香港航空有咩咁好坐?

713 回覆
19 Like 31 Dislike
其實廚叉有冇機會入到star allowance?因航係One World會員,照計因航唔會俾廚叉入,如果廚叉入到allowance,發展空間應該會大好多
不過首先做下rebrand去左浸蝗味先,成個機艙都係姨媽紅,壽衣櫈,好撚難頂
齋靠割喉式減價做唔長,爭取高端客轉機客先長做長有,不過作為消費者梗係想佢啲割喉式減價長做長有啦 ,千二蚊來回東京真係好撚正,時間仲要唔差
其實廚叉有冇機會入到star allowance?因航係One World會員,照計因航唔會俾廚叉入,如果廚叉入到allowance,發展空間應該會大好多
不過首先做下rebrand去左浸蝗味先,成個機艙都係姨媽紅,壽衣櫈,好撚難頂
齋靠割喉式減價做唔長,爭取高端客轉機客先長做長有,不過作為消費者梗係想佢啲割喉式減價長做長有啦 ,千二蚊來回東京真係好撚正,時間仲要唔差

做轉機客咪同佢老母打對台?
佢老母而家都好似開好多二線城市直航

海南好似本身都無入alliance ,你睇佢去啲地方,其實就真係想靠做香港人生意嘅。

不過要搞起,最緊要係啲商業contract,之前capa都話佢北京上海線嘅商務load factor 增加得幾勁。
2017年香港航空仲未支援連 HKExpress 都已經有既 Apple Wallet Boarding Pass

唔係話咩...hx俾機師嘅電子文件系統連因航都未做到....

Hx有喎
我今年一月二號去icn已經有用到

Apple 個wallet pass點拎?
唔好答我print screen /show email

因航你online checking 左就會有個email send俾你
你係email到download落wallet就得

其他公司係自己既app做online check in已經有得揀add pass to Wallet, HX 仲未有

同意 CX 作為一間70年老店
見證香港飛黃騰達 代表香港人既一間公司
去到家下比人日屌夜屌 真係已經淪落
真心講 當年如果佢唔係買起港龍
港龍應該已經過撚晒佢
去到今時今日連HX 都可以埋黎同佢比較
你就睇得出 呢間野幾不思進取
響另一個post 都有巴打講過一句我幾同意
" HX 而家雖然唔叫好,但有心睇佢會做好
相反 CX 睇唔到會有變好既感覺 "

唔好咁天真啦
老牌航空公司,有邊間唔係風光過?
以前一航線一公司係可以做到有賺無蝕
而家競爭大咗好多 機票越賣越平
傳統航空公司唔縮皮,cut咁啲可有有無嘅服務,仲點賺錢?

再大都好如果唔keep住去做好
一有咩事最後都有收皮嘅一日
美國好多airline最後都係RIP

唔好講到大競爭就要縮皮,而唔去做好服務
睇下人地SQ 點玩
早年就知道傳統航空會無乜增長
就開條 LCC scoot ,而家咪兩邊齊齊食囉
做公司做到淨係諗節流,而唔係開源既
咪咁仆落去囉

上次搭Scoot d機澳洲飛新加坡 勁新 好似係波音787
重點係d空姐勁得

Scoot/Tigerair同AirAsia比,可以算係失敗

兩架都搭過
AirAsia 去澳洲 會俾錢買寧靜區地d位 小人坐 又舒服
最重要仲可以買埋隔離位
Airasia d野食 好得 次次都俾錢買

如果我係客,我會揀scoot都唔揀airasia
scoot一樣有得買隔離位,同埋787 vs A330,但兩架都係3-3-3位

如果買埋隔離位,咁有咩分別?
仲有坐LCC去澳洲平好多咩?轉機時間如何?要唔要入境?

Airasia 去程時間都幾好 多數夜晚11點左右 第朝到
最平試過單程 HK KL SYD 1500 連行李野食同坐Quiet Zone
有時間可以留KL 玩番一兩日
當你2個人 本身3個位 唔記得俾多1xx 定2xx 可以Hold埋隔離個位 唔得會退番 試過2次2次都Ok
一個人都可以買隔離2個位

再大都好如果唔keep住去做好
一有咩事最後都有收皮嘅一日
美國好多airline最後都係RIP

唔好講到大競爭就要縮皮,而唔去做好服務
睇下人地SQ 點玩
早年就知道傳統航空會無乜增長
就開條 LCC scoot ,而家咪兩邊齊齊食囉
做公司做到淨係諗節流,而唔係開源既
咪咁仆落去囉

上次搭Scoot d機澳洲飛新加坡 勁新 好似係波音787
重點係d空姐勁得

Scoot/Tigerair同AirAsia比,可以算係失敗

兩架都搭過
AirAsia 去澳洲 會俾錢買寧靜區地d位 小人坐 又舒服
最重要仲可以買埋隔離位
Airasia d野食 好得 次次都俾錢買

如果我係客,我會揀scoot都唔揀airasia
scoot一樣有得買隔離位,同埋787 vs A330,但兩架都係3-3-3位

如果買埋隔離位,咁有咩分別?
仲有坐LCC去澳洲平好多咩?轉機時間如何?要唔要入境?

我坐hkg-sin咋
不過佢講起買隔離位我先講埋scoot都有
買左隔離位咪可以叉隻腳過隔離

長途 買位 正好多 可以打橫訓

海南好似本身都無入alliance ,你睇佢去啲地方,其實就真係想靠做香港人生意嘅。

不過要搞起,最緊要係啲商業contract,之前capa都話佢北京上海線嘅商務load factor 增加得幾勁。

國航已經係Star Alliance
東航/南航就SkyTeam
國泰Oneworld
廚叉可以入邊個?
2017年香港航空仲未支援連 HKExpress 都已經有既 Apple Wallet Boarding Pass

唔係話咩...hx俾機師嘅電子文件系統連因航都未做到....

Hx有喎

因航你online checking 左就會有個email send俾你

其他公司係自己既app做online check in已經有得揀add pass to Wallet, HX 仲未有

係唔係呢個?

國泰Oneworld
廚叉可以入邊個?

其實唔明點解支那人成日 FF CX 會過 *A 讓個位俾 HU
AA 都已經同 CZ 合作
BA QF 同 MU
基本上需要 Hainan Group 的空間已經差唔多等如零

國泰Oneworld
廚叉可以入邊個?

其實唔明點解支那人成日 FF CX 會過 *A 讓個位俾 HU
AA 都已經同 CZ 合作
BA QF 同 MU
基本上需要 Hainan Group 的空間已經差唔多等如零

依家海南入咗股維珍澳洲,7月開始嚟香港,應該會同hx做codeshare

諗返之前維珍個ceo仲大枝嘢話唔洗學qf爭亞洲客都夠做,結果唔夠3個月俾人買完就即刻跪咗要開上海香港

Hx有喎

我LOGIN同一個金鵬,喺app click來click去都睇唔到喺官網買既飛
仲要wallet咁高要求
star allowance

都係FF吓姐

都係FF吓姐

串啱先

都係FF吓姐

仲未知自己錯咩

Hx有喎

係唔係呢個?

係 國泰我識整 但hx點整

都係FF吓姐

仲未知自己錯咩

打錯左字,自隊一打

都係FF吓姐

仲未知自己錯咩

打錯左字,自隊一打

我以為你特登咁打

Hx有喎

係唔係呢個?

第一次見

國泰Oneworld
廚叉可以入邊個?

應該Star Alliance

Hx有喎

係唔係呢個?

第一次見

我都儲到一個 印象中好似係某啲機場出發先用到?不過佢唔係好user friendly就真嘅
坐過一次
有廉航feel

飛機餐一杯水, 一個腸仔包
屌佢老母

咪比多一千幾舊搭其他公司食飛機餐囉

坐咩航線呀
坐一個鐘頭果啲上到3萬尺都準備降落啦
仲點夠時間派個全餐比你食

講到最尾用飛機餐去衡量間公司抵唔抵搭係最1999

唔通你坐通宵機都expect 人地派個晚餐比你咩
半夜2-3點你如果唔係搭緊飛機你都瞓左啦(唔好同我講你係貓頭鷹,生理時鐘2-3點先醒)

的確好多人坐飛機就係用又機餐評人
搭多d 根本冇乜感覺

次次去lounge 食飽飽
上到機都唔會再食
每次都只係食生果餐
但又好奇怪,坐過華航去高雄就得個雞扒包加包餅;但飛台中又有成個熱餐,但準則都幾難明

幾點機?唔同時間唔同架

去高雄朝早10點幾就畀包;黃昏機就好似都係包;
去台中就朝早10幾、中午1點幾、下晝3點幾同黃昏機都試過,都係派熱餐

CI飛KHH個包好撚難食

我覺得還好…可能我真係對食無要求
但食過HX兩次飛機餐想作嘔,一次係百烚雞飯,一次係百烚魚意粉

百你老母

作為姊妹航空
廚叉真係好廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞