪污, 為錢幫gus做殺手, 為錢幫walter white繼續販毒

jimmy搵咁多, 錢去咗邊都未知, 希望遲下會交代返
Mike 一黎係為家人,二黎仲比佢個仔單野haunted 緊, 所以join cartel 去享受生與死邊緣

老實講個個犯事都話為家人架啦

呢個我都認為係最合理嘅解釋, 自己被個仔死+新抱move on+德國工程師+佢搶hector運錢車個司機
條友第2次撩打交差d俾mk插勻, 跟本係自殺, 最後俾gus救咗就自願做佢隻狗
.....

最後飲尿+一腳踩落去, 就好似少林足球咁, 大師兄返黎啦
仲有阿Mike叫Jimmy琴被但係佢死都唔肯
其實係代表chuck嘅space blanket嚟
佢到而家都係好憎chuck
未必係憎既唔想再活係佢陰影下姐,最後揼左張閃閃紙應該解Saul won’t look back

憎就一定好撚憎, 死就一定唔想佢死

正式overcome chuck死, slipping jimmy歸位

始終睇唔明jimmy搵咁多錢為乜, 就算去到bb亦唔見佢係大富大貴好重物質, 間律師樓都好流下, 仲係拍緊低成本廣告
有理由相信kim係冇死, 而錢去咗kim到!
同mr white 一樣
做自己覺得feel alive 既工作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞