香港航空有咩咁好坐?

713 回覆
19 Like 31 Dislike
咁 Hong Kong express 呢?

去日本平過$1000先會坐呢間

坐JetStar好過啦
呢個年代坐飛機最緊要平
商務好平
去親台北一定坐

無錯
超平
但啲位同國泰無得比

睇你坐邊款,a330-300係魚骨,唔會差
大佬,香港航空business 個價有時仲平過CX econ,你會點揀

重點係,香港航空空姐後生同靚好撚多囉,又好傾又Nice

利申:金卡搭開business
除左國泰,大部分經香港機場既都係國內飛機維修公司。

如果因為呢個原因唔坐Hx, 咁其他除國泰以外都唔可以坐

利申: HX 人

因航有啲都係返廈門維修架,香港邊整到咁多

睇錯,自

香港航空transit就自己香港crew,大修返大陸做

因航就搵haeco同廈門太古做

咁你信海航定太古

haeco都信得過
廈門就差得多

講堅真係冇話信唔過海航
海航都係Skytrax 5星

軍佬背景跌架飛機落黎咁冇撚面
滑行道起飛+衝上大佛都冇出事
軍人底機師唔係講笑

CX蝕多兩年你擔心廈門太古好過啦

港機同國泰係兩間公司

睇錯,自

咁你信海航定太古

haeco都信得過
廈門就差得多

講堅真係冇話信唔過海航

軍人底機師唔係講笑

港機同國泰係兩間公司

國泰減budget用唔起港機咪要用廈門囉
就係唔係同一間公司先大問題

你都on9
飛機餐正常 個腸仔包幾好食

因航派同一個餐班友就話廉航都不如
香港去曼谷坐港航好唔好?
會唔會成日delay

利申:聽機場做清潔嘅人講
極唔乾淨,拍下個位會有一大團塵好似動畫咁飛出黎,地下勁耐冇洗過,係咁吸下睇下有冇垃圾就算,唯一好處係得個平字

利申:做過機倉清潔,專做HX UO

記得HX早幾年冇錢找數嗰排,要搵自己職員上機做清潔
你話佢地有幾重視喇
短途機香港航空一定好過港龍

disagger
睇彩數

睇錯,自

咁你信海航定太古

haeco都信得過
廈門就差得多

講堅真係冇話信唔過海航

軍人底機師唔係講笑

Skytrax只係measure服務質素,同飛安無關
5星亦不代表財務穩健
以前印度有間Kingfisher都攞過5星,不過好快執咗
因航賣晒haeco股份吧?上面有巴打講佢都有整HX啲機
廉航想點好坐法?

廉航

陰公連傳統航空 同LCC 都分唔清

低價=/=低成本
HX係傳統航空公司平價賣飛
UO個model就係跟LCC

睇錯,自

咁你信海航定太古

haeco都信得過
廈門就差得多

講堅真係冇話信唔過海航

軍人底機師唔係講笑

5星亦不代表財務穩健

真係無關咩
之前馬航都係5星,但MH370同MH17之後即刻話under review

係唔係casl?

睇錯,自

咁你信海航定太古

haeco都信得過
廈門就差得多

講堅真係冇話信唔過海航

軍人底機師唔係講笑

5星亦不代表財務穩健

真係無關咩
之前馬航都係5星,但MH370同MH17之後即刻話under review

香港思維愈來愈大陸啦
一有質疑就抹黑國際排名/標準

睇錯,自

咁你信海航定太古

haeco都信得過
廈門就差得多

講堅真係冇話信唔過海航

軍人底機師唔係講笑

5星亦不代表財務穩健

真係無關咩

香港思維愈來愈大陸啦
一有質疑就抹黑國際排名/標準

咁就叫大陸思維?
任何排名都有佢嘅局限性
我冇話佢冇用喎,只不過不能跟飛安拉上關係
印尼Garuda今日都有5星,佢以前都成日跌機落嚟

國你老母內咩
搭過一程HKG - TPE 之後永世唔會搭

嗰次唔知點解冇病冇痛但隻耳痛到仆街(機程一半開始),搞到我標曬眼水,隔離個女仔(2x歲)痛到大喊,同行嘅人都話比平時唔舒服

自問冇啲航空達人勁,但出世到而家都差唔多搭過三十程飛機,有紅眼有長途,會耳塞,但從來未試過痛到咁誇張。雖然唔知係咩事但心理上有陰影

反而搭uo比想像中舒服 搞到我成日搶佢啲megasale

呢個好似又係喎
我上次坐TPE-HKG, 用33V (無電視嘅A330-200)
唔知佢降落得太快定部機有問題
耳仔痛左成日

平時無事

耳仔痛 應該係你感冒/傷風坐飛機
一起飛/降落就會痛

隻飛機應該無超能力影響你生理狀態既

鼻敏感表示降落一定痛,做多啲運動會無咁痛。

我坐國泰痛過港航
啱啱1月坐完HX來回東京

架機冇乜野, 編左我坐最後 (seat no. 6x
椅背可以較後D, 唔太拋幾好訓
揀佢坐佢都係CP值高o者

反而我覺得D空少空姐有問題
好似未training夠就上機on duty咁
明明飛機餐都係得2款
但係佢咁講: 今日有啊....飯,同埋嗯.....粉
我: 下?

起飛後半個鍾聽到後面Pantry個空少係到溝女
最後個空姐話: 唔想知, 唔想聽, 你好煩 收左佢皮

降落要較直椅背, 我訓緊教聽唔到咪拍醒我囉
點知佢自己落手較直, 差d額頭撞前面

利申 UO HX CX NH 都有坐
老實講我又覺得國泰有乜特別好,好到要畀幾倍錢

1. 講安全,國泰依家都成日壞機,今日先至啱啱整單漏油,好彩附近冇摩擦產生嘅火種,否則成架機爆炸都似

2. 講超賣,國泰都成日超賣,間中就會聽到有人上唔到機。用里數換就更加冇保障,長期waiting之餘就算出到票都唔guarantee畀到位你,一樣可以臨上機先話你知個位畀左人地

3. 講服務,香港航空空姐嘅服務好過國泰好多啦,最起碼唔會你講廣東話就睇低你,講英文就發光咁先啦

4. 講餐點,依家大部份短程航班國泰全部都係俾個麵包或者三文治,半個餐都冇。港行起碼都有個正餐

5. 講客服,你有投訴國泰起碼一個月先回覆你,仲要高姿態到只講英文嘅,要中文係要特別申請嘅,而且講英文個d客戶關係部係印度,做野求其到嘔,完全不負責任嘅態度

6. 講座位,國泰先啱啱話要每一行再+1個位,333變343,個位越嚟越唔好坐,同廉航鬥窄

既然國泰樣樣野都要向廉航睇齊,咁我點解要比咁貴坐你國泰呢?
老實講我又覺得國泰有乜特別好,好到要畀幾倍錢

1. 講安全,國泰依家都成日壞機,今日先至啱啱整單漏油,好彩附近冇摩擦產生嘅火種,否則成架機爆炸都似

2. 講超賣,國泰都成日超賣,間中就會聽到有人上唔到機。用里數換就更加冇保障,長期waiting之餘就算出到票都唔guarantee畀到位你,一樣可以臨上機先話你知個位畀左人地

3. 講服務,香港航空空姐嘅服務好過國泰好多啦,最起碼唔會你講廣東話就睇低你,講英文就發光咁先啦

4. 講餐點,依家大部份短程航班國泰全部都係俾個麵包或者三文治,半個餐都冇。港行起碼都有個正餐

5. 講客服,你有投訴國泰起碼一個月先回覆你,仲要高姿態到只講英文嘅,要中文係要特別申請嘅,而且講英文個d客戶關係部係印度,做野求其到嘔,完全不負責任嘅態度

6. 講座位,國泰先啱啱話要每一行再+1個位,333變343,個位越嚟越唔好坐,同廉航鬥窄

既然國泰樣樣野都要向廉航睇齊,咁我點解要比咁貴坐你國泰呢?

1. 安全=唔會壞
2. HX/其他公司冇超賣
3. 親身經驗,我覺得冇明顯分別
4. 我寧願要好食嘅三文治多過難食嘅熱餐(唔係話HX餐唔好食,不過不失啦)。之前有巴打講過應該係非食飯時間/red eye flight先會畀refreshments。坐過CX去日本係食熱餐
5. 冇親身經歷,不能評論
6. 係777先至加到3-4-3,其他機種不變。呢個係業界大方向,冇乘客鍾意,但只能無奈接受。777主力長途線,廉航係飛唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞