[Netflix] Better Call Saul Season 5 討論區

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
Lalo拎得出7m cash保釋到時唔係重可疑咩
個Peter係邊個嚟?又唔記得......
bb s5e2 cold open 佢喺madrigal試新雞試到冇癮然後自殺嗰條友
不過之前冇出現過
點解佢會自殺?
gus死咗 然後ww用磁石破壞notebook嗰吓揭露咗佢哋嘅關係
所以佢要比黑警查
你會唔會太誇張

當初chuck搞到jimmy停牌, jimmy蝕保費, jimmy爆返chuck料俾保險公司聽, 保險公司大幅加chuck保費
呢到最多都係錢銀瓜葛
同埋今集臨尾jimmy屌柒howard話自己sorry, 睇到jimmy好愛chuck, 邊會想佢死

howard由頭到尾都冇為chuck死做過d乜去彌補, 最多好似搞左間圖書館但係當時hmm就收皮howard搞圖書館旨在r生意, howard係冇資格以"勝利者"姿態出現喺jimmy面前
估唔到見返lydia, 老咗好多
howard都有內疚頹左一排啦 佢比Jimmy份工都係好心地姐
佢內疚關人咩事, 佢有冇對受害者(家屬)做過d乜
佢連個真相都唔敢講俾chuck ex聽, 淨係講俾jimmy知, 當時已經俾kim指住佢黎屌話佢想推個波落jimmy到
佢內疚係因為佢自己做過嘅野, 佢應得
有無人cap kim對波
(9估)
如果有污糟野係個網到 佢同nacho一開波就一齊炸死
我又唔係咁諗,我覺得兩邊都無咩話錯哂,反而Jimmy係社會上難接受

首先提返其實Howard對Chuck係做左好多野,立遺囑、個個有sense既墳都係Howard整
其實佢一向都係萬人(精英)之上,想要自欺欺人keep自己mentally clean, less guilty,唔敢同人認低威
所以Chuck死左除左學Kim話係射個波俾佢,同時我認為又係Howard對Jimmy有一種肯定先會咁做
首先當然佢係細佬,二來佢俾左Jimmy "Charlie Hustle"既褒義既名,三來當初兄弟決裂知道Jimmy日日幫Chuck做咁多野係好impress,四來佢係一直有表達想同Jimmy共事,五來Chuck死後佢一直有想搵Jimmy catchup
所以J係Howard心中其實相當有地位,因而想從Jimmy身上得到原諒令自己好過D。可以話射個波俾Jimmy亦可以話局勢令佢只有一個出口
之後擺脫左陰霾Fuck you Jimmy後,Howard好想彌補呢個屌醒佢既人,所以佢offer"佢覺得對Jimmy最好既野佢",就係HHM既位
站返係Howard立場睇呢個係佢能offer同佢最自豪既野,真係無得再做好D,當然佢亦同時係想贖罪
之但係佢亦唔可以用一個好低既姿態求佢咁,因為佢有相應既社會地位
所以或者係Jimmy眼中係一個勝利者姿態

但Jimmy大Firm毫無意義甚至敵視
佢長年飽受白眼,Sandpiper案起初明白大firm既強勢亦好憎佢地,佢唔依附但又自卑
係律師復牌失敗個時,自卑感完全出哂黎覺得once failed呢班so call精英既契弟就唔會睇得起自己
由對立、接受HHM、接受S&W partner、到最後催生一個完全對立心態
佢離開S&W?最後掉個汽水罐個下含意明顯
另一例子Sandpiper佢見HHM攤長黎玩,起初都係為老人家利人(唔確定),知道HHM取態想cap多D水後慢慢轉去利己同大firm鬥氣
一切都係敵意
同埋 Jimmy係咪真係上面另一位巴打講對Chuck離去好sad我又唔覺得
Chuck死左讀封信個到
用忍唔住情緒爆發喊既Kim黎做個對照,Jimmy係無乜真sad既感情
相反,佢其實同Howard一樣只係要個Scapegoat要個逃生口,所以Howard告解然後食返哂後,佢覺得推哂俾人就吹住口哨去沖野飲,呢刻開始佢完全成為左"狼"
當時佢已知自己有份架喎,所以"終究係大佬所以佢傷心"呢件事唔成立,或者Chuck生前最後講個番說話令Jimmy唔再有留戀
所以今集對Howard既爆發,其實係借勢賴地硬繼續自欺欺人,一貫地自卑又放唔下自尊咁成魔

TL;DR
所以Howard你話佢做得好差咩,其實都算成熟同有良知,當初叫Chuck退出亦係make sense既決定
Jimmy係自欺欺人,但佢天性難以被社會接納,之餘,自己既努力又俾唯一既親人自己大佬不停打壓,大家同佢一齊經歷四季既劇情又慢慢接受左呢個人物
我都覺
GUS有強迫症啦
佢住酒店放張卡係檯都要對齊
講真呢套戲D老細好人到有D假
Howard唔洗kim還學費(但明明搶左佢個大客
Davis and main個老細都好就jimmy
重有Kim個老細
同佢炒大鑊都顧佢面子
係 Gus死咗俾警察查然後走入廁所自殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞