香港航空有咩咁好坐?

713 回覆
19 Like 31 Dislike
唔想死住,永世不坐
利申:做過機場

我朋友都係做過機場又係話永世不坐。

利申:朋友做過機場 starbucks。

一做過機場之後就會以後都會話blacklist廚叉
利申做緊機場 永久blacklist廚叉

個個都咁講
但有無人可以解釋下原因

應該係同落雨叫炒蛋一樣咁玩
飛雞正
又平 900-1300包行李包食就飛到日本
幾次坐CX都唔覺有幾西面,有次揀左猶太餐之後個空少笑笑口過黎問點解會點,又唔覺得佢態度有幾唔好

不過HX既空姐又真係幾好既,幾次坐都好落力問人要唔要飲野同丟垃圾
同埋態度又係好好

我揀印度餐,然後個空姐埋黎,先生你係咪揀錯左,洗唔洗幫你轉返
btw十幾頁都冇圖,到底有幾正?

要咩圖?

HX d飛雞,冇用過呀
幾次坐CX都唔覺有幾西面,有次揀左猶太餐之後個空少笑笑口過黎問點解會點,又唔覺得佢態度有幾唔好

不過HX既空姐又真係幾好既,幾次坐都好落力問人要唔要飲野同丟垃圾
同埋態度又係好好

我揀印度餐,然後個空姐埋黎,先生你係咪揀錯左,洗唔洗幫你轉返

要咩圖?

HX d飛雞,冇用過呀

飛飛下得q閒影空姐咩

同埋態度又係好好

樓上咪有機艙圖囉

Btw 呢個係討論唔係講有咩好既post
冇啦啦升左商務位

但佢啲飛機餐真係一般般

同埋態度又係好好

要咩圖?

HX d飛雞,冇用過呀

飛飛下得q閒影空姐咩

講下者
個個都講到咁正有d心動添
我欣賞佢無論個客搭商務同經濟
對啲客嘅態度都差唔多一致
但啲hardware係柒嘅 個ife好少野揀
報紙直程係冇得揀 唔係星島就係大公
同埋啲crew對啲酒水認識唔夠cx啲crew
叫紅酒叫Sauvignon Cabernet唔明
叫mixer叫scotch and dry都唔明
感覺好唔pro
不過係平嘅台北商務先1700蚊
12年搭cx y都要1950
利申:金鵬金卡
(雖然係金卡 但有時候都會用hx員工飛 變相搭hx佢地都唔知我status)

員工飛係自己係員工定companion 呀

同埋態度又係好好

要咩圖?

HX d飛雞,冇用過呀

飛飛下得q閒影空姐咩

講下者
個個都講到咁正有d心動添

搵次搭轉三亞來回
同佢地來一次短程交流囉
淨係掉低一句"飛機安全過哂其他交通工具"黎反駁
廚叉既公關咁低質架原來
誠然,飛機係最安全既交通工具
但邏輯上最安全呢個field入面都可以分比較安全同比較不安全

唔同既航空公司有相對應既安全程度
例如法航、馬航、俄航、大韓、華航等等
呢堆就係頻密出事既公司
樹大有枯枝,最安全既領域都可以出意外
有事上黎既死亡率仲好高
而且,仲有好多人搭亦都唔意味安全度高

咁低質既論據都可以擺出黎

馬航有幾危險呀?
唔計777 果2單都只係得2次有人傷亡嘅意外
MH370 到宜家都仲未搵返,好難知到底係發生咩事

韓國果幾間真係唔敢坐
D 階級文化好恐怖

華航/ 華信又係
早幾日先比人周到機師酒精含量超標

其實對上果提及幾間相對頻密出事既航空公司
佢地都唔係真係唔安全
唔安全既話一早比歐盟ban咗
MH370應該都係機師自殺,其實SQ子公司既Silk Air都發生過同樣意外
最少都唔係維修同訓練出問題
新型機種其實都已經有多重關卡防止一架飛機出事
但相對上波音機要求機師既技術會高過Airbus
架機有問題時,波音機既機師會少啲因為訓練不足而出事

Asiana SFO有無印象?

唔知全球民航機最長無動力滑翔紀錄係邊隻機呢

Air canada
HX係港航
因航係國太?
睇唔明short term
廚叉既公關咁低質架原來
但邏輯上最安全呢個field入面都可以分比較安全同比較不安全

呢堆就係頻密出事既公司
有事上黎既死亡率仲好高

馬航有幾危險呀?

韓國果幾間真係唔敢坐
D 階級文化好恐怖

華航/ 華信又係

佢地都唔係真係唔安全
MH370應該都係機師自殺,其實SQ子公司既Silk Air都發生過同樣意外

Air canada

Air Transat果單耐過加航
HX係港航
因航係國

廚叉既公關咁低質架原來

呢堆就係頻密出事既公司
有事上黎既死亡率仲好高

馬航有幾危險呀?

韓國果幾間真係唔敢坐
D 階級文化好恐怖

華航/ 華信又係

佢地都唔係真係唔安全

Air canada

係想話你知巴士佬嘅技術唔一定比波音差...你知唔知因航嘅波音trigger 公司調查相對巴士係高好多....
HX係港航
因航係國太?

HX係IATA Code嚟,叫唔叫short term
因航都唔識就真係好打極有限,人哋大名鼎鼎 因管理不善而在全球最佳航空公司排名榜由冠軍跌落第三位的國泰航空
HX係港航
因航係國太?

因航都唔識就真係好打極有限,人哋大名鼎鼎 因管理不善而在全球最佳航空公司排名榜由冠軍跌落第三位的國泰航空

HX係港航
因航係國太?

唔係跌到第4 喇咩

仲有間因龍,全名因管理不善而在全球最佳航空公司 排名榜中節節下跌的國泰航空,其附屬公司國泰港龍航空
HX係港航
因航係國太?

唔係跌到第4 喇咩

仲有間因龍,全名因管理不善而在全球最佳航空公司 排名榜中節節下跌的國泰航空,其附屬公司國泰港龍航空

係喎我唔update

btw而家改咗名咗服航又名伏航

服務水平每況愈下的國泰航空,20年前給乘客一個「機艙升級」的承諾,竟隨時間而貶值和被侮辱!任職公立醫院護士的鍾先生於1997年在國泰航機上,施以心外壓救回心臟不適小孩性命,事後國泰發出感謝信,並承諾回饋「心意」。後來國泰經理來電道謝,並表示鍾氏一家日後乘搭國泰時,可提出由經濟艙升級至商務艙一次。鍾太最近購買來回英國機票後,擬兌現「心意期票」,但國泰職員竟質疑「我唔知你有冇用過」,又指難查證事件,只酌情她一人升級至特選經濟客艙,要與女兒分開坐。鍾太深感受辱拒絕升級,除後悔買國泰機票外,聲言不再選搭國泰。
HX係港航
因航係國太?

唔係跌到第4 喇咩

係喎我唔update

btw而家改咗名咗服航又名伏航

服務水平每況愈下的國泰航空,20年前給乘客一個「機艙升級」的承諾,竟隨時間而貶值和被侮辱!任職公立醫院護士的鍾先生於1997年在國泰航機上,施以心外壓救回心臟不適小孩性命,事後國泰發出感謝信,並承諾回饋「心意」。後來國泰經理來電道謝,並表示鍾氏一家日後乘搭國泰時,可提出由經濟艙升級至商務艙一次。鍾太最近購買來回英國機票後,擬兌現「心意期票」,但國泰職員竟質疑「我唔知你有冇用過」,又指難查證事件,只酌情她一人升級至特選經濟客艙,要與女兒分開坐。鍾太深感受辱拒絕升級,除後悔買國泰機票外,聲言不再選搭國泰。

廚叉既公關咁低質架原來

呢堆就係頻密出事既公司
有事上黎既死亡率仲好高

馬航有幾危險呀?

韓國果幾間真係唔敢坐
D 階級文化好恐怖

華航/ 華信又係

佢地都唔係真係唔安全

Air canada

係想話你知巴士佬嘅技術唔一定比波音差...你知唔知因航嘅波音trigger 公司調查相對巴士係高好多....

講真你係有訓練既,其實波音定巴士都唔會差好遠
貶CX吹奏HX既人多數都人云亦云
CX飛機保養(機上清潔、維修)做得好過HX
搭飛機去旅行求咩?梗係安全第一啦
咁Care個飛機餐睇黎你真係好肚餓

飛機安全過哂其他交通工具

咁你快啲搭馬航、俄航同Air France

呢三間香港大把機飛緊
要擔心不如擔心好似話開返飛曼谷嘅OX好過
真係唔知幾時跌落嚟

Air France 就擔心啲
話晒係破處殺手
貶CX吹奏HX既人多數都人云亦云
CX飛機保養(機上清潔、維修)做得好過HX
搭飛機去旅行求咩?梗係安全第一啦
咁Care個飛機餐睇黎你真係好肚餓

飛機安全過哂其他交通工具

咁你快啲搭馬航、俄航同Air France

呢三間香港大把機飛緊
要擔心不如擔心好似話開返飛曼谷嘅OX好過
真係唔知幾時跌落嚟

Air France 就擔心啲
話晒係破處殺手

唔好坐法航 A350 同 A380
其餘安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞