[Netflix] Better Call Saul Season 5 討論區

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
howard曾經喺外人面前羞辱kim讀書唔俾錢

jimmy做partner嗰間firm, 個肥婆助理連字體大小同款式都要jimmy跟返公司慣用, 唔見得好就jimmy
jimmy同間firm"反面"係因為個廣告, 行事風格唔夾, 令jimmy知道要走, 之後玩野都係因為想拎埋花紅走
Howard果到醒唔起
但至少佢都冇真係要番筆錢?
但下面就唔太同意
Jimmy一去到間公司就要張幾千美金既枱
我認同howard一路都好欣賞jimmy, 分分鍾係成套劇入面最明白兼認同jimmy行事風格嘅人

howard blue唔blue blood就見仁見智, 而且唔係人人見blue blood就要敬三分
chuck死後howard喺公司breakdown話fuck you jimmy嗰幕, howard冇喺外人面前收埋自己

先唔講最終害死chuck要入邊個數, 但howard有無可推卸嘅責任
你講得好啱, howard係想從其他人身上得到救贖令自己好過, 走返出黎
問題係呢樣野本身=利己嘅行為
howard有冇為同chuck相關嘅人作出付出任何代價去求人原諒, 呢樣先係重點, 特別係jimmy同chuck之間嘅關係+血緣, 係howard冇辦法同jimmy相比嘅地方

好比殺人坐監, 坐幾廿年後假釋出返黎, 代唔代表個殺人犯同受害者家屬已經扯平無數, 甚至喺受害者面前高姿態行黎行去(我純粹舉例, 唔係類比)

howard除咗offer jimmy入hmm, 仲有好多野可以做, 我唔認為個hmm offer係howard唯一兼已經最高嘅offer, 簡簡單單跪求認錯可能對jimmy黎講更加順氣, 咩howard貴族唔求得人就得啖笑

btw我英文唔好, howard有冇同jimmy講過入叫jimmy入hmm做係做咩位?? 如果唔係坐返chuck個位, jimmy冇可能受

關於jimmy點睇大企業
由最初jimmy考到牌做律師, jimmy想入hmm大企業...
去到jimmy幫老人家告老人院, jimmy亦係想入hmm做partner
直到最終jimmy入咗令一間都相當大規模嘅律師行繼續幫老人家索償, 唔見得jimmu好憎大企業, 只係jimmy明顯覺得自己唔fit, 唔係jimmy冇料, 而係風格上唔夾, 拍廣告單野純粹係班老野覺得自己被忽視係到發爛渣, 成效上jimmy贏哂

另外我覺得jimmy跟本唔介意其他人目光, 佢只係介意幾個人點睇佢, 特別係chuck同kim, 其他人jimmy wfc
jimmy最終結局就係埋左販毒集團堆, 咪又係一間大型跨國企業

始終chuck係jimmy呀哥, 而jimmy當年為chuck送水送飯, chuck某程度變咗做屬於jimmy嘅野
同講笑一樣, 你可以同你兄弟講笑串佢而對方唔會覺得被冒犯, 但唔代表同一個笑話同一句說話可以由外人講出黎而令對方不被冒犯
例如黑人圍內笑對方黑鬼

由chuck死嗰刻去到今集之前為止我都覺得jimmy(做到)好似唔care咁, 但今集屌撚柒howard我feel到jimmy對chuck嘅感情, 純粹個人感覺
嗰下好明顯係howard有心喺外人面前奚落kim
kim當下就跑出去搵howard即刻寫票俾佢, howard收唔收已經唔係重點

係間律師行offer俾jimmy換野, jimmy先話要張靚枱, 其餘d野jimmy都冇乜要求, 睇唔到jimmy本來對物質要求好高, 佢原本架錢七
kevin好正, 成日想偷雞, 但係最終被踢爆被否決都會認錯
當初想改圖則又係多口問一句, 之後kim ban咗佢佢又冇嬲
今集一開波又想屈落kim到, 俾kim反將之後又叫kim星期四返工

kevin份人好撚過制
kevin成日令到kim trigger, 佢兩個對手戲好好睇
今集串kim better than this(jimmy)即係俾kim指住黎屌
係HHM.........
太好睇,最新一季既畫面相當有美感
bb都叫慢?頭幾集就有少少
去到溶屍果到已經不得了
頭2集有小小悶 但第3集開始已經漏少少精
今集一開頭見佢地結婚
好想鄧佢地開心 但係個心情唔知點解好不安
佢真係好邪惡
將個大話講到呃埋自己
係法庭坐係位望住受害者家人望到呆左再zoom out番已經係企左係度個shot都好正
唔明點解特登要整估Howard
係因為邀請佢做partner所以咁嬲
呢排重睇緊breaking bad 已經唔記得咗大半劇情但每集都過得好慢睇到有啲悶
但睇saul反而好似好快就完未夠喉咁
見佢得六季但係啲節奏又咁快
有少少擔心第六季講唔講得晒Better Call Saul到Breaking Bad中間嘅劇情
不過 in Vince Gilligan we trust
Jimmy 同Howard都係個仆街大佬既受害者
X2 唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞