[Netflix] Better Call Saul Season 5 討論區

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
有無人睇住saul 係mesa verde 個場show 覺得好唔開心好難受
如果佢真係為acker 個叔 而去搞鳩間無血性嘅bank 做依d 野唔怪佢
但佢自己諗住咁可以3贏
搞到kim 都o 撚晒咀
佢好似好叻諗到依d 鬼野去將人軍
好似係好偉大 為kim 諗埋
但實際上,真係點再信依個人講嘅野
Kim一早肯良心發現收手就唔會咁
Kim最後收手唔係因為道德問題 而係怕佢老細發現 今次點計都唔係Jimmy自把自為一意孤行

Kim搞鳩間銀行係因為間銀行唔聽Kim自己支笛 佢今次嬲係覺得Jimmy冇聽自己命令
相比起Jimmy能屈能伸 注定唔夾
我冇印象Jimmy有離棄過傷害過Kim 反而係Kim有幾幕個眼神表情已經好明顯 例如Jimmy改名嗰場

Kim扮咩好人。。。無謂美化佢

Kim跟本駁唔到Jimmy嘅解釋
我都覺得係,jimmy 改文件幫kim r返Mesa verde 個下都已經係警號,kim 都唔係第一日知jimmy會自把自為。jimmy 係真心覺得咁做係幫緊kim,根本唔係用保護嚟掩飾。兩邊點諗都冇錯,係觀點同角度問題,價值觀咁唔同係應該分手。
We we we we marry希望Kim有 good ending
Saul而家走投無路, 唔知會唔會搵返Kim(假設佢冇死)
分析得好好
我睇完就算都冇諗到咁深入
你係咪女權上腦...

穿煲JIMMY唔洗負責? 邊個搵人去kelvin屋企影相??換圖則??
要去到殺人放火先叫重罪的話, 咁kim的確好純潔
又未需要好唔開心好難受卦。。。。。
睇唔明jimmy拍片點樣可以一穿三同埋令Mesa verde跪低
條片一出街,大把盲毛認自己係受害者,想要賠償掠水,就算件事唔係真,打官司都起碼一年半載。
女攝影師幅相比 kevin 老豆買左,用黎做銀行logo,買左幅相但唔係使用權。jimmy 仲大佢要申請禁制令,遮住晒d logo。
以上兩件事會令到 銀行 錢+聲譽受損。做銀行最緊要個兩樣野,而家比jimmy 揸住個春袋,有得討價還價。
阿伯唔洗搬+賠償+道歉 = win
女攝影師賠償+道歉 = win
Rick 消除晒對kim 疑慮 = win
Jimmy 口講為人,為kim,其實全部都為自己,要證明自己叻過人,自己既聰明可以掌控全局,諗下本身E件事就同Jimmy 無關,本身目的只係想幫女友,輸赢都無影響,係為kim好就應該聽佢講la.

同佢幫罪犯打官司一樣,佢成日口卦着要幫弱細社群,大家唔會覺得係真心呀!
今集真係好好睇 jimmy d拍video橋真係好正

btw 睇ptt 有人分析可能已經準備接合br ba
但感覺又好似無咁快:
https://www.ptt.cc/bbs/EAseries/M.1585147503.A.91D.html

- Hank破獲Gus故意放走的70萬美元,在BB第一集Hank的影片也提到破獲70萬美的毒資
- 網友猜測可能會叫Jimmy幫他辯護,然後被用計搞掉 (或是做掉?) 順勢接上Jimmy第一次被老白小粉綁架後抖出Nacho的這個梗,然後Gus在毒師裡毒殺cartel集團後去找叮叮叔時,有跟他提到 "整個Salamanca就剩你了" 所以我猜Lalo領便當的機率也很大
睇BCS既趣味部分來自找BrBa既彩蛋,玩估估下係正常不過,鐘意玩咪一齊玩下囉
記得上季Lalo最尾果兩集出場 俾人感覺到Salamanca終於出一個食腦既角色
結果睇完今集 果然Salamanca出過場既角色全部都無乜腦 粗枝大葉
上季係我睇漏左定咩 我以為Lalo跟Mile去到間兌換店 想向個職員套料 結果個職員唔講 Lalo爬天花板通風口入去只係打個職員一身 原來最後放火燒佔燒死埋個職員
咁大動作係美國做 只能夠話Lalo好勇敢同好蠢
鬥精細 鬥智力 鬥耐性 始終Gus最掂 最好睇
Jimmy做咁大壇嘢都係為左幫Kim
但做完之後個朵真係臭哂
值咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞