香港航空有咩咁好坐?

713 回覆
19 Like 31 Dislike

上次飛泰國既前菜,主菜無影

老老實實....如果你早買, 香港航空嘅商務, 好多時只係貴經濟唔係好多....有時買張econ 去日本3千幾,買business 都係5千鬆啲....

就係撞正幾次都係貴經濟兩舊水

明顯係廚叉啲位賣唔去所以先咁平

咁有咩問題??? 好過因航賣唔去然後upgrade econ客....

有咩business客真係會坐廚叉business

btw咁因航J又真係貴得過份

貴得有道理
廢時畀啲阿豬阿狗都有得坐business,影響晒入面嘅優雅氣氛

你以為business d人真係咁高級?
坐過既都知根本同econ冇咩分別
金毛mk 粗口中佬 bb 咩都有

國泰的確係貴到過份
first class去美國20萬
人地中東佬a380個d都平唔少

其實成日都有特價, 低到6-7萬都有
當然比轉機果堆都要貴2萬左右, 不過唔係成日都企死20萬
平、多靚女、
佢叫香港航空、so點都有D歸屬感

同海南航空一樣樣都叫有歸屬感真係

老老實實....如果你早買, 香港航空嘅商務, 好多時只係貴經濟唔係好多....有時買張econ 去日本3千幾,買business 都係5千鬆啲....

咁有咩問題??? 好過因航賣唔去然後upgrade econ客....

貴得有道理
廢時畀啲阿豬阿狗都有得坐business,影響晒入面嘅優雅氣氛

你以為business d人真係咁高級?
坐過既都知根本同econ冇咩分別
金毛mk 粗口中佬 bb 咩都有

國泰的確係貴到過份
first class去美國20萬
人地中東佬a380個d都平唔少

金毛mk 粗口中佬 bb 唔可以係尊貴客戶?
人地飛得多過你,對國泰有貢獻,梗係優先upgrade做上等人

但點解仲敢比佢飛,分分鐘一陣又唔飛,
留埋架767係香港,
果架744睇黎飛唔番

架747之前見過拆埋個引擎落黎,同埋放係度日曬雨淋,飛得你都唔敢坐

btw佢既所有747好似分別放左係唔同機場

一架曼谷 一架桃園 一架香港 一架廈門

真係奉旨放係度唔畀錢

城管唔做嘢鎖鳩埋飛香港架767先好嘢

聽講OX同秦國皇室有密切關係,唔通怕得罪秦皇?

如果有密切關係 秦東一出事皇室冇理由唔即刻揼本打救佢

秦皇死咗喇喎

咁會有新秦皇

btw,間野都算勁,試過差d就撞東京鐵塔

留埋架767係香港,
果架744睇黎飛唔番

架747之前見過拆埋個引擎落黎,同埋放係度日曬雨淋,飛得你都唔敢坐

真係奉旨放係度唔畀錢

秦皇死咗喇喎

咁會有新秦皇

香港有間衝上大佛

留埋架767係香港,
果架744睇黎飛唔番

真係奉旨放係度唔畀錢

秦皇死咗喇喎

咁會有新秦皇

香港有間衝上大佛

個間唔係深圳航空咩
坐過一次
有廉航feel

飛機餐一杯水, 一個腸仔包
屌佢老母

留埋架767係香港,
果架744睇黎飛唔番

真係奉旨放係度唔畀錢

秦皇死咗喇喎

咁會有新秦皇

香港有間衝上大佛

個間唔係深圳航空咩

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160628/photo/bkn-20160628195417410-0628_00822_001_01b.jpg?20160629154258
自膠
坐過一次
有廉航feel

屌佢老母

咪比多一千幾舊搭其他公司食飛機餐囉
坐過一次
有廉航feel

屌佢老母

慳番一千可以落機刷餐勁喇
廉航我覺得peach最差
椅背完全冇支撐
後面條友輕輕掂下個儲物袋都會幫你背脊按摩

UO 有隻機都係咁 ,叫唔知咩腸粉
上次比後面條支按摩左半程
之後忍唔住屌柒佢

佢後尾買果幾部好坐好多

見過四款椅

香港航空款

Jetstar款

Tigerair款

HK Express款

Tigerair 款好坐

Hkexpress 新款好想試坐
A320neo/ A321

最好坐一定係B-LPB/E/F/G/H,HX過繼比UO果5隻元祖機
座距大,張椅又好坐,雖然好殘

LPB賣走左啦
之後果4架都會賣
HX係港航
因航係國太?
睇唔明short term

HX係IATA Code嚟,叫唔叫short term
因航都唔識就真係好打極有限,人哋大名鼎鼎 因管理不善而在全球最佳航空公司排名榜由冠軍跌落第三位的國泰航空

唔係跌到第4 喇咩

仲有間因龍,全名因管理不善而在全球最佳航空公司 排名榜中節節下跌的國泰航空,其附屬公司國泰港龍航空

係喎我唔update

btw而家改咗名咗服航又名伏航

服務水平每況愈下的國泰航空,20年前給乘客一個「機艙升級」的承諾,竟隨時間而貶值和被侮辱!任職公立醫院護士的鍾先生於1997年在國泰航機上,施以心外壓救回心臟不適小孩性命,事後國泰發出感謝信,並承諾回饋「心意」。後來國泰經理來電道謝,並表示鍾氏一家日後乘搭國泰時,可提出由經濟艙升級至商務艙一次。鍾太最近購買來回英國機票後,擬兌現「心意期票」,但國泰職員竟質疑「我唔知你有冇用過」,又指難查證事件,只酌情她一人升級至特選經濟客艙,要與女兒分開坐。鍾太深感受辱拒絕升級,除後悔買國泰機票外,聲言不再選搭國泰。

前菜咁大碟既
廉航我覺得peach最差
椅背完全冇支撐
後面條友輕輕掂下個儲物袋都會幫你背脊按摩

UO 有隻機都係咁 ,叫唔知咩腸粉
上次比後面條支按摩左半程
之後忍唔住屌柒佢

佢後尾買果幾部好坐好多

見過四款椅

香港航空款

Jetstar款

Tigerair款

HK Express款

Tigerair 款好坐

Hkexpress 新款好想試坐
A320neo/ A321

最好坐一定係B-LPB/E/F/G/H,HX過繼比UO果5隻元祖機
座距大,張椅又好坐,雖然好殘

LPB賣走左啦
之後果4架都會賣

LPH轉咗新色 都要賣
無計 而家機票平 成日有人出國玩 同十幾廿年前比較 你唔做平d 間公司等執笠

貴得有道理

UP 晒啲cheap 客上去到叫優雅

國泰安全同服務都7星滿分,港航就7/5.5,點睇?

其實唔係服務
係product, 硬件野加website etc
咁國泰硬件上係贏港航喎

既然HX同CX安全都7
因為安全感而CX嘅…

你睇下佢個criteria先
10年內冇跌落嚟,應該有7啦
中華、大韓呢啲近年冇乜意外,都有7分
但你信唔信得過呢......

唔係剩係跌
佢堆criteria包好多安全認證

IOSA認證, 有冇比歐盟Ban入境, 有冇炒機, 美國FAA有冇Ban入境, 個國家既民航局有冇符合ICAO既安全參數咁
全部做得晒咪7分, 做唔晒咪逐步扣分

要做到呢啲嘢對大公司嚟講唔難
跌落嚟或者嚴重安全事故先會畀歐美ban啫
未有事之前,全部都好好睇睇架啦
可以話你對個國家幾有信心,你對佢個民航局就幾有信心

幻想力好強
無證無據憑空感到危險
然後屌打國際rating冇用

坐過一次
有廉航feel

屌佢老母

坐咩航線呀
坐一個鐘頭果啲上到3萬尺都準備降落啦
仲點夠時間派個全餐比你食

講到最尾用飛機餐去衡量間公司抵唔抵搭係最1999

唔通你坐通宵機都expect 人地派個晚餐比你咩
半夜2-3點你如果唔係搭緊飛機你都瞓左啦(唔好同我講你係貓頭鷹,生理時鐘2-3點先醒)

前菜咁大碟既

主菜係煎魚配寬麵
飽到訓唔到

前菜咁大碟既

主菜係煎魚配寬麵
飽到訓唔到

清成日去泰國?

Emirates
老實講我又覺得國泰有乜特別好,好到要畀幾倍錢

1. 講安全,國泰依家都成日壞機,今日先至啱啱整單漏油,好彩附近冇摩擦產生嘅火種,否則成架機爆炸都似

2. 講超賣,國泰都成日超賣,間中就會聽到有人上唔到機。用里數換就更加冇保障,長期waiting之餘就算出到票都唔guarantee畀到位你,一樣可以臨上機先話你知個位畀左人地

3. 講服務,香港航空空姐嘅服務好過國泰好多啦,最起碼唔會你講廣東話就睇低你,講英文就發光咁先啦

4. 講餐點,依家大部份短程航班國泰全部都係俾個麵包或者三文治,半個餐都冇。港行起碼都有個正餐

5. 講客服,你有投訴國泰起碼一個月先回覆你,仲要高姿態到只講英文嘅,要中文係要特別申請嘅,而且講英文個d客戶關係部係印度,做野求其到嘔,完全不負責任嘅態度

6. 講座位,國泰先啱啱話要每一行再+1個位,333變343,個位越嚟越唔好坐,同廉航鬥窄

既然國泰樣樣野都要向廉航睇齊,咁我點解要比咁貴坐你國泰呢?

1. 安全=唔會壞
2. HX/其他公司冇超賣
3. 親身經驗,我覺得冇明顯分別
4. 我寧願要好食嘅三文治多過難食嘅熱餐(唔係話HX餐唔好食,不過不失啦)。之前有巴打講過應該係非食飯時間/red eye flight先會畀refreshments。坐過CX去日本係食熱餐
5. 冇親身經歷,不能評論
6. 係777先至加到3-4-3,其他機種不變。呢個係業界大方向,冇乘客鍾意,但只能無奈接受。777主力長途線,廉航係飛唔到

我個比較對象唔係HX,可以同長榮新航日航Qatar比嗎?

我覺得CX搞到要同HX比較,唔係淪落係咩?你幾時見人拎SQ同HX比較?

同意 CX 作為一間70年老店
見證香港飛黃騰達 代表香港人既一間公司
去到家下比人日屌夜屌 真係已經淪落
真心講 當年如果佢唔係買起港龍
港龍應該已經過撚晒佢
去到今時今日連HX 都可以埋黎同佢比較
你就睇得出 呢間野幾不思進取
響另一個post 都有巴打講過一句我幾同意
" HX 而家雖然唔叫好,但有心睇佢會做好
相反 CX 睇唔到會有變好既感覺 "

唔好咁天真啦
老牌航空公司,有邊間唔係風光過?
以前一航線一公司係可以做到有賺無蝕
而家競爭大咗好多 機票越賣越平
傳統航空公司唔縮皮,cut咁啲可有有無嘅服務,仲點賺錢?

再大都好如果唔keep住去做好
一有咩事最後都有收皮嘅一日
美國好多airline最後都係RIP

唔好講到大競爭就要縮皮,而唔去做好服務
睇下人地SQ 點玩
早年就知道傳統航空會無乜增長
就開條 LCC scoot ,而家咪兩邊齊齊食囉
做公司做到淨係諗節流,而唔係開源既
咪咁仆落去囉

上次搭Scoot d機澳洲飛新加坡 勁新 好似係波音787
重點係d空姐勁得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞