香港航空有咩咁好坐?

713 回覆
19 Like 31 Dislike
窮撚冇錢咪讚廉航
有錢咪讚因航

窮撚永遠唔知有錢人係點生活
窮撚唔知報道永遠係專唱大公司衰嘢
窮撚永遠自以為是講咩CP值
窮撚通常到出咗事先驚先知廉航嘜撚都冇
窮撚只係井底之蛙
窮撚專笑因航買貴油 座廉航就覺得自己識揀
窮撚食過一次因航食物就話難食
窮撚座廉航冇得食冇得飲就最舒服

說穿了就係自己冇錢 座完廉航落到地酒店都覺得貴 左度右度

利申:清醒嘅窮撚

啫係噉, 你Ctrl-v都睇下講HX定UO先
窮撚冇錢咪讚廉航
有錢咪讚因航

窮撚永遠唔知有錢人係點生活
窮撚唔知報道永遠係專唱大公司衰嘢
窮撚永遠自以為是講咩CP值
窮撚通常到出咗事先驚先知廉航嘜撚都冇
窮撚只係井底之蛙
窮撚專笑因航買貴油 座廉航就覺得自己識揀
窮撚食過一次因航食物就話難食
窮撚座廉航冇得食冇得飲就最舒服

說穿了就係自己冇錢 座完廉航落到地酒店都覺得貴 左度右度

利申:清醒嘅窮撚

啫係噉, 你Ctrl-v都睇下講HX定UO先

代答:你仲未清醒
派乜餐要睇埋你搭幾點機,早機係派包,夜機係熱食
btw 短程機就算啦食乜鳩
除左國泰,大部分經香港機場既都係國內飛機維修公司。

如果因為呢個原因唔坐Hx, 咁其他除國泰以外都唔可以坐

利申: HX 人

因航有啲都係返廈門維修架,香港邊整到咁多

睇錯,自

香港航空transit就自己香港crew,大修返大陸做

因航就搵haeco同廈門太古做

咁你信海航定太古

haeco都信得過
廈門就差得多

講堅真係冇話信唔過海航
海航都係Skytrax 5星

軍佬背景跌架飛機落黎咁冇撚面
滑行道起飛+衝上大佛都冇出事
軍人底機師唔係講笑

CX蝕多兩年你擔心廈門太古好過啦

Skytrax只係measure服務質素,同飛安無關
5星亦不代表財務穩健
以前印度有間Kingfisher都攞過5星,不過好快執咗
因航賣晒haeco股份吧?上面有巴打講佢都有整HX啲機

真係無關咩
之前馬航都係5星,但MH370同MH17之後即刻話under review

香港思維愈來愈大陸啦
一有質疑就抹黑國際排名/標準

咁就叫大陸思維?
任何排名都有佢嘅局限性
我冇話佢冇用喎,只不過不能跟飛安拉上關係
印尼Garuda今日都有5星,佢以前都成日跌機落嚟

樓上都有source講咗包安全
想聽下Garuda 10年內有冇跌機落嚟
老實講我又覺得國泰有乜特別好,好到要畀幾倍錢

1. 講安全,國泰依家都成日壞機,今日先至啱啱整單漏油,好彩附近冇摩擦產生嘅火種,否則成架機爆炸都似

2. 講超賣,國泰都成日超賣,間中就會聽到有人上唔到機。用里數換就更加冇保障,長期waiting之餘就算出到票都唔guarantee畀到位你,一樣可以臨上機先話你知個位畀左人地

3. 講服務,香港航空空姐嘅服務好過國泰好多啦,最起碼唔會你講廣東話就睇低你,講英文就發光咁先啦

4. 講餐點,依家大部份短程航班國泰全部都係俾個麵包或者三文治,半個餐都冇。港行起碼都有個正餐

5. 講客服,你有投訴國泰起碼一個月先回覆你,仲要高姿態到只講英文嘅,要中文係要特別申請嘅,而且講英文個d客戶關係部係印度,做野求其到嘔,完全不負責任嘅態度

6. 講座位,國泰先啱啱話要每一行再+1個位,333變343,個位越嚟越唔好坐,同廉航鬥窄

既然國泰樣樣野都要向廉航睇齊,咁我點解要比咁貴坐你國泰呢?

港航壞機無人報姐 係而家d報紙一見到國泰港龍有咩事就無限放大
3月28港航朝早taxi緊果陣漏油阻住taxiway,引擎開哂又唔見成機爆炸?

講服務,港航我坐過幾次,感覺就係未train好就推左佢地出黎,boarding 派餐果陣手忙腳亂,係條走廊到跑黎跑去 喂boarding 派餐成日做既野都咁騰雞,我要evacuate果陣點靠佢地? 係靚係後生呀,不過有咩事起上黎幫唔幫自己保命呢

短程航班國泰派個垃圾雞卷係講緊超短線既先會派,起碼我坐過佢去大阪 新加坡 泰國 都唔係派垃圾雞卷(凌晨機例外)

講完一大輪
者係hx同cx都差唔多嫁啦
講起空姐服務我又覺得hx好好多
起碼比我感覺舒服好多
落機個個空姐都同客講拜拜 好有禮貌
唔似cx上次落機見到d空姐坐左係business自己襟電話
仲要比個hehe西面

btw
睇得出你係cx crew

邊有可能落緊客可以坐咗喺到撳電話呀,9噏都有個譜吖

我親眼見
我坐經濟艙 落機見到啲空姐空少係商務艙襟
我有必要9up?

睇錯,自

咁你信海航定太古

haeco都信得過
廈門就差得多

講堅真係冇話信唔過海航

軍人底機師唔係講笑

5星亦不代表財務穩健

真係無關咩
之前馬航都係5星,但MH370同MH17之後即刻話under review

香港思維愈來愈大陸啦

咁就叫大陸思維?
任何排名都有佢嘅局限性

唔包喎
啲飛機維修靚唔靚,skytrax睇唔到
佢地頂多係觀察前線人員有冇執行安全規定,同埋睇下間航空公司有冇IOSA(好似基本上大嘅間間都有)
講到尾,係個信字
啲野食都唔錯
今年2月尾坐凌晨機飛大阪
有飛機餐,仲要味道都唔錯
本身我冇expect 有飛機餐,以為淨係派包花生

啲空姐態度都幾好,幾 nice

因航啲餐真係狗都唔屌
啲空姐態度就睇人,有啲都唔錯,其餘果啲真係好撚串

1. 講安全,國泰依家都成日壞機,今日先至啱啱整單漏油,好彩附近冇摩擦產生嘅火種,否則成架機爆炸都似

2. 講超賣,國泰都成日超賣,間中就會聽到有人上唔到機。用里數換就更加冇保障,長期waiting之餘就算出到票都唔guarantee畀到位你,一樣可以臨上機先話你知個位畀左人地

3. 講服務,香港航空空姐嘅服務好過國泰好多啦,最起碼唔會你講廣東話就睇低你,講英文就發光咁先啦

4. 講餐點,依家大部份短程航班國泰全部都係俾個麵包或者三文治,半個餐都冇。港行起碼都有個正餐

5. 講客服,你有投訴國泰起碼一個月先回覆你,仲要高姿態到只講英文嘅,要中文係要特別申請嘅,而且講英文個d客戶關係部係印度,做野求其到嘔,完全不負責任嘅態度

6. 講座位,國泰先啱啱話要每一行再+1個位,333變343,個位越嚟越唔好坐,同廉航鬥窄

1. 安全=唔會壞
2. HX/其他公司冇超賣
3. 親身經驗,我覺得冇明顯分別
4. 我寧願要好食嘅三文治多過難食嘅熱餐(唔係話HX餐唔好食,不過不失啦)。之前有巴打講過應該係非食飯時間/red eye flight先會畀refreshments。坐過CX去日本係食熱餐
5. 冇親身經歷,不能評論
6. 係777先至加到3-4-3,其他機種不變。呢個係業界大方向,冇乘客鍾意,但只能無奈接受。777主力長途線,廉航係飛唔到

我個比較對象唔係HX,可以同長榮新航日航Qatar比嗎?

我覺得CX搞到要同HX比較,唔係淪落係咩?你幾時見人拎SQ同HX比較?

同意 CX 作為一間70年老店
見證香港飛黃騰達 代表香港人既一間公司
去到家下比人日屌夜屌 真係已經淪落
真心講 當年如果佢唔係買起港龍
港龍應該已經過撚晒佢
去到今時今日連HX 都可以埋黎同佢比較
你就睇得出 呢間野幾不思進取
響另一個post 都有巴打講過一句我幾同意
" HX 而家雖然唔叫好,但有心睇佢會做好
相反 CX 睇唔到會有變好既感覺 "

1. 安全=唔會壞
4. 我寧願要好食嘅三文治多過難食嘅熱餐(唔係話HX餐唔好食,不過不失啦)。之前有巴打講過應該係非食飯時間/red eye flight先會畀refreshments。坐過CX去日本係食熱餐
6. 係777先至加到3-4-3,其他機種不變。呢個係業界大方向,冇乘客鍾意,但只能無奈接受。777主力長途線,廉航係飛唔到

我覺得CX搞到要同HX比較,唔係淪落係咩?你幾時見人拎SQ同HX比較?

港龍應該已經過撚晒佢

唔好咁天真啦
老牌航空公司,有邊間唔係風光過?
以前一航線一公司係可以做到有賺無蝕
而家競爭大咗好多 機票越賣越平
傳統航空公司唔縮皮,cut咁啲可有有無嘅服務,仲點賺錢?

睇錯,自

咁你信海航定太古

haeco都信得過
廈門就差得多

講堅真係冇話信唔過海航

軍人底機師唔係講笑

5星亦不代表財務穩健

真係無關咩

香港思維愈來愈大陸啦

咁就叫大陸思維?
任何排名都有佢嘅局限性

對上一次07年
不過garuda係第一間比歐盟解禁既airline
唔知 今日坐完比佢地升左去business class
唔係平過人一個開 點會揀佢

呢位巴打就老實喇
同價位就梗係坐第二間啦

呢位巴打就老實喇
同價位就梗係坐第二間啦

如果同價位就緊係睇時間啦

1. 安全=唔會壞

港龍應該已經過撚晒佢

唔好咁天真啦
老牌航空公司,有邊間唔係風光過?
以前一航線一公司係可以做到有賺無蝕
而家競爭大咗好多 機票越賣越平
傳統航空公司唔縮皮,cut咁啲可有有無嘅服務,仲點賺錢?

都係,炒油輸左就cut 服務
今年仲要cut 20億

我建議創新d, 加多d PEY
EY 廉航化,寄行李飛機餐另外收費
777 改3-4-3 之餘,座距改28吋
A330 改3-3-3

反正搭飛機時間同安全最緊要,
因航咁樣改可以等全世界體驗香港精神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞