香港航空有咩咁好坐?

713 回覆
19 Like 31 Dislike
貶CX吹奏HX既人多數都人云亦云
CX飛機保養(機上清潔、維修)做得好過HX
搭飛機去旅行求咩?梗係安全第一啦
咁Care個飛機餐睇黎你真係好肚餓

飛機安全過哂其他交通工具

咁你快啲搭馬航、俄航同Air France

呢三間香港大把機飛緊
要擔心不如擔心好似話開返飛曼谷嘅OX好過
真係唔知幾時跌落嚟

Air France 就擔心啲
話晒係破處殺手

唔好坐法航 A350 同 A380
其餘安全

AF重有787
以價錢黎講 有哩d服務 位又ok舒服 仲想點
其實UO d位在廉航界算係有良心,
你睇下Peach,真係企起身都唔係好得

MM真係辛苦過坐九巴
HX係港航
因航係國太?
睇唔明short term

Long term睇得明?
貶CX吹奏HX既人多數都人云亦云
CX飛機保養(機上清潔、維修)做得好過HX
搭飛機去旅行求咩?梗係安全第一啦
咁Care個飛機餐睇黎你真係好肚餓

呢三間香港大把機飛緊
真係唔知幾時跌落嚟

話晒係破處殺手

其餘安全

AF重有787

放心
Air France剩係會同巴士開齋, 波音的很安全
我反而想知點解AA會比OX再飛
佢條數找左喇咩

有咩...早幾日隻747 仲坐咗喺haeco 門口
我反而想知點解AA會比OX再飛
佢條數找左喇咩

有咩...早幾日隻747 仲坐咗喺haeco 門口

用陳年767

上次飛泰國既前菜,主菜無影
我欣賞佢無論個客搭商務同經濟
對啲客嘅態度都差唔多一致
但啲hardware係柒嘅 個ife好少野揀
報紙直程係冇得揀 唔係星島就係大公
同埋啲crew對啲酒水認識唔夠cx啲crew
叫紅酒叫Sauvignon Cabernet唔明
叫mixer叫scotch and dry都唔明
感覺好唔pro
不過係平嘅台北商務先1700蚊
12年搭cx y都要1950
利申:金鵬金卡
(雖然係金卡 但有時候都會用hx員工飛 變相搭hx佢地都唔知我status)

乜撚野叫Sauvignon Cabernet? 你係咪有讀寫障礙?

利申 WSET Lv3

對唔住 係柒嘅 前後調番轉
唔洗咁mean話我讀寫障礙嘅
個腦係咁諗Sauvignon blanc

員工飛係自己係員工定companion 呀

屋企人姐
正名叫番id飛囉

老老實實....如果你早買, 香港航空嘅商務, 好多時只係貴經濟唔係好多....有時買張econ 去日本3千幾,買business 都係5千鬆啲....

老老實實....如果你早買, 香港航空嘅商務, 好多時只係貴經濟唔係好多....有時買張econ 去日本3千幾,買business 都係5千鬆啲....

就係撞正幾次都係貴經濟兩舊水
老實講我又覺得國泰有乜特別好,好到要畀幾倍錢

1. 講安全,國泰依家都成日壞機,今日先至啱啱整單漏油,好彩附近冇摩擦產生嘅火種,否則成架機爆炸都似

2. 講超賣,國泰都成日超賣,間中就會聽到有人上唔到機。用里數換就更加冇保障,長期waiting之餘就算出到票都唔guarantee畀到位你,一樣可以臨上機先話你知個位畀左人地

3. 講服務,香港航空空姐嘅服務好過國泰好多啦,最起碼唔會你講廣東話就睇低你,講英文就發光咁先啦

4. 講餐點,依家大部份短程航班國泰全部都係俾個麵包或者三文治,半個餐都冇。港行起碼都有個正餐

5. 講客服,你有投訴國泰起碼一個月先回覆你,仲要高姿態到只講英文嘅,要中文係要特別申請嘅,而且講英文個d客戶關係部係印度,做野求其到嘔,完全不負責任嘅態度

6. 講座位,國泰先啱啱話要每一行再+1個位,333變343,個位越嚟越唔好坐,同廉航鬥窄

既然國泰樣樣野都要向廉航睇齊,咁我點解要比咁貴坐你國泰呢?

1. 安全=唔會壞
2. HX/其他公司冇超賣
3. 親身經驗,我覺得冇明顯分別
4. 我寧願要好食嘅三文治多過難食嘅熱餐(唔係話HX餐唔好食,不過不失啦)。之前有巴打講過應該係非食飯時間/red eye flight先會畀refreshments。坐過CX去日本係食熱餐
5. 冇親身經歷,不能評論
6. 係777先至加到3-4-3,其他機種不變。呢個係業界大方向,冇乘客鍾意,但只能無奈接受。777主力長途線,廉航係飛唔到

我個比較對象唔係HX,可以同長榮新航日航Qatar比嗎?

我覺得CX搞到要同HX比較,唔係淪落係咩?你幾時見人拎SQ同HX比較?

同意 CX 作為一間70年老店
見證香港飛黃騰達 代表香港人既一間公司
去到家下比人日屌夜屌 真係已經淪落
真心講 當年如果佢唔係買起港龍
港龍應該已經過撚晒佢
去到今時今日連HX 都可以埋黎同佢比較
你就睇得出 呢間野幾不思進取
響另一個post 都有巴打講過一句我幾同意
" HX 而家雖然唔叫好,但有心睇佢會做好
相反 CX 睇唔到會有變好既感覺 "

唔好咁天真啦
老牌航空公司,有邊間唔係風光過?
以前一航線一公司係可以做到有賺無蝕
而家競爭大咗好多 機票越賣越平
傳統航空公司唔縮皮,cut咁啲可有有無嘅服務,仲點賺錢?

都係,炒油輸左就cut 服務
今年仲要cut 20億

我建議創新d, 加多d PEY
EY 廉航化,寄行李飛機餐另外收費
777 改3-4-3 之餘,座距改28吋
A330 改3-3-3

反正搭飛機時間同安全最緊要,
因航咁樣改可以等全世界體驗香港精神

如果因航嘅對手係咁改,佢實跟
問題係業內邊個做第一個勇者
當年第一個喺777推3-4-3嘅航空公司,真係寫個服字畀佢
寄艙行李、機上餐飲要另外收費好多航空公司喺國內線已經做緊。香港全部係國際線,因航未夠膽收錢住啫
老實講我又覺得國泰有乜特別好,好到要畀幾倍錢

1. 講安全,國泰依家都成日壞機,今日先至啱啱整單漏油,好彩附近冇摩擦產生嘅火種,否則成架機爆炸都似

2. 講超賣,國泰都成日超賣,間中就會聽到有人上唔到機。用里數換就更加冇保障,長期waiting之餘就算出到票都唔guarantee畀到位你,一樣可以臨上機先話你知個位畀左人地

3. 講服務,香港航空空姐嘅服務好過國泰好多啦,最起碼唔會你講廣東話就睇低你,講英文就發光咁先啦

4. 講餐點,依家大部份短程航班國泰全部都係俾個麵包或者三文治,半個餐都冇。港行起碼都有個正餐

5. 講客服,你有投訴國泰起碼一個月先回覆你,仲要高姿態到只講英文嘅,要中文係要特別申請嘅,而且講英文個d客戶關係部係印度,做野求其到嘔,完全不負責任嘅態度

6. 講座位,國泰先啱啱話要每一行再+1個位,333變343,個位越嚟越唔好坐,同廉航鬥窄

既然國泰樣樣野都要向廉航睇齊,咁我點解要比咁貴坐你國泰呢?

1. 安全=唔會壞
2. HX/其他公司冇超賣
3. 親身經驗,我覺得冇明顯分別
4. 我寧願要好食嘅三文治多過難食嘅熱餐(唔係話HX餐唔好食,不過不失啦)。之前有巴打講過應該係非食飯時間/red eye flight先會畀refreshments。坐過CX去日本係食熱餐
5. 冇親身經歷,不能評論
6. 係777先至加到3-4-3,其他機種不變。呢個係業界大方向,冇乘客鍾意,但只能無奈接受。777主力長途線,廉航係飛唔到

我覺得CX搞到要同HX比較,唔係淪落係咩?你幾時見人拎SQ同HX比較?

同意 CX 作為一間70年老店
見證香港飛黃騰達 代表香港人既一間公司
去到家下比人日屌夜屌 真係已經淪落
真心講 當年如果佢唔係買起港龍
港龍應該已經過撚晒佢
去到今時今日連HX 都可以埋黎同佢比較
你就睇得出 呢間野幾不思進取
響另一個post 都有巴打講過一句我幾同意
" HX 而家雖然唔叫好,但有心睇佢會做好
相反 CX 睇唔到會有變好既感覺 "

唔好咁天真啦
老牌航空公司,有邊間唔係風光過?
以前一航線一公司係可以做到有賺無蝕
而家競爭大咗好多 機票越賣越平
傳統航空公司唔縮皮,cut咁啲可有有無嘅服務,仲點賺錢?

再大都好如果唔keep住去做好
一有咩事最後都有收皮嘅一日
美國好多airline最後都係RIP

嘥氣,而家得個平字
美國本土航線好多已經唔係呢啲大牌航空公司直接經營,而係判畀啲細公司仔掛自己個牌頭去做,根本冇service可言,好似坐巴士咁

同你講嗰幾間比較都一樣,CX唔係差過人
同樣飛台北,我寧願食CX個包都好過長榮熱餐囉。有次我台北朝早7點機返港,個餐係唔熱唔凍嘅白汁意粉+盒裝橙汁呀

華航啲餐好似好好多

華航搭過一次台北,一次高雄,唔記得食乜
唔慌豐富啦,趕頭趕命

華航搭過幾次,一定有熱食

華航搭過一次, 台北返香港啱餐簡直係狗也不屌

香港飛台北 好好食wo

特衰護照

呢三間香港大把機飛緊
真係唔知幾時跌落嚟

話晒係破處殺手

其餘安全

AF重有787

放心
Air France剩係會同巴士開齋, 波音的很安全

呢個真 次次都係法國佬幫自己堆巴士破處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞