香港航空有咩咁好坐?

713 回覆
19 Like 31 Dislike
好坐在成格機都係同胞支那人講普通話

因航一樣

因航多支那人過廚叉
呢個年代坐飛機最緊要平

師兄啱啦

睇錯,自

香港航空transit就自己香港crew,大修返大陸做

因航就搵haeco同廈門太古做

咁你信海航定太古

haeco都信得過
廈門就差得多

講堅真係冇話信唔過海航
海航都係Skytrax 5星

軍佬背景跌架飛機落黎咁冇撚面
滑行道起飛+衝上大佛都冇出事
軍人底機師唔係講笑

CX蝕多兩年你擔心廈門太古好過啦

Skytrax只係measure服務質素,同飛安無關
5星亦不代表財務穩健
以前印度有間Kingfisher都攞過5星,不過好快執咗
因航賣晒haeco股份吧?上面有巴打講佢都有整HX啲機

真係無關咩
之前馬航都係5星,但MH370同MH17之後即刻話under review

香港思維愈來愈大陸啦
一有質疑就抹黑國際排名/標準

老實講我又覺得國泰有乜特別好,好到要畀幾倍錢

1. 講安全,國泰依家都成日壞機,今日先至啱啱整單漏油,好彩附近冇摩擦產生嘅火種,否則成架機爆炸都似

2. 講超賣,國泰都成日超賣,間中就會聽到有人上唔到機。用里數換就更加冇保障,長期waiting之餘就算出到票都唔guarantee畀到位你,一樣可以臨上機先話你知個位畀左人地

3. 講服務,香港航空空姐嘅服務好過國泰好多啦,最起碼唔會你講廣東話就睇低你,講英文就發光咁先啦

4. 講餐點,依家大部份短程航班國泰全部都係俾個麵包或者三文治,半個餐都冇。港行起碼都有個正餐

5. 講客服,你有投訴國泰起碼一個月先回覆你,仲要高姿態到只講英文嘅,要中文係要特別申請嘅,而且講英文個d客戶關係部係印度,做野求其到嘔,完全不負責任嘅態度

6. 講座位,國泰先啱啱話要每一行再+1個位,333變343,個位越嚟越唔好坐,同廉航鬥窄

既然國泰樣樣野都要向廉航睇齊,咁我點解要比咁貴坐你國泰呢?

1. 安全=唔會壞
2. HX/其他公司冇超賣
3. 親身經驗,我覺得冇明顯分別
4. 我寧願要好食嘅三文治多過難食嘅熱餐(唔係話HX餐唔好食,不過不失啦)。之前有巴打講過應該係非食飯時間/red eye flight先會畀refreshments。坐過CX去日本係食熱餐
5. 冇親身經歷,不能評論
6. 係777先至加到3-4-3,其他機種不變。呢個係業界大方向,冇乘客鍾意,但只能無奈接受。777主力長途線,廉航係飛唔到

搭長途機避77W係常識啦

1. 講安全,國泰依家都成日壞機,今日先至啱啱整單漏油,好彩附近冇摩擦產生嘅火種,否則成架機爆炸都似

2. 講超賣,國泰都成日超賣,間中就會聽到有人上唔到機。用里數換就更加冇保障,長期waiting之餘就算出到票都唔guarantee畀到位你,一樣可以臨上機先話你知個位畀左人地

3. 講服務,香港航空空姐嘅服務好過國泰好多啦,最起碼唔會你講廣東話就睇低你,講英文就發光咁先啦

4. 講餐點,依家大部份短程航班國泰全部都係俾個麵包或者三文治,半個餐都冇。港行起碼都有個正餐

5. 講客服,你有投訴國泰起碼一個月先回覆你,仲要高姿態到只講英文嘅,要中文係要特別申請嘅,而且講英文個d客戶關係部係印度,做野求其到嘔,完全不負責任嘅態度

6. 講座位,國泰先啱啱話要每一行再+1個位,333變343,個位越嚟越唔好坐,同廉航鬥窄

港航壞機無人報姐 係而家d報紙一見到國泰港龍有咩事就無限放大
3月28港航朝早taxi緊果陣漏油阻住taxiway,引擎開哂又唔見成機爆炸?

講服務,港航我坐過幾次,感覺就係未train好就推左佢地出黎,boarding 派餐果陣手忙腳亂,係條走廊到跑黎跑去 喂boarding 派餐成日做既野都咁騰雞,我要evacuate果陣點靠佢地? 係靚係後生呀,不過有咩事起上黎幫唔幫自己保命呢

短程航班國泰派個垃圾雞卷係講緊超短線既先會派,起碼我坐過佢去大阪 新加坡 泰國 都唔係派垃圾雞卷(凌晨機例外)

1. 安全=唔會壞
2. HX/其他公司冇超賣
3. 親身經驗,我覺得冇明顯分別
4. 我寧願要好食嘅三文治多過難食嘅熱餐(唔係話HX餐唔好食,不過不失啦)。之前有巴打講過應該係非食飯時間/red eye flight先會畀refreshments。坐過CX去日本係食熱餐
5. 冇親身經歷,不能評論
6. 係777先至加到3-4-3,其他機種不變。呢個係業界大方向,冇乘客鍾意,但只能無奈接受。777主力長途線,廉航係飛唔到

搭長途機避77W係常識啦

原則上正確
但有得揀先得架
飛北美東岸差唔多間間都777呀
777X內籠會闊過而家777,希望到時有改善
坐過一次長榮3-4-3 77W由台北返香港,真係好撚逼,想像唔到飛十幾鐘會點 ,因航長途線轉埋3-4-3,收premium價錢仲要改到難民倉咁,不了
唔係專登針對因航,基本上時間啱價錢啱我都會搭。但係你收咁嘅價錢提供啲連廚叉都不如嘅服務,點解我要搭你?正如我係老闆,一個年輕新丁交嘅貨仲好過一個中年熟手師父,點解我仲要咁貴請個師父?因航比廚叉咁追擊,再唔改善下,廚叉好快同佢平起平坐,我都唔想曾經係香港嘅驕傲就咁末落
搭過幾程廚叉日本線,Crew唔算好熟手,好似上面巴打咁講部分crew會手忙腳亂,但係好多都好有熱誠,值得讚下 ,好想廚叉開返倫敦線,到時可以有平價直航去英國
坐過一次長榮3-4-3 77W由台北返香港,真係好撚逼,想像唔到飛十幾鐘會點 ,因航長途線轉埋3-4-3,收premium價錢仲要改到難民倉咁,不了
唔係專登針對因航,基本上時間啱價錢啱我都會搭。但係你收咁嘅價錢提供啲連廚叉都不如嘅服務,點解我要搭你?正如我係老闆,一個年輕新丁交嘅貨仲好過一個中年熟手師父,點解我仲要咁貴請個師父?因航比廚叉咁追擊,再唔改善下,廚叉好快同佢平起平坐,我都唔想曾經係香港嘅驕傲就咁末落
搭過幾程廚叉日本線,Crew唔算好熟手,好似上面巴打咁講部分crew會手忙腳亂,但係好多都好有熱誠,值得讚下 ,好想廚叉開返倫敦線,到時可以有平價直航去英國

原來長榮新已到
你台北飛香港已經捱唔到,我坐呢隻機飛北美點算好?
成日睇機票價錢,唔覺因航賣得貴過人啫
應該話係港航票價長期低於國泰其他航空公司

港航壞機無人報姐 係而家d報紙一見到國泰港龍有咩事就無限放大
3月28港航朝早taxi緊果陣漏油阻住taxiway,引擎開哂又唔見成機爆炸?

講服務,港航我坐過幾次,感覺就係未train好就推左佢地出黎,boarding 派餐果陣手忙腳亂,係條走廊到跑黎跑去 喂boarding 派餐成日做既野都咁騰雞,我要evacuate果陣點靠佢地? 係靚係後生呀,不過有咩事起上黎幫唔幫自己保命呢

短程航班國泰派個垃圾雞卷係講緊超短線既先會派,起碼我坐過佢去大阪 新加坡 泰國 都唔係派垃圾雞卷(凌晨機例外)

講完一大輪
者係hx同cx都差唔多嫁啦
講起空姐服務我又覺得hx好好多
起碼比我感覺舒服好多
落機個個空姐都同客講拜拜 好有禮貌
唔似cx上次落機見到d空姐坐左係business自己襟電話
仲要比個hehe西面

btw
睇得出你係cx crew
其實如果冇咩personal attachment, 冇理由唔坐HX

利申:岩岩落機(HX)

768?

睇黎巴打係廚叉人

又要迎接full load 日本機了
香港去曼谷坐港航好唔好?
會唔會成日delay

利申:聽機場做清潔嘅人講

唔多會
啱啱1月坐完HX來回東京

架機冇乜野, 編左我坐最後 (seat no. 6x
椅背可以較後D, 唔太拋幾好訓
揀佢坐佢都係CP值高o者

反而我覺得D空少空姐有問題
好似未training夠就上機on duty咁
明明飛機餐都係得2款
但係佢咁講: 今日有啊....飯,同埋嗯.....粉
我: 下?

起飛後半個鍾聽到後面Pantry個空少係到溝女
最後個空姐話: 唔想知, 唔想聽, 你好煩 收左佢皮

降落要較直椅背, 我訓緊教聽唔到咪拍醒我囉
點知佢自己落手較直, 差d額頭撞前面

利申 UO HX CX NH 都有坐

有時要hard sell某一款餐 唯有改個靚名 改到飯定面都撈鳩亂

原來長榮新已到

可能我大份加埋隔離坐住個大隻佬所以覺得逼啦
之前坐過hx東京來回,最多香港人,其次日本人,估唔到極少支,冇人嘈住晒

因航有啲都係返廈門維修架,香港邊整到咁多

睇錯,自

香港航空transit就自己香港crew,大修返大陸做

因航就搵haeco同廈門太古做

咁你信海航定太古

haeco都信得過
廈門就差得多

講堅真係冇話信唔過海航
海航都係Skytrax 5星

軍佬背景跌架飛機落黎咁冇撚面
滑行道起飛+衝上大佛都冇出事
軍人底機師唔係講笑

CX蝕多兩年你擔心廈門太古好過啦

港機同國泰係兩間公司

國泰減budget用唔起港機咪要用廈門囉
就係唔係同一間公司先大問題

你都on9

廈門咪又係港機
之前坐過hx東京來回,最多香港人,其次日本人,估唔到極少支,冇人嘈住晒

之前坐HX曼谷來回,成機支
會唔會係近排強國經濟乏力少咗人出國旅行?或者多咗直航機?
我自己搭短途多

台北 日本

日本 當然 比到2k5 3k 我會先揀jal ana, 但廚叉可以平成k , 4粒鐘 我覺得 都ok

台北, 長榮 國泰 華航 港龍 全部差唔多價錢 1k樓下,港航平極都係平2舊 街外人 是鬼但 邊個時間岩就買邊間咪算

講完一大輪
者係hx同cx都差唔多嫁啦
講起空姐服務我又覺得hx好好多
起碼比我感覺舒服好多
落機個個空姐都同客講拜拜 好有禮貌
唔似cx上次落機見到d空姐坐左係business自己襟電話
仲要比個hehe西面

btw
睇得出你係cx crew

前年去東京係派花生同好似包餅
肯定唔係雞卷
其實Chris Allan應該會比人講一萬年

原來長榮新已到

未必,利申搭過支那航空77W,3-3-3而且平
屌 CASL啲人咪又係haeco同廈門r番去 有名你叫少林寺
根本呢行就好細 黎黎去去都係果班人
你話casl唔掂咩 啲手勢根本係haeco果邊傳過去
casl應該有7-8成員工係haeco背景
Hx d空姐英文唔太好
我姓陳佢問係咪姓張
chan 同cheung都分唔到

不過幾靚所以原諒佢
其實Chris Allan應該會比人講一萬年

但老老實實佢有d老cap做ride check
唔同國藉既checker都肥左某d capt
last 一次搵返自己友做checker即pass
哩間野冇事咪你好彩囉 我自己就唔會搭

至於整飛機,你可以問下佢d前工程部員工
間野得啖笑

d支那人貼到隻機滿天神佛,貼到cockpit都有
大把鬼佬狂屌,冇人知咋嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞