香港航空有咩咁好坐?

713 回覆
19 Like 31 Dislike
老實講我又覺得國泰有乜特別好,好到要畀幾倍錢

1. 講安全,國泰依家都成日壞機,今日先至啱啱整單漏油,好彩附近冇摩擦產生嘅火種,否則成架機爆炸都似

2. 講超賣,國泰都成日超賣,間中就會聽到有人上唔到機。用里數換就更加冇保障,長期waiting之餘就算出到票都唔guarantee畀到位你,一樣可以臨上機先話你知個位畀左人地

3. 講服務,香港航空空姐嘅服務好過國泰好多啦,最起碼唔會你講廣東話就睇低你,講英文就發光咁先啦

4. 講餐點,依家大部份短程航班國泰全部都係俾個麵包或者三文治,半個餐都冇。港行起碼都有個正餐

5. 講客服,你有投訴國泰起碼一個月先回覆你,仲要高姿態到只講英文嘅,要中文係要特別申請嘅,而且講英文個d客戶關係部係印度,做野求其到嘔,完全不負責任嘅態度

6. 講座位,國泰先啱啱話要每一行再+1個位,333變343,個位越嚟越唔好坐,同廉航鬥窄

既然國泰樣樣野都要向廉航睇齊,咁我點解要比咁貴坐你國泰呢?

1. 安全=唔會壞
2. HX/其他公司冇超賣
3. 親身經驗,我覺得冇明顯分別
4. 我寧願要好食嘅三文治多過難食嘅熱餐(唔係話HX餐唔好食,不過不失啦)。之前有巴打講過應該係非食飯時間/red eye flight先會畀refreshments。坐過CX去日本係食熱餐
5. 冇親身經歷,不能評論
6. 係777先至加到3-4-3,其他機種不變。呢個係業界大方向,冇乘客鍾意,但只能無奈接受。777主力長途線,廉航係飛唔到

我個比較對象唔係HX,可以同長榮新航日航Qatar比嗎?

我覺得CX搞到要同HX比較,唔係淪落係咩?你幾時見人拎SQ同HX比較?

同意 CX 作為一間70年老店
見證香港飛黃騰達 代表香港人既一間公司
去到家下比人日屌夜屌 真係已經淪落
真心講 當年如果佢唔係買起港龍
港龍應該已經過撚晒佢
去到今時今日連HX 都可以埋黎同佢比較
你就睇得出 呢間野幾不思進取
響另一個post 都有巴打講過一句我幾同意
" HX 而家雖然唔叫好,但有心睇佢會做好
相反 CX 睇唔到會有變好既感覺 "

唔好咁天真啦
老牌航空公司,有邊間唔係風光過?
以前一航線一公司係可以做到有賺無蝕
而家競爭大咗好多 機票越賣越平
傳統航空公司唔縮皮,cut咁啲可有有無嘅服務,仲點賺錢?

再大都好如果唔keep住去做好
一有咩事最後都有收皮嘅一日
美國好多airline最後都係RIP

唔好講到大競爭就要縮皮,而唔去做好服務
睇下人地SQ 點玩
早年就知道傳統航空會無乜增長
就開條 LCC scoot ,而家咪兩邊齊齊食囉
做公司做到淨係諗節流,而唔係開源既
咪咁仆落去囉

所以咪柒囉
重話等三跑起完先考慮開間Lcc
死咗好耐
淨係掉低一句"飛機安全過哂其他交通工具"黎反駁
廚叉既公關咁低質架原來
誠然,飛機係最安全既交通工具
但邏輯上最安全呢個field入面都可以分比較安全同比較不安全

唔同既航空公司有相對應既安全程度
例如法航、馬航、俄航、大韓、華航等等
呢堆就係頻密出事既公司
樹大有枯枝,最安全既領域都可以出意外
有事上黎既死亡率仲好高
而且,仲有好多人搭亦都唔意味安全度高

咁低質既論據都可以擺出黎
飛雞夠mk
飛兩次大阪
見到同一個短頭髮嘅靚女空姐
諗起中學啲出哂名既公廁都走哂去做HX飛雞
近排做咩吹HX 吹到咁行
廚叉既公關咁低質架原來
但邏輯上最安全呢個field入面都可以分比較安全同比較不安全

呢堆就係頻密出事既公司
有事上黎既死亡率仲好高

馬航有幾危險呀?
唔計777 果2單都只係得2次有人傷亡嘅意外
MH370 到宜家都仲未搵返,好難知到底係發生咩事

韓國果幾間真係唔敢坐
D 階級文化好恐怖

華航/ 華信又係
早幾日先比人周到機師酒精含量超標
坐過一次長榮3-4-3 77W由台北返香港,真係好撚逼,想像唔到飛十幾鐘會點 ,因航長途線轉埋3-4-3,收premium價錢仲要改到難民倉咁,不了
唔係專登針對因航,基本上時間啱價錢啱我都會搭。但係你收咁嘅價錢提供啲連廚叉都不如嘅服務,點解我要搭你?正如我係老闆,一個年輕新丁交嘅貨仲好過一個中年熟手師父,點解我仲要咁貴請個師父?因航比廚叉咁追擊,再唔改善下,廚叉好快同佢平起平坐,我都唔想曾經係香港嘅驕傲就咁末落
搭過幾程廚叉日本線,Crew唔算好熟手,好似上面巴打咁講部分crew會手忙腳亂,但係好多都好有熱誠,值得讚下 ,好想廚叉開返倫敦線,到時可以有平價直航去英國

原來長榮新已到
你台北飛香港已經捱唔到,我坐呢隻機飛北美點算好?
成日睇機票價錢,唔覺因航賣得貴過人啫
應該話係港航票價長期低於國泰其他航空公司

未必,利申搭過支那航空77W,3-3-3而且平

咁點解支那嘅航空公司普遍都做到平過其他國家嘅航空公司呢
有冇人知道點解

因為冇人想搭支機
派乜餐要睇埋你搭幾點機,早機係派包,夜機係熱食
btw 短程機就算啦食乜鳩

已經習慣三個鐘以內飛機唔食野
廚叉既公關咁低質架原來

呢堆就係頻密出事既公司
有事上黎既死亡率仲好高

有官方Account咩呢度
廚叉既公關咁低質架原來

呢堆就係頻密出事既公司
有事上黎既死亡率仲好高

馬航有幾危險呀?

韓國果幾間真係唔敢坐
D 階級文化好恐怖

華航/ 華信又係

其實對上果提及幾間相對頻密出事既航空公司
佢地都唔係真係唔安全
唔安全既話一早比歐盟ban咗
MH370應該都係機師自殺,其實SQ子公司既Silk Air都發生過同樣意外
最少都唔係維修同訓練出問題
新型機種其實都已經有多重關卡防止一架飛機出事
但相對上波音機要求機師既技術會高過Airbus
架機有問題時,波音機既機師會少啲因為訓練不足而出事
坐過business class去澳洲,感覺唔錯 態度幾好
老老柒柒,因航啲空姐塊面特別西, 尤其是對住我地呢啲黃種人面孔, 佢地見到洋腸就笑口勢勢, 一見到我地就變西面, 變臉速度真係快過變臉大師!
HX 啲空姐就順眼啲, 基本上好少西面!

另外HX 啲機比因航新啲, 感覺上係舒服過因航!

價錢就唔駛問, hx 真係睇住因航打!
呢個年代坐飛機最緊要平

師兄啱啦

老老柒柒,因航啲空姐塊面特別西, 尤其是對住我地呢啲黃種人面孔, 佢地見到洋腸就笑口勢勢, 一見到我地就變西面, 變臉速度真係快過變臉大師!
HX 啲空姐就順眼啲, 基本上好少西面!

另外HX 啲機比因航新啲, 感覺上係舒服過因航!

價錢就唔駛問, hx 真係睇住因航打!

有名你叫惡曬
泊咩機位 地勤處事 cabin crew咀臉 大部分都高人一等
幾平都唔會坐。去泰國就坐泰航、韓國就坐韓航、日本就ANA…唔夠錢就零願唔去住

之前去台灣
CI唔駛諗,blacklist
CX自己覺得實在太貴
得BR同HX最後揀咗BR
真心舒服喎
坐過一次長榮3-4-3 77W由台北返香港,真係好撚逼,想像唔到飛十幾鐘會點 ,因航長途線轉埋3-4-3,收premium價錢仲要改到難民倉咁,不了
唔係專登針對因航,基本上時間啱價錢啱我都會搭。但係你收咁嘅價錢提供啲連廚叉都不如嘅服務,點解我要搭你?正如我係老闆,一個年輕新丁交嘅貨仲好過一個中年熟手師父,點解我仲要咁貴請個師父?因航比廚叉咁追擊,再唔改善下,廚叉好快同佢平起平坐,我都唔想曾經係香港嘅驕傲就咁末落
搭過幾程廚叉日本線,Crew唔算好熟手,好似上面巴打咁講部分crew會手忙腳亂,但係好多都好有熱誠,值得讚下 ,好想廚叉開返倫敦線,到時可以有平價直航去英國

吓真係迫咩,我已經叫肥肥地都唔覺迫喎
不過我係見同價特登揀premium econ位,但都係343
小弟我長居鬼島,只有一個原則就係唔坐因航,空姐西面扮上菜,長榮華航野食好,空姐服務殷勤又索。因航有咩資格貴過人,留翻D港豬慢慢自high。
重有港媽一族,帶撚埋D 1-5歲嘅化骨龍波蘿 去乜柒旅行,去完佢都唔撚識野架啦, 依班人尤其係佢地最愛因航,係架機度嘈撚到撲街。
工作關係搭CX都多,
我又唔覺有特別西面喎無論我講中文定英文,
但多蝗就係真既
反而短程就可能揀當地航空,eg ANA日本,長榮台灣...
但overall真係唔覺CX有差到咁,雖然個business
btw HX真係好似好抵屌,但真係過唔到鬼國航空哩關
幾次坐CX都唔覺有幾西面,有次揀左猶太餐之後個空少笑笑口過黎問點解會點,又唔覺得佢態度有幾唔好

不過HX既空姐又真係幾好既,幾次坐都好落力問人要唔要飲野同丟垃圾
同埋態度又係好好
廚叉既公關咁低質架原來

呢堆就係頻密出事既公司
有事上黎既死亡率仲好高

馬航有幾危險呀?

韓國果幾間真係唔敢坐
D 階級文化好恐怖

華航/ 華信又係

其實對上果提及幾間相對頻密出事既航空公司
佢地都唔係真係唔安全
唔安全既話一早比歐盟ban咗
MH370應該都係機師自殺,其實SQ子公司既Silk Air都發生過同樣意外
最少都唔係維修同訓練出問題
新型機種其實都已經有多重關卡防止一架飛機出事
但相對上波音機要求機師既技術會高過Airbus
架機有問題時,波音機既機師會少啲因為訓練不足而出事

Asiana SFO有無印象?

唔知全球民航機最長無動力滑翔紀錄係邊隻機呢
幾次坐CX都唔覺有幾西面,有次揀左猶太餐之後個空少笑笑口過黎問點解會點,又唔覺得佢態度有幾唔好

不過HX既空姐又真係幾好既,幾次坐都好落力問人要唔要飲野同丟垃圾
同埋態度又係好好

我揀印度餐,然後個空姐埋黎,先生你係咪揀錯左,洗唔洗幫你轉返
btw十幾頁都冇圖,到底有幾正?
我欣賞佢無論個客搭商務同經濟
對啲客嘅態度都差唔多一致
但啲hardware係柒嘅 個ife好少野揀
報紙直程係冇得揀 唔係星島就係大公
同埋啲crew對啲酒水認識唔夠cx啲crew
叫紅酒叫Sauvignon Cabernet唔明
叫mixer叫scotch and dry都唔明
感覺好唔pro
不過係平嘅台北商務先1700蚊
12年搭cx y都要1950
利申:金鵬金卡
(雖然係金卡 但有時候都會用hx員工飛 變相搭hx佢地都唔知我status)

乜撚野叫Sauvignon Cabernet? 你係咪有讀寫障礙?

利申 WSET Lv3

同埋態度又係好好

我揀印度餐,然後個空姐埋黎,先生你係咪揀錯左,洗唔洗幫你轉返
btw十幾頁都冇圖,到底有幾正?

要咩圖?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞