[Netflix] Better Call Saul Season 5 討論區

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
kim之後應該ggbtw今集第8集之後係季中要等半年先出第9集?
Kaylee一早變咗meme
Better Call Saul由第一季到而家換咗3個演員

咁多季都冇留意 細路大得快
https://www.facebook.com/1642241389355834/posts/2694789867434309/?d=n

【劇毒報告- Better Call Saul S5E8】

《絕命律師》第五季真係精彩到不得了,之前小編介紹咗頭三集精彩布局,同埋雪糕/啤酒樽對於Kim同Jimmie之間嘅寓意!

而其實今季《BCS》,每一集幾乎好睇到可以分別開一個Post去講,好似第四集就其實係用Cleaning去講掃除心中障礙,第五集為Mike突破自己心中枷鎖,第六集係將Kim帶入地獄嘅一集,第七集睇Jimmie喺法院崩潰大鬧Howard,完全係超班演出!今次就講下嚟到倒數第三集(S5E8)有幾咁勁嘞!今集仲要係Vince Gilligan親自執導!

未睇劇嘅,唔該快啲睇!(下面含劇透)
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
如果你記得《Breaking Bad》,Walter 同Pinkman喺第二季第九集入面,為咗一次過整好成Lot毒,做咗一集《4 Days Out》,兩條友喺沙漠入面製毒搞到天昏地暗,但係結果出咗事,架車無電,無辦法撻車之餘,而搵人救命又搵著個唔識路嘅,完完全全等死狀況!係呢一集,Pinkman終於知道Walter生Cancer,好快就會死,亦都明白到佢點解會忽然間要製毒,其實係為咗屋企人未來生活有保障!

而今集《Better Call Soul》叫做《Bagman》,正正係向《4 Days Out》做一個比對!所以你會見到,Jimmie同Mike兩條友,Jimmie就好似Pinkman咁,對於成為毒販手下仍然係十五十六,而Mike就為咗屋企人未來生活,早已選擇豁出去做Gus嘅Hitman。

另一個有趣嘅比對,就係Jimmie一路諗啲屎橋去處理嗰兩袋共七百萬美金嘅錢,而Mike就一直都知Jimmie啲方法唔掂。但去到最後,Jimmie決心豁出去時,令Mike搵到方法去對付面前嘅危機,就同當日Pinkman一語點醒Walter自己製電池撻車一樣!

今集最精彩嘅地方,就係Jimmie一早選擇同Kim坦白自己做梗乜,而當年Walter就選擇瞞住老婆,兩個人各有唔同選擇,結果可能都會好唔同,Jimmie嘅坦白,結果將Kim帶到入去販毒集團入面,埋下咗之後喺《Breaking Bad》再見唔到Kim嘅伏線!

《Bagman》全集幾乎喺沙漠拍攝完成,好多場面都係無乜對白,只係用動作去展現兩個人嘅核心轉變,據知呢集拍攝辛苦到嘔電,Jimmie兩袋嘢係真係咁重,平時拍一集用九日,但拍呢集用咗一倍時間,十八日喺沙漠拍攝,真係迫到兩位演員就快癲,亦令今集超乎意料咁精彩。
你有冇留意到mike開槍之後個表情
今集 jimmy話 kim以前幫過一個食大麻靚仔
係咪Jesse 黎?
睇wiki話佢99年出世
水樽係Jimmy 架車到拎出黎
覺得係單純想影墨西哥兄弟對鞋
可能係象徵twins表面光鮮內裡仍然擺脫唔到salamanca粗心大意嘅特質
幫之後比二五仔通水同搶saul啲嘢埋下伏線

利申:9up
有啲人真係中中文閱讀理解毒好深 見到藍色窗簾就話主角憂鬱一鳩樣
brba 出場時已經著果對鋼頭鞋嘛
純粹俾FANS 睇姐
睇得多呢套野終於明點解中學阿sir 講文本另一層意義都可以講成堂上哂癮咁

brba入面提過saul以前幫過skinnypete
你有冇留意到jimmy飲尿之前個表情
對骷髏頭鞋呀孖仔招牌嚟
佢地唔係諗住用斧頭嘅話Hank 一早死撚左

講得幾好
第8集真係好正
mike有收返個油蓋
好貴嫁粒野
點解要收返?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞