[Netflix] Better Call Saul Season 5 討論區

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
Kim係窮人出身,好努力先入到HHM做律師,供佢讀jd
巴打睇得好通
我覺得頭一段係真嘅 不過凍到腳趾藍曬應該係假 佢個吓疾咗一吓 表情變曬 似講緊大話
我覺得Kim同Jimmy都係鍾意9up嗰類人
不過Kim通常都係動之以情
救huell個plan同偷換圖則相對jimmy搏炒同chicanary 都算好harmless

今集阿伯終於講出Kim一直以來嘅偽善
打pro bono幫人只係令自己好過啲
企喺道德高地屌saul突顯自己嘅優越感
佢鬧阿伯個吓實際上已經投射緊自己睇唔過眼saul走法律罅
其實更表現出自己偽善嘅insecurity

實際上Kim好鍾意睇on9仔受騙
而saul就鍾意睇自己個plan點成功
兩個本質一樣
今集酒樽表現到其實Kim做得可以比Saul更risky更不顧後果

好期待下集
好想Kim bb有個好結局
唔好死就得啦
kim 同jimmy呢兩條story line 真係好正
Kim 骨子裡都被jimmy 同化左
kim既結局對jimmy幾乎肯定唔係一個教訓,因為Slippin' Jimmy 既行為起brba會繼續甚至無晒道德負擔

所以我估kim至少唔會因為老吹導致慘死
thanks,Breaking Bad同Better Call Saul啲寓意多到不得了
一邊睇要一邊解謎
我又覺得唔一定
原本Kim (Jimmy化前)係佢嘅moral compass 奮鬥動力
可能係Kim真係有咩事令到jimmy......snap
希望唔好
新呢集真係好精彩
點解breaking bad 電影版可以咁垃圾
其實個主題都仲係同breaking bad一樣
好多時候啲人做少少壞事/講大話時
都唔係自私而係為咗好事或者身邊關心嘅人
但最後一發不可收拾
YouTube推薦咗呢條clip俾我
睇嚟已經可以估到Nacho線嘅結尾
https://youtu.be/8gM6_FCeiBA
其實佢講得出呢個句咪即係代表Nacho喺Breaking Bad嘅時間未死
同 Todd 啱啱相反
Nacho似乎冇死,應該冇人知Nacho同Saul係背叛者
Saul最後全身而退,但唔知Lalo死咗
因為Gus喺Breaking Bad講過Hector係最後一個Salamanca

se emplea yo soy amigo de cartel
本質一樣, 只係KIM原本壓得住邪念
KIM屌柒CHUCK屈JIMMY嗰幕就見到KIM一上身都可以照屈返轉頭

雖然我唔覺CHUCK有幾"正氣"
同埋我諗BB同BCS都想講冇人可以逆轉本性, 只會被激發, 時間問題
Jimmy 落車個位,禁泊線成把菜刀咁
棄左劇了
屌你老母jid 牙高
其實睇左咁多集真係好似從冇講過kim屋企人
Kim BB 千其唔好死
拍烏蠅果集
叮叮佬好好演技
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞