香港航空有咩咁好坐?

713 回覆
19 Like 31 Dislike
其實呢,香港機場禁區就好撚多餐廳,唔好話熱餐,叫埋甜品都仲得
喂,再玩大D,去美心叫個翅外賣,又或者cafe deco整塊扒加半打生豪上機,空姐問你要雞定牛果陣,答佢no thanks, i got my 魚翅 and 生豪 already,嘩屌,坐business都眼紅你呀

認真???
但又好奇怪,坐過華航去高雄就得個雞扒包加包餅;但飛台中又有成個熱餐,但準則都幾難明

幾點機?唔同時間唔同架

去高雄朝早10點幾就畀包;黃昏機就好似都係包;
去台中就朝早10幾、中午1點幾、下晝3點幾同黃昏機都試過,都係派熱餐
但又好奇怪,坐過華航去高雄就得個雞扒包加包餅;但飛台中又有成個熱餐,但準則都幾難明

幾點機?唔同時間唔同架

去台中就朝早10幾、中午1點幾、下晝3點幾同黃昏機都試過,都係派熱餐

去台中華航同港龍坐過,都一樣派熱餐

如果因航嘅對手係咁改,佢實跟
問題係業內邊個做第一個勇者
當年第一個喺777推3-4-3嘅航空公司,真係寫個服字畀佢
寄艙行李、機上餐飲要另外收費好多航空公司喺國內線已經做緊。香港全部係國際線,因航未夠膽收錢住啫

臭閪英航宜家包都冇啦
轉左賣m&s 野

好英國風
但好賤
HX個價真係屌打國泰

去沖繩個價。hx1500。 國泰3500

試過一月中去沖繩HX唔洗$900

有個因航華人機長同我講, 佢同佢老婆同個仔試過聖誕節去冲繩買咗3千幾1個人, 開頭都無為意, 以為聖誕節3千幾好正常..... 後尾去到check in, 個地勤同佢講 "X生, 你哋係商務位, 下次可以排另外嗰邊少啲人㗎"...

佢對嗰次旅程好評如潮, 話咩最少機上面嗰個"太興椰汁雞球飯" 同喺舖頭食個味差不多, 好過自己公司成9日話同咩酒店合作整出嚟嗰啲個味全部都一樣

對呢啲唔好太認真,掛個名架咋
咖哩飯難食極都有限啦,不過唔食辣點算

邊忽寫有咖哩飯

椰汁雞球 自膠
坐過一次
有廉航feel

飛機餐一杯水, 一個腸仔包
屌佢老母

咪比多一千幾舊搭其他公司食飛機餐囉

坐咩航線呀
坐一個鐘頭果啲上到3萬尺都準備降落啦
仲點夠時間派個全餐比你食

講到最尾用飛機餐去衡量間公司抵唔抵搭係最1999

唔通你坐通宵機都expect 人地派個晚餐比你咩
半夜2-3點你如果唔係搭緊飛機你都瞓左啦(唔好同我講你係貓頭鷹,生理時鐘2-3點先醒)

的確好多人坐飛機就係用又機餐評人
搭多d 根本冇乜感覺

派垃圾真係唔好派好過
凌晨短途機我鐘意坐UO
一平飛無耐就暗燈又無AVOD 真係訓得好舒服

FSC 要等佢派完爛鬼飛機餐

幾點機?唔同時間唔同架

CI飛KHH個包好撚難食

如果因航嘅對手係咁改,佢實跟
問題係業內邊個做第一個勇者
當年第一個喺777推3-4-3嘅航空公司,真係寫個服字畀佢
寄艙行李、機上餐飲要另外收費好多航空公司喺國內線已經做緊。香港全部係國際線,因航未夠膽收錢住啫

臭閪英航宜家包都冇啦
轉左賣m&s 野

BA呢啲垃圾真係要屌
垃圾到無人有

幾點機?唔同時間唔同架

CI飛KHH個包好撚難食

我覺得還好…可能我真係對食無要求
但食過HX兩次飛機餐想作嘔,一次係百烚雞飯,一次係百烚魚意粉
2017年香港航空仲未支援連 HKExpress 都已經有既 Apple Wallet Boarding Pass
老實講我又覺得國泰有乜特別好,好到要畀幾倍錢

1. 講安全,國泰依家都成日壞機,今日先至啱啱整單漏油,好彩附近冇摩擦產生嘅火種,否則成架機爆炸都似

2. 講超賣,國泰都成日超賣,間中就會聽到有人上唔到機。用里數換就更加冇保障,長期waiting之餘就算出到票都唔guarantee畀到位你,一樣可以臨上機先話你知個位畀左人地

3. 講服務,香港航空空姐嘅服務好過國泰好多啦,最起碼唔會你講廣東話就睇低你,講英文就發光咁先啦

4. 講餐點,依家大部份短程航班國泰全部都係俾個麵包或者三文治,半個餐都冇。港行起碼都有個正餐

5. 講客服,你有投訴國泰起碼一個月先回覆你,仲要高姿態到只講英文嘅,要中文係要特別申請嘅,而且講英文個d客戶關係部係印度,做野求其到嘔,完全不負責任嘅態度

6. 講座位,國泰先啱啱話要每一行再+1個位,333變343,個位越嚟越唔好坐,同廉航鬥窄

既然國泰樣樣野都要向廉航睇齊,咁我點解要比咁貴坐你國泰呢?

1. 安全=唔會壞
2. HX/其他公司冇超賣
3. 親身經驗,我覺得冇明顯分別
4. 我寧願要好食嘅三文治多過難食嘅熱餐(唔係話HX餐唔好食,不過不失啦)。之前有巴打講過應該係非食飯時間/red eye flight先會畀refreshments。坐過CX去日本係食熱餐
5. 冇親身經歷,不能評論
6. 係777先至加到3-4-3,其他機種不變。呢個係業界大方向,冇乘客鍾意,但只能無奈接受。777主力長途線,廉航係飛唔到

我個比較對象唔係HX,可以同長榮新航日航Qatar比嗎?

我覺得CX搞到要同HX比較,唔係淪落係咩?你幾時見人拎SQ同HX比較?

同意 CX 作為一間70年老店
見證香港飛黃騰達 代表香港人既一間公司
去到家下比人日屌夜屌 真係已經淪落
真心講 當年如果佢唔係買起港龍
港龍應該已經過撚晒佢
去到今時今日連HX 都可以埋黎同佢比較
你就睇得出 呢間野幾不思進取
響另一個post 都有巴打講過一句我幾同意
" HX 而家雖然唔叫好,但有心睇佢會做好
相反 CX 睇唔到會有變好既感覺 "

唔好咁天真啦
老牌航空公司,有邊間唔係風光過?
以前一航線一公司係可以做到有賺無蝕
而家競爭大咗好多 機票越賣越平
傳統航空公司唔縮皮,cut咁啲可有有無嘅服務,仲點賺錢?

再大都好如果唔keep住去做好
一有咩事最後都有收皮嘅一日
美國好多airline最後都係RIP

唔好講到大競爭就要縮皮,而唔去做好服務
睇下人地SQ 點玩
早年就知道傳統航空會無乜增長
就開條 LCC scoot ,而家咪兩邊齊齊食囉
做公司做到淨係諗節流,而唔係開源既
咪咁仆落去囉

上次搭Scoot d機澳洲飛新加坡 勁新 好似係波音787
重點係d空姐勁得

Scoot/Tigerair同AirAsia比,可以算係失敗

兩架都搭過
AirAsia 去澳洲 會俾錢買寧靜區地d位 小人坐 又舒服
最重要仲可以買埋隔離位
Airasia d野食 好得 次次都俾錢買
2017年香港航空仲未支援連 HKExpress 都已經有既 Apple Wallet Boarding Pass

唔係話咩...hx俾機師嘅電子文件系統連因航都未做到....

唔係話咩...hx俾機師嘅電子文件系統連因航都未做到....

Hx有喎
我今年一月二號去icn已經有用到

唔係話咩 HX個IT 係小學生級別
玩EFB個條Team係第二班fit馬黎

Hx有喎
我今年一月二號去icn已經有用到

Apple 個wallet pass點拎?
唔好答我print screen /show email

港龍應該已經過撚晒佢

唔好咁天真啦

睇下人地SQ 點玩
咪咁仆落去囉

重點係d空姐勁得

Scoot/Tigerair同AirAsia比,可以算係失敗

兩架都搭過
AirAsia 去澳洲 會俾錢買寧靜區地d位 小人坐 又舒服
最重要仲可以買埋隔離位

如果我係客,我會揀scoot都唔揀airasia
scoot一樣有得買隔離位,同埋787 vs A330,但兩架都係3-3-3位
時間好,價錢平

港龍應該已經過撚晒佢

唔好咁天真啦

睇下人地SQ 點玩
咪咁仆落去囉

重點係d空姐勁得

兩架都搭過
最重要仲可以買埋隔離位

scoot一樣有得買隔離位,同埋787 vs A330,但兩架都係3-3-3位

如果買埋隔離位,咁有咩分別?
仲有坐LCC去澳洲平好多咩?轉機時間如何?要唔要入境?

睇下人地SQ 點玩
咪咁仆落去囉

重點係d空姐勁得

兩架都搭過
最重要仲可以買埋隔離位

如果買埋隔離位,咁有咩分別?
仲有坐LCC去澳洲平好多咩?轉機時間如何?要唔要入境?

我坐hkg-sin咋
不過佢講起買隔離位我先講埋scoot都有
買左隔離位咪可以叉隻腳過隔離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞