香港航空有咩咁好坐?

713 回覆
19 Like 31 Dislike

上次去台北 唔記得帶針換電話卡 有個日本空少哥哥比左佢個襟章我拮

如果D基佬屎忽痕

HX個價真係屌打國泰

去沖繩個價。hx1500。 國泰3500

試過一月中去沖繩HX唔洗$900
HX個價真係屌打國泰

有個因航華人機長同我講, 佢同佢老婆同個仔試過聖誕節去冲繩買咗3千幾1個人, 開頭都無為意, 以為聖誕節3千幾好正常..... 後尾去到check in, 個地勤同佢講 "X生, 你哋係商務位, 下次可以排另外嗰邊少啲人㗎"...

佢對嗰次旅程好評如潮, 話咩最少機上面嗰個"太興椰汁雞球飯" 同喺舖頭食個味差不多, 好過自己公司成9日話同咩酒店合作整出嚟嗰啲個味全部都一樣
唔知點解做左十年廚叉仲有浸蝗味,同埋啲system好撚柒,申請左建行張廚叉卡有金鵬會no.,但係冇PW,打去廚叉hotline問又話唔關佢事,金鵬會淨係得大陸電話,email又唔撚覆,都唔知做乜鳩。
反而快運rebrand得幾成功,冇左浸蝗味,但係個system都係咁撚柒
唔知點解做左十年廚叉仲有浸蝗味,同埋啲system好撚柒,申請左建行張廚叉卡有金鵬會no.,但係冇PW,打去廚叉hotline問又話唔關佢事,金鵬會淨係得大陸電話,email又唔撚覆,都唔知做乜鳩。
反而快運rebrand得幾成功,冇左浸蝗味,但係個system都係咁撚柒

其實廚叉香港管理層曾經提議做rebrand,改livery,去海航化,
點知海航bam左

之前有聽過....依家改制服唔知會唔會係第一步

其實廚叉香港管理層曾經提議做rebrand,改livery,去海航化,
點知海航bam左

之前有聽過....依家改制服唔知會唔會係第一步

好似連livery都畫埋,點知老豆一句唔比

可能驚啲7頭落咗嚟香港借頭借路想賣甩老豆.....
老實講我又覺得國泰有乜特別好,好到要畀幾倍錢

1. 講安全,國泰依家都成日壞機,今日先至啱啱整單漏油,好彩附近冇摩擦產生嘅火種,否則成架機爆炸都似

2. 講超賣,國泰都成日超賣,間中就會聽到有人上唔到機。用里數換就更加冇保障,長期waiting之餘就算出到票都唔guarantee畀到位你,一樣可以臨上機先話你知個位畀左人地

3. 講服務,香港航空空姐嘅服務好過國泰好多啦,最起碼唔會你講廣東話就睇低你,講英文就發光咁先啦

4. 講餐點,依家大部份短程航班國泰全部都係俾個麵包或者三文治,半個餐都冇。港行起碼都有個正餐

5. 講客服,你有投訴國泰起碼一個月先回覆你,仲要高姿態到只講英文嘅,要中文係要特別申請嘅,而且講英文個d客戶關係部係印度,做野求其到嘔,完全不負責任嘅態度

6. 講座位,國泰先啱啱話要每一行再+1個位,333變343,個位越嚟越唔好坐,同廉航鬥窄

既然國泰樣樣野都要向廉航睇齊,咁我點解要比咁貴坐你國泰呢?

1. 安全=唔會壞
2. HX/其他公司冇超賣
3. 親身經驗,我覺得冇明顯分別
4. 我寧願要好食嘅三文治多過難食嘅熱餐(唔係話HX餐唔好食,不過不失啦)。之前有巴打講過應該係非食飯時間/red eye flight先會畀refreshments。坐過CX去日本係食熱餐
5. 冇親身經歷,不能評論
6. 係777先至加到3-4-3,其他機種不變。呢個係業界大方向,冇乘客鍾意,但只能無奈接受。777主力長途線,廉航係飛唔到

我個比較對象唔係HX,可以同長榮新航日航Qatar比嗎?

我覺得CX搞到要同HX比較,唔係淪落係咩?你幾時見人拎SQ同HX比較?

同意 CX 作為一間70年老店
見證香港飛黃騰達 代表香港人既一間公司
去到家下比人日屌夜屌 真係已經淪落
真心講 當年如果佢唔係買起港龍
港龍應該已經過撚晒佢
去到今時今日連HX 都可以埋黎同佢比較
你就睇得出 呢間野幾不思進取
響另一個post 都有巴打講過一句我幾同意
" HX 而家雖然唔叫好,但有心睇佢會做好
相反 CX 睇唔到會有變好既感覺 "

唔好咁天真啦
老牌航空公司,有邊間唔係風光過?
以前一航線一公司係可以做到有賺無蝕
而家競爭大咗好多 機票越賣越平
傳統航空公司唔縮皮,cut咁啲可有有無嘅服務,仲點賺錢?

再大都好如果唔keep住去做好
一有咩事最後都有收皮嘅一日
美國好多airline最後都係RIP

唔好講到大競爭就要縮皮,而唔去做好服務
睇下人地SQ 點玩
早年就知道傳統航空會無乜增長
就開條 LCC scoot ,而家咪兩邊齊齊食囉
做公司做到淨係諗節流,而唔係開源既
咪咁仆落去囉

上次搭Scoot d機澳洲飛新加坡 勁新 好似係波音787
重點係d空姐勁得

Scoot/Tigerair同AirAsia比,可以算係失敗
HX個價真係屌打國泰

有個因航華人機長同我講, 佢同佢老婆同個仔試過聖誕節去冲繩買咗3千幾1個人, 開頭都無為意, 以為聖誕節3千幾好正常..... 後尾去到check in, 個地勤同佢講 "X生, 你哋係商務位, 下次可以排另外嗰邊少啲人㗎"...

佢對嗰次旅程好評如潮, 話咩最少機上面嗰個"太興椰汁雞球飯" 同喺舖頭食個味差不多, 好過自己公司成9日話同咩酒店合作整出嚟嗰啲個味全部都一樣

對呢啲唔好太認真,掛個名架咋
咖哩飯難食極都有限啦,不過唔食辣點算

UO係咪放手畀鬼佬搞
老實講我又覺得國泰有乜特別好,好到要畀幾倍錢

1. 講安全,國泰依家都成日壞機,今日先至啱啱整單漏油,好彩附近冇摩擦產生嘅火種,否則成架機爆炸都似

2. 講超賣,國泰都成日超賣,間中就會聽到有人上唔到機。用里數換就更加冇保障,長期waiting之餘就算出到票都唔guarantee畀到位你,一樣可以臨上機先話你知個位畀左人地

3. 講服務,香港航空空姐嘅服務好過國泰好多啦,最起碼唔會你講廣東話就睇低你,講英文就發光咁先啦

4. 講餐點,依家大部份短程航班國泰全部都係俾個麵包或者三文治,半個餐都冇。港行起碼都有個正餐

5. 講客服,你有投訴國泰起碼一個月先回覆你,仲要高姿態到只講英文嘅,要中文係要特別申請嘅,而且講英文個d客戶關係部係印度,做野求其到嘔,完全不負責任嘅態度

6. 講座位,國泰先啱啱話要每一行再+1個位,333變343,個位越嚟越唔好坐,同廉航鬥窄

既然國泰樣樣野都要向廉航睇齊,咁我點解要比咁貴坐你國泰呢?

1. 安全=唔會壞
4. 我寧願要好食嘅三文治多過難食嘅熱餐(唔係話HX餐唔好食,不過不失啦)。之前有巴打講過應該係非食飯時間/red eye flight先會畀refreshments。坐過CX去日本係食熱餐
6. 係777先至加到3-4-3,其他機種不變。呢個係業界大方向,冇乘客鍾意,但只能無奈接受。777主力長途線,廉航係飛唔到

我覺得CX搞到要同HX比較,唔係淪落係咩?你幾時見人拎SQ同HX比較?

港龍應該已經過撚晒佢

唔好咁天真啦

睇下人地SQ 點玩
咪咁仆落去囉

上次搭Scoot d機澳洲飛新加坡 勁新 好似係波音787
重點係d空姐勁得

Scoot/Tigerair同AirAsia比,可以算係失敗

盈利無增長的公司

上次飛泰國既前菜,主菜無影

前菜咁大碟既

主菜係煎魚配寬麵
飽到訓唔到

清成日去泰國?

一個月兩次
老婆係果邊

Emirates

個薯好正

上次去台北 唔記得帶針換電話卡 有個日本空少哥哥比左佢個襟章我拮

Ching 講到好似佢比左個菊花你拮咁
HX個價真係屌打國泰

因航員工也讚好
HX個價真係屌打國泰

對呢啲唔好太認真,掛個名架咋
咖哩飯難食極都有限啦,不過唔食辣點算

邊忽寫有咖哩飯

1. 安全=唔會壞

港龍應該已經過撚晒佢

唔好咁天真啦

睇下人地SQ 點玩
咪咁仆落去囉

所以咪柒囉
重話等三跑起完先考慮開間Lcc
死咗好耐

Jetstar Hong kong

鬼咩
個system同website柒到嘔
啲機嘅花又柒到嘔...聽講原本design咗隻新花
畀再對上嘅bam尻柒咗唔畀轉
由頭到腳蝗味重到失禁
就算幾進取到而家除咗平都重係無咩可取之處

UO真心只係計brand好好多
老老實實隻花真係好靚

鬼咩
個system同website柒到嘔
啲機嘅花又柒到嘔...聽講原本design咗隻新花
畀再對上嘅bam尻柒咗唔畀轉
由頭到腳蝗味重到失禁
就算幾進取到而家除咗平都重係無咩可取之處

UO真心只係計brand好好多
老老實實隻花真係好靚

HX d位既色好似壽衣……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞